400 bin otelle anlaştı yerli ‘booking’i kurdu
Booking.com’un kapatılması ile bu alanda oluşan boşluğu gören Jolly Tur, 400 bin otelle anlaşıp yerli online rezervasyon şirketini kurdu. Booking davalarında bilirkişi olan Jolly Tur Genel Müdürü Erkan, “Kavga etmiyoruz, vergi versinler, rekabet edelim” şeklinde konuştu
Geçen yıl turizmde yaşanan krizin etkisiyle turizmci tüm enerjisini iç pazara verince otellerdeki doluluk oranları yukarı yönlü ivme kazandı. İç pazardaki hareketlikle operasyonlarını önemli ölçüde artıran ve 2017’yi yüzde 45’lik büyüme ile kapatmaya hazırlanan Jolly Tur, 2018’de yüzde
50 büyüme ile turizmin lideri olmaya hazırlanıyor.
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, uzun süredir üzerinde çalıştıkları yerli online rezervasyon portalının 1 Ocak itibarıyla hizmete gireceğini ve vatandaşlara Booking.com’dan daha fazlasını vereceklerini açıkladı. Aynı zamanda Booking.com davasında bilirkişi olan Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan da “Booking gelsin vergi versin, biz onların düşmanı değiliz, beraber rekabet edelim” dedi.
10 milyon TL yatırım
Jolly olarak kurdukları yeni portalın detaylarını VATAN’a anlatan Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar, 30 kişilik bir ekiple 4 yıldır bu sistem üzerinde çalıştıklarını ve bu portala 10 milyon lira yatırım yaptıklarını söyledi. Vardar, şöyle devam etti: “Kurduğumuz sistem ile booking.com açığını kapatmakla kalmayacağız eklediğimiz yeni aksiyonlarla daha kaliteli bir hizmeti müşterilerimize sunacağız. Sistemimiz şu anda acenteler tarafından kullanılmaya başlandı.
1 Ocak’tan itibaren müşteri erişimine açılacak. 4 bin yerli 400 bin yabancı otel bize entegre oldu. Türkiye pazarında portalımız pazarın en büyük sahibi olacak. Bu konuda böyle bir eksiklik vardı ve biz de bunu değerlendirdik. Sisteme giren bir müşteri sadece otel rezervasyonu yapmayacak uçak biletini de buradan alabilecek. Biz tüm sistemleri entegre ettik.”
2018’de yüzde 50 büyüme hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Figen Erkan, 2017’de yurt içi otellerde yüzde 40, yurt dışı turlarda yüzde 32, kültür turlarında yüzde 54, Kıbrıs’ta da yüzde 41 büyüdüklerini söyledi. Yeni rezervasyon portalı ile bu alanda kısa zamanda yüzde 500 büyüyeceklerini belirten Erkan, “Biz bu yatırımla Booking ile kavga etmek istemiyoruz. Booking gelsin beraber rekabet edelim ama onlar da bizim gibi vergilerini versin. Booking ile ilgili devam eden bir mahkeme süreci var ve ben de bilirkişi olarak duruşmalara davet edildim. Önümüzdeki süreçte turizm sektörünü temsilen bu işin nasıl olması gerektiğini anlatacağız” dedi.
Türkiye’de seyahat acenteleri ile seyahate çıkan 5-6 milyon vatandaş olduğunu, bunu