6 yetmez 10 daha
Rusya doğalgaz fiyatında yüzde 6’lık indirime yeşil ışık yaktı ancak Türkiye’nin talebi en az yüzde 10 daha indirim
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin doğalgazda indirim talebini Rusya’nın teklifinin üzerinde olduğunu, müzakerelerin devam edeceğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’nın doğalgazdaki indirim teklifinin tüketiciye yansıması konusunda ise “Erken ama çok erken görüyorum. Çünkü BOTAŞ kârı üzerinden değil, zararı üzerinden bu müzakereler sürüyor” diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rus doğalgazının fiyatında indirim görüşmelerine ilişkin, “Sayın Putin’in deklare ettiği, kamuoyuyla paylaştığı rakam Rusya tarafının teklifidir. Tabii ki bu bir adımdır. Biz de karşı teklifimizi kendilerine sunduk. Bu bir müzakeredir, bir süreçtir, devam edecektir. Umarım ki bu ayın, bu yılın sonuna kadar bu süreç tamamlanmış olsun” dedi.
Revizyon hakkı var
Türkiye halen Rus gazının 1.000 metreküpünü yaklaşık 417 dolardan satın alıyor. Oysa Rusya gazın 1.000 metreküpünü AB ülkelerine 350 dolar ortalama ile satıyor. Rusya’nın teklif ettiği yüzde 6’lık indirim gerçekleşirse Türkiye’nin fiyatı da 395 dolara inmiş olacak. Fakat Türkiye bu fiyata da razı değil ve masada olan fiyat AB ülkeleri ile hemen hemen aynı rakamı yani 350 doları gösteriyor. Bir başka deyişle Türkiye gazın fiyatında yüzde 6’la ilave olarak en az yüzde 10 daha indirim yapılması gerektiğini savunuyor.
Konuyla ilgili olarak Taner Yıldız “1 Ocak 2015’ten itibaren istediğimiz, bize formülün verdiği revizyon hakkı bu tarihten itibaren başlayacak. Tabii ki hazırlıklarımızı yapmış olmamız doğru olacaktır. İstediğimiz rakam onların teklifinin üzerinde. Biz Almanya’dan sonra Rusya’nın ihracat yaptığı ikinci büyük doğalgaz ülkesiyiz. O yüzden hakkımız olduğu kanaatindeyiz. Bu tür taleplerin gerekçeleri ve neye dayandığını çok iyi biliyoruz. Arkadaşlarımız çok iyi bir hazırlık dönemi yaptılar. Rakamdan bahsetmeyeyim ama daha yüksek bir indirim talebimiz olduğunu söylemem lazım” diye konuştu.
Vatandaşa bir faydası var mı?
Doğalgazdaki indirim teklifinin tüketiciye yansıması konusundaki soruya karşılık Taner Yıldız, şunları kaydetti:
“BOTAŞ olarak aldığımız fiyatın daha düşüğünden sanayicimiz ve vatandaşımıza gaz satıyoruz. 28 AB üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuz satan ülkeyiz. Halbuki bir doğalgaz ülkesi değiliz. Şu anda biz zararı paylaşıyoruz. Vatandaşımıza yansıtmamak için de BOTAŞ olarak Hazine’ye, Maliye’ye olan borçlarımızı bir müddetliğine askıya aldık, bu müzakereler sonuçlandıktan sonra bunları yapalım diye. Şu anda vatandaşımıza bunların yansıtılabileceğiyle alakalı konu için erken ama çok erken görüyorum. Çünkü BOTAŞ kârı üzerinden değil, zararı üzerinden bunun telafisine dönük müzakereleri yürütmektedir. 2 milyar liralık bir zarardan söz ediyoruz. Önce bunun telafi edilmesi lazım.”