500 milyar dolar ihracat hedefi ‘hıyar’la tutmaz
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefine domates, hıyar, fındık ve limon satarak ulaşamayacağını söyledi.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve International Data Comporation (IDC) Türkiye iş birliğinde düzenlenen 16. Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği Toplantısı (KAMU-BİB), Antalya’da yapıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Belek Turizm Bölgesi’ndeki bir otelde düzenlenen toplantıda, 12 yılda gelinen noktanın çok önemli olduğunu ancak 2023 hedeflerinin tutması için yeni atılıma ihtiyaç olduğunu söyledi.
Türkiye’nin 2002’de 35 milyar dolar ihracat yapan bir ülke konumunda olduğunu belirten Kavranoğlu, “Son 12 yılda Türkiye sessiz bir devrim yaşadı. Kişi başına milli gelir 3 bin dolarlardan 11 bin dolar seviyelerine geldi, ihracatımız 35 milyar dolardan 152 milyar dolar seviyesine yükseldi” diye konuştu.
Son 12 yıldaki başarıların topluma özgüven sağladığını anlatan Kavranoğlu, yeni Türkiye döneminde de Türkiye’nin ekonomide, bilimde, insan hakları ve demokratik standartlarda dünyanın en ileri ülkeleri arasına girmeyi hedeflediğini vurguladı.
Sorun parada değil
Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine değinen Kavranoğlu, şöyle konuştu: “Bu hedeflere eski Türkiye’nin sistemiyle varılamaz. Türkiye’nin gelişmiş, kalkınmış bir ülke olmasına giden çabası, bilimden, teknolojiden, bilgiden, inovasyondan geçer. Hiçbirimiz 500 milyar dolar ihracat hedefine bugün sattığımız mallardan daha fazla satarak, miktarı artırarak varacağımıza inanmıyoruz. Daha fazla domates, hıyar, fındık, limon satarak bu hedeflere varamayız.”
Ar-Ge çalışmalarına da değinen Kavranoğlu, devlet olarak Ar-Ge’ye ayrılan kaynağın tümünü verecek kaliteli proje bulamadıklarını ifade etti.
Son 11 yılda Ar-Ge’ye ayrılan paranın 8 katına çıktığına dikkati çeken Kavranoğlu, “Ar-Ge’ye bu yıl 8 milyar dolar değil de 80 milyar dolar ayırsak, çok bir şey değişir mi? Bence değişmez, sadece israf artar. Demek ki bizim problemimiz para, kaynak problemi değil, sistem” diye konuştu.