Gazete Vatan Logo

3. köprü ihalesi sonuçlandı!

İşte ihaleyi kazanan firma...

3. köprü 2.5 milyar $’a mal olacak, 2015’te hizmete açılacak

İstanbul’da Garipçe-Poyrazköy arasına yapılacak 3’üncü köprü ihalesini 10 yıl 2 ay 20 gün ile en kısa yapım ve işletim süresi veren İçtaş-Astaldi kazandı. Konsorsiyum, 2.5 milyar dolara mal olması beklenen köprüyü, 2015 yılı sonunda hizmete sokacak.

ANKARA-İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3’üncü köprünün yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Odayeri-Paşaköy Kesimi’nin ihalesinin kazananı İçtaş-Astaldi Ortaklığı oldu. İçtaş Astaldi ortaklığı ihaleyi 10 yıl 2 ay 20 günlük süre vererek kazandı. İhalenin son aşamasında yarışan Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu 14 yıl 9 ay 19 gün işletim süresi vererek ihaleyi kaybetti.

İhalenin Ankara’da gerçekleşen nihai aşamasında değerlendirmeye 3 teklif alındı. Bunlar Salini-Gülermak Ortak Girişimi, İçtaş-Astaldi Ortak Girişimi ve Cengiz-Kolin-Limak -Makyol-Kalyon İnşaat Ortak Girişimi oldu. Ancak ilk değerlendirmede Salini-Gülermak Ortak Girişimi’nin teklifi elendi. Şirket yetkilileri konuyu yargıya götüreceklerini belirtti.

İhalenin son aşamasında kalan iki ortak girişim grubunun süre teklifleri açıldı. Bu aşamada yarışan iki ortak girişim grubundan en az süreyi teklif eden İçtaş-Astaldi ortaklığı yapım ve işletim süresi dahil 10 yıl 2 ay 20 günlük süreyle ihaleyi kazanan taraf oldu.

2010’dan bu yana konu olan 3’üncü köprü ihalesinde sonucu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım açıkladı. Bakan Yıldırım, İçtaş-Astaldi’nin yapım süresi dahil en kısa süre işletmeyi teklif eden firma olduğu için kazandığını belirterek, “Üçüncü köprünün en kısa zamanda hizmete girmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü’nde gereken özen gösterilecektir. Öngörülen yatırım tutarı yaklaşık 2.5 milyar dolar yani 4.5 milyar lira civarında. Bu rakam değişebilir. Artabilir, azalabilir. Biz bazı işler verirsek bu fiyata yansımaz, ilave iş verirsek, süreye ilave edilir. Hedefimiz 36 ay içinde köprüyü yapıp, 2015’in sonunda faaliyete sokmaktır” diye konuştu.

Kredi için 6 ayı var

Yıldırım finasmanla ilgili olarak ise şunları kaydetti: “Firma isterse öz kaynakla çalışmaya başlayabilir, biz de böyle olmasını arzu ediyoruz. İdare olarak her türlü kolaylığı sağlayacağız. Şartnamede de belirtildi. Kredi bulma süreci uzayabilir. Ama bunu sınırsız süre olarak belirleyemeyiz. Bu yüzden kredi bulma süreci sınırlıdır.”

Bakan Yıldırım’ın ‘Sınırlıdır’ dediği kredi bulma süresinin ise 6 ay olarak belirlendiği öğrenildi. Bu kapsamda ortaklı, kredi bulmak için yer tesliminin yapılmasının ardından 6 aylık bir süreye sahip olacak. Ancak bu 6 ayın sonurnda kredi bulamasa dahi kendi kaynaklarıyla yapım işine başlamak zorunda.

Araç geçmese bile devletten günde 480 bin $ alacak

3. köprü ve otoyol projesinin daha önce gerçekleşen ihalelerine teklif gelmeyinve hükümet, ihale koşullarını değiştirmiş ve araç geçiş garantisini artırmıştı. Daha önce 100 bin araç garantisi 135 bin araca çıkarıldı. Yani devlet, bu sayıda aracın geçmemesi halinde, aradaki farkı ortaklığa ödeyecek. Yine araç geçişlerinde alınacak ücret de 3 dolar + KDV olarak belirlendi. 3. köprünin işletmeye alındığı günden itibaren hiç araç geçişi olmasa dahi şirketin günlük geliri devlet garantisiyle günde en az 480 bin dolar olacak. Araç geçişi 35 binde kalsa bile devlet İçtaş-Astaldi’ye hiç geçmeyen 100 bin araca karşılık 354 bin doları ödeyecek.


3 yılı geçerse zarar eder

IC İçtaş-Astaldi’nin sözleşmenin imzalanması ve yer tesliminin yapılmasının ardından başlayacak 10 yıl 2 ay 20 günlük sürenin 3 yılı yapım süresi olarak öngörülüyor. 6 aylık da kredi bulma süresi tanınıyor. Kredi bulma ve yapım sürelerini aşmak, şirketin kişletme süresini kısaltacağı ve kârını azaltacağı için tercih etmeyeceği bir durum. Bu sürelerin hiç uzamaması ve aynen hayata geçirilmesi halinde şirketin işletme için 6.5 yılı kalıyor. Bu nedenle şirketin taahhüt ettiği süre, yatırımın geri dönüşü açısından kısa bulundu. Süreç içerisinde bakanlığın şirkete süre eklemek zorunda kalabileceği yorumları yapıldı.

Kutlama yaptılar

İhalenin ardından IC İçtaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, yanında iki oğlu Fırat Çeçen ve Serhat Çeçen’le salondan ayrılırken, çok mutlu olduğunu vurguladı. IC İçtaş binasında da büyük sevinç yaşandı. Çalışanlar pastalı kutlama yaptı.

Dünyanın en güzeli olacak

IC İçtaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, ihale sonucunun Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi. İnşaata muhtemelen yılsonunda başlayacaklarını belirten Çeçen, “Finansmanı temin etmekte büyük zorluk çekmeyeceğimize inanıyorum. 3. köprü dünyanın en güzel köprülerinden biri olacak” diye konuştu.




Haberin Devamı