61 yıllık Çaykur’da ilk grev!
İşçi Çaykur’dan ne talep ediyor?
Türkiye’de son 20 yılın en büyük grevi Çaykur’da başladı. Yaklaşık 9 bin işçi üretimi durdurdu. Tekgıda-İş Sendikası günlük 6 TL zam isterken, Çaykur yönetimi ‘0’ zam önerdi. 61 yıllık tarihinde Çaykur’da ilk kez makineler sustu.
Türkiye’de son 20 yılın en büyük grevi Çaykur’da başladı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından kuruma ait 58 işletmede grev kararı alan Tekgıda-İş Sendikası’na bağlı işçiler üretimi durdurdu. Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, grevi bilerek yaş çay alım kampanyasının başladığı döneme getirmediklerini belirterek, “Bu bir hukuki süreç, grev kararı almak zorundaydık” dedi.
Katılım yüksek
Sendikaya bağlı 9 bin 40 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından alınan grev kararıyla çay üretiminde ciddi sıkıntıların yaşanacağı ifade ediliyor. Türkel, VATAN’a yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Çaykur Genel Müdürlüğü önünde grev kararımızı açıkladık. Grev, kuruma bağlı 58 ünitede 9 bin 40 işçiyi kapsıyor. Çaykur yönetimi grevi kırmak için 7 bin civarında mevsimlik işçi alımına gitti ancak mevsimlik işçilerin birçoğu da bizimle greve katılıyor. Greve katılım bazı ünitelerde yüzde 90, bazısında yüzde 40 civarında. Ancak 15 gün sonra çay mevsimi başladığında sıkıntılar ortaya çıkacak ve üretim aksayacak.”
Grev akşam sona erdi
Ancak dün sabah başlatılan grev, işçi katılımın düşük olması nedeniyle akşam bitirildi. Greve katılan işçilerin daha fazla mağdur olmaması için sabah işlerine dönebileceklerinin kendilerine bildirildiği ve Çaykur’la sendika arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin de yeniden başlayacağı öğrenildi.
İşçi Çaykur’dan ne talep ediyor?
MUSTAFA Türkel, Çaykur’da anlaşmazlığın ücretten çıktığına da dikkat çekerek masadaki pazarlığı şöyle özetledi:
“Bizim talebimiz her işçi arkadaşımız için günlük 6 lira ücret artışı. Bu ücrete 5 yıl geriye dönük olarak kampanya primi ve yıpranma zammı da dahil. Ortalama işçi maaşı 980 lira ile 1600 lira arasında. Çaykur yönetimi bizim talebimize karşılık 0 zam önerisiyle geldi. Hiçbir ücret artışı olmadan işçiler çalışsın isteniyor. Anlaşma olmadan grev kalkmaz. Bir işçi çay tarlasında çalışırken ailesinden başka biri paketlemede mesai harcıyor. Üretim bandında çalışanlar zincirin halkaları gibi birbirine bağlı. Çaykur, hem bizi, hem Türkiye’yi mağdur etmesin.”