4 yılın zirvesinde
Küresel piyasalar dalgalanırken, yabancı yatırımcılar güvenli liman olarak Türkiye’ye sığındı. Yabancılar Mart’ta Borsa İstanbul’da 1.1 milyar dolarlık net alım gerçekleştirdi. Talep 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı. BIST 100 endeksi ilk 3 ayda dolar bazında yüzde 21 kazandırdı.
Borsa İstanbul’a yabancı talebi 4 yılın zirvesine çıktı. Yabancı yatırımcı, Borsa İstanbul pay piyasalarında Mart’ta 1 milyar 76 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Yabancılar yılın ilk çeyreğinde net alış tarafında yer aldı. Böylelikle yabancı yatırımcılar Mart 2012’den bu yana en yüksek alımı gerçekleştirmiş oldu.
2015’te çıkışlar yaşandı
Ocak’ta 100 milyon dolar, Şubat’ta 322 milyon dolarlık hisse senedi alımı yapan yabancıların ilk çeyrekteki net alım tutarı 1 milyar 498 milyon dolara ulaştı. Yabancılar, 2015’te özellikle Kasım ve Aralık aylarında, güçlü satış gerçekleştirerek yılı 2 milyar 545 milyon dolarlık net satışla tamamlamıştı.
BIST 100 endeksi, yabancı yatırımcıların net alış gerçekleştirdiği ilk 3 ayda TL bazında yüzde 16.9, dolar bazında yüzde 21.4 değer kazandı. Endeks, yabancıların 1 milyar doları aşan tutarda alım gerçekleştirdiği Mart’ta TL olarak yüzde 9.8, dolar bazında 15.6 yükseldi.
Yabancı indirimi ‘riskli’ buluyor
Ekonomistler eksi çıkan Mart ayı enflasyonuyla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi için elini güçlendirdiğini savundu. Gözler şimdi TCMB’nin 20 Nisan’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. Ancak yabancılar üst koridordaki faiz düşüşüne temkinli yaklaştı. Commerzbank’ın kıdemli ekonomisti Tatha Ghose, TCMB üzerinde faiz indirilmesine yönelik baskının artırılmasının enflasyonda yeni başlayan iyileşmenin riske atılmasına yol açabileceğini söyledi. ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley de yayınladığı raporda, “2’nci çeyrekte daha iyi bir enflasyon görünümü bekliyor olsak da, üst bantta yapılan kademeli faiz artırımlarının hızının 25 baz puandan 50 baz puan ya da daha yukarıya artırılması bu aşamada çok riskli bir hareket olur” ifadelerine yer verdi.
Piyasa yeni başkanı bekliyor
TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın görev süresi 19 Nisan’da yani PPK’nın toplantısından bir gün önce doluyor. Başçı dahil 7 üyeden oluşan Para Politikası Kurulu’ndaki üyelerden beşinin 5 yıllık görev süresi bu yıl içinde bitmiş olaçak. Göreve yeni dönemde hangi isimlerin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyor.
TCMB, 24 Mart’taki son PPK toplantısında 13 ay sonra ilk kez faizi düşürmüştü. TCMB koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75’ten yüzde 10.50’ye indirmişti.
En çok Garanti’yi tercih ettiler
Yabancıların Mart ayı işlemlerine bakıldığında, 227 milyon dolarlık net alımla en çok Garanti Bankası hisselerini tercih ettikleri görüldü. Garanti’yi 81 milyon dolar ile Vakıfbank, 71 milyon dolar ile Erdemir, 63 milyon dolar ile Akbank izledi.
Enflasyonla birlikte faizler de düşecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklanan enflasyon rakamlarının piyasa beklentilerinin altında geldiğini, yıllık enflasyonun yüzde 7.46 ile son 7 ayın en düşük seviyesini gördüğünü söyledi.
AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Davutoğlu, son verileri şöyle değerlendirdi: “Aylık olarak baktığınızda endeksin bir önceki aya göre yükselmediğini, bilakis gerilediğini görüyoruz. 4 yıl aradan sonra tek haneli rakamlara indirdiğimiz enflasyonu daha da aşağılara çekmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. İnşallah enflasyonla birlikte faiz de aşağı doğru bir trend içine girecek.”
Türkiye’nin yüzde 4’le Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler ortalamasının iki katından fazla büyüdüğüne işaret eden Başbakan Davutoğlu, “Büyüdük ve büyürken insanımızın ekmeğini de büyüttük, refah seviyesini de yükselttik. 2015’te 700 bin kişiye, krizden bu yana 6.5 milyon kişiye ilave istihdam sağladık” diye konuştu.