360 gün tutalım yüzde 40’ını çevirelim
TİM, ihracat bedellerinin yurda getirilmesiyle ilgili Bakan Berat Albayrak’a 10 maddelik çözüm paketi sundu. Firmalar, ihracat bedellerini yurda getirme süresinin 180 günden 360’a çıkarılmasını talep etti. Ve bedellerin yüzde 80 yerine yüzde 40’ının TL’ye çevrilmesini istedi.
İhracatçılar 4 Eylül’de yürürlüğe giren, ihracat bedellerinin yurda getirilme esaslarını düzenleyen Türk parası kıymetini koruma hakkında tebliğ ile ilgili 10 çözüm önerisi sundu. İhracatçıların geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la yaptıkları görüşmede sundukları öneriler arasında ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirme süresinin 180 günden 360 güne çıkarılması ve söz konusu bedellerin de yüzde 80’inin bankaya satılma zorunluluğunun yüzde 40’a çekilmesi (Türk Lirası’na çevrilmesi) de yer alıyor.
1.000 firma katıldı
Tebliğin yayımlanmasının ardından TİM ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bu gelişmenin detayları hakkında ihracatçı firmalarıyla geçen hafta basına kapalı bilgilendirme toplantısı düzenledi. TİM’den yapılan yazılı açıklamada, yaklaşık 1.000 firmanın katıldığı toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle’nin devlet tarafından atılacak adımlarda tüm paydaşlardan görüş alınarak konsensüse varılmasının önemine dikkat çektiği bildirildi.
Gülle, ihracat bedellerinin yurda getirilmesinin 2008 yılına kadar zorunlu olduğunu, bu tarihe kadar 100 bin doları aşan bedellerin süresi içerisinde yurda getirilmemesi durumunda kambiyo mevzuatına göre ceza uygulanabildiğini hatırlatarak, “Bu zorunluluk 8 Şubat 2008’de Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle kaldırıldı. İhtiyaç duyulması halinde düzenleme yapma yetkisi de Bakanlığa verilmişti” dedi. Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini ve bu dönemden daha çok ihracat ile çıkılacağını belirten Gülle, Bakan Albayrak’a 10 adet çözüm önerisi sunduklarını belirterek, bu önerileri şöyle sıraladı:
10 maddelik çözüm
- İhracatçıların daha uzun vade ile çalıştıkları müşterilerini kaybetmemeleri için 180 günlük süre 360 gün olarak değiştirilmeli.
- İhracat bedelinin bankaya satılması zorunlu olan yüzde 80’lik kısmı yüzde 40’a çekilmeli.
- Kâr marjı düşük sektörlerde kambiyo zararı oluşma tehlikesi nedeniyle, ihracat bedellerinin dövize çevrilmesinde döviz kuru sabit tutulmalı.
- Transit ticaret, özel fatura ile ihracat (bavul ticareti) ve mikro ihracat kapsamında yapılan ihracatın tebliğ kapsamına girip girmediği netleştirilmeli.
- Serbest bölgelerin KKDF düzenlemesinde olduğu gibi döviz kredi işlerinde de ‘yurt içi’ olarak değerlendirilmeli.
- Tebliğ hükümlerinin 6 ay olan geçerlilik süresi uzatılmamalı.
- Tescil tarihi, fiili çıkış tarihi, ihracat bedelinin yurda geliş tarihi gibi konularda oluşabilecek tereddütler ihracatçımız lehine giderilmeli.
- Güvenilir bankacılık sistemi olmayan ülkelerle yapılan ihracat işlemlerinde, dövizin yurda getirilmesinde bizleri koruyan yöntemler ortaya konulmalı.
- Döviz kurlarında rekabetçi ortam olmaması nedeniyle paranın başka bankaya transfer edilip satılabilmesine imkan tanınmalı.
- Bu tebliğ hükümlerine uymayanlar hakkında ihracat rayiç bedelinin yüzde 5’i kadar idari para cezası yaptırımı makul bir düzeye indirilmeli.
Tebliğle karşılanabilir
Gülle, Bakan Albayrak’ın bu taleplerin tebliğle karşılanabileceğini ifade ettiğini söyleyerek, “Nitekim 6 Eylül tarihli bir yazılı talimat ile fiili ihracı tebliğ öncesinde yapılmış fakat tahsilatı tebliğden sonra yapılacak işlemler kapsam dışında tutuldu. Ayrıca, ihracatçının ithalat bedeli ve kredi ödemelerinin de ihracat bedelinin alışı yapılmadan bankalarca mahsup edileceğine dair bir düzenleme yapıldı” diye konuştu.