Gazete Vatan Logo

4.5G’de 4 milyar euroluk imza atıldı

4.5G’ye ilişkin yetki belgesi imza töreni Ankara’da yapıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 milyar euroluk imza töreniyle yeni bir sevincin, yeni bir heyecanın hep birlikte yaşandığını, 2 milyar euro paranın Hazineye girdiğini söyledi.

4.5G’de 4 milyar euroluk imza atıldı

4.5G IMT-Advanced Yetki Belgesi imza töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi. İmza töreni 4.5G frekans ihalesi sonrasında, Hazine’ye aktarılacak bedelin ilk taksidi olan 2 milyar euronun önceki gün ödenmesinden sonra gerçekleştirildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 milyar euroluk IMT yetkilendirme belgesi imza töreniyle yeni bir sevincin, yeni bir heyecanın hep birlikte yaşandığını, bugün 2 milyar euro paranın Hazine’ye girdiğini söyledi.

Yeni bir heyecan

Erdoğan, Ağustos ayındaki ihalede 4 milyar euro gibi ciddi bir rakamın ortaya çıkmasının, sektörün Türkiye’deki potansiyelini göstermesi bakımından çok önemli olduğunun altını çizdi. Türkiye’de 2000 yılında 14.7 milyon olan mobil telefon abone sayısının geçen ay itibariyle 73 milyona çıktığına dikkati çeken Erdoğan, 2003 yılında 20 bin olan geniş bant internet abone sayısının da 47 milyona ulaştığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu gelişmelerin Türkiye bilişim sektörünün piyasa büyüklüğünü geçen yıl sonu itibariyle 70 milyar liraya çıkardığına işaret ederek, sektörün, istihdam bakımından da geçen yıl sonunda ulaştığı 103 binin üzerinde çalışanıyla önemli bir konumda bulunduğunu vurguladı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdü:

Haberin Devamı

ULAK’tan dev katkı

“Tabii beni bunlar kadar heyecanlandıran bir diğer önemli husus da özellikle işletmecilere 4.5G şebekelerini inşa ederken yerli ürün kullanma ve ülkemizde Ar-Ge faaliyeti yürüten şirketlerden ürün alma zorunluluğu getirilmiş olmasıdır. Bu kapsamda 4.5G teknolojisi tabanlı baz istasyonları bakanlığımız, Savunma Sanayi Müsteşarlığımız ve ASELSAN arasında imzalanan ULAK projesi sözleşmesine göre ülkemizde geliştirilecek ve üretilecektir. ULAK projesinin ülkemize 5 milyar doların üzerinde katkı sağlaması bekleniyor. Bu gelişmelerin bizi teknolojiyi tüketmenin yanından üreten ülke olma hedefimize adım adım yaklaştıracağına inanıyorum.”

4.5G ihalesinde, Turkcell 8 pakette KDV dahil toplam 1 milyar 915 milyon 682 bin 896 euro, Avea 5 pakette toplam 1 milyar 126 milyon 520 bin 159 euro, Vodafone da 5 paket için toplam 918 milyon 9 bin 862 euro rakam teklif etti. İhaleyi kazanan işletmecilerden Vodafone peşin, Türk Telekom ve Turkcell ise ilk taksit ödemelerini yaptı. Üç operatör de KDV’yi peşin ödedi. Taksitli ödeme seçeneğini seçen işletmeciler; ödemelerini 4 eşit taksitte, 6’şar aylık arayla yapacak ve 2017 yılının Nisan ayında ödemeler tamamlanacak.

Haberin Devamı

Yeni dönemin öncüsü olmak için kararlıyız

4.5G IMT-Advanced Yetki Belgesi İmza Töreni’nde Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri, yetki belgesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden teslim aldı. Törende konuşan ve ödeme aşamasının; Türkiye ekonomisi yararına, ihalenin önemli adımlarından biri olduğunu belirten Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, şöyle devam etti:

“İhale sonucunda oluşan kaynak, Türkiye ekonomisinin gelişmesine yönelik yatırımlar için kullanılacaktır. Bugünleri öngörerek sektörde fiber altyapıya yönelik en büyük yatırımı gerçekleştiren operatör olarak 4.5G ile başlayan yeni mobil dönemin öncüsü biz olacağız. Müşterilerimize en hızlı, en yüksek kapasiteli ve gerçek 4.5G deneyimini biz sunacağız. 4.5G teknolojileri sadece ekonomik kalkınmada değil, sosyal kalkınmada da bir itici güç olacaktır. Türk Telekom Grubu olarak bu yeni dönemin öncüsü olmak için kararlı ve hazırız.”

Haberin Devamı

Mobilde ‘fiber’ hızı sunulacak

TURKCELL, 413.8 milyon euro taksit ve 292.2 milyon euro KDV olmak üzere 706 milyon euroluk ilk ödemeyi yaptı. 4.5G ihalesi kapsamında aldığı frekanslar için tüm ödemelerini tamamladığında Turkcell’in ekonomiye sağlayacağı katkı 1.92 milyar euroyu aşmış olacak. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şöyle konuştu: “Biz, bu ihale sonucunda yalnızca 4.5G’nin en hızlısı olma hakkını değil, bununla birlikte 5G’ye öncülük etme hakkını kazandık. 4.5G’de en yüksek hızları sunarak, Türkiye’ye cep telefonu ile 1000 Mbps’in üzerinde mobil internet hizmeti sağlayacağız. Bu, ‘kablosuz fiber’ hızı demek. Hem bireysel hem de kurumsal kullanımda müthiş fark olacak. Bu insana fayda ve ekonomiye kazanç sağlayacak dev bir adım atılması demek.”

Haberin Devamı

918 milyon euroyu peşin olarak ödedi

VODAFONE, ihalede aldığı frekanslar için 777.9 milyon euroluk (KDV dâhil 918 milyon euro) bedeli peşin ödedi. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, konuyla ilgili şunları söyledi: “4.5G konusundaki kararlılığımızın bir göstergesi olarak, ihale bedelini peşin ödeme yolunu seçtik. Bugün 18 ülkede 4G, 5 kıtada ve 12 ülkede 4.5G hizmeti veriyoruz. Ayrıca, 67 ülkede 4G uluslararası dolaşım hizmeti sunuyoruz. 4G ve üstü teknolojilerin yanı sıra 5G Ar-Ge faaliyetlerinde de öncülüğümüzü sürdürüyoruz. Küresel deneyimimizden aldığımız bu güçle, 1 Nisan 2016 itibariyle Türkiye’nin en ücra köşesine kadar, herkese, her şirkete, her haneye 4.5G hizmetini sunacağız.”