3 bin lira bile yetti
Borsa’nın değeri 80 milyar TL düşünce pek çok şirket geri alım açıklaması yaptı. Yapılan alımlara bakıldığında 2 bin 900 liralık bile alım olduğu dikkati çekti. Ancak alım kararları Borsa’yı toparladı.
Borsa’da hisseleri işlem gören şirketlerden ardı ardına gelen geri alım açıklamaları Borsa’daki toparlanmanın en büyük destekçisi oldu. Ancak yapılan alımlara bakıldığında alımların miktarının çok cüzzi olduğu, pek çok şirketin de alım kararı açıklamasına rağmen alım yapmasına gerek kalmadığı dikkat çekti.
Bu rakamlara rağmen yatırımcıya verilen güven, hisselerin toparlanmasına yetti.
İşte geri alımlar
Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamalara göre, Bakanlar Medya 44 bin 100 lira, Prizma Pres Matbaacılık Yayıncılık Sanayi ve Ticaret AŞ 16 bin 100 lira, İzmir Fırça Sanayi ve Ticaret AŞ 2 bin 904 lira, Dagi Giyim Sanayi ve Ticaret 214 bin 500 lira, Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret 16 bin 584 lira, GSD Holding 981 bin 500 lira, GSD Denizcilik Gayrimenkul İnşaat Sanayi ve Ticaret 333 bin 881,54 lira, Enka İnşaat ve Sanayi 883 bin lira tutarında hisse geri alımı gerçekleştirdi.
Creditwest Faktoring hisse geri alımı yapılması hususunun değerlendirildiğini, Saray Matbaacılık Kağıtçılık Kırtasiyecilik Ticaret ve Sanayi ise herhangi bir limit ve fiyat söz konusu olmaksızın şirketin borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirmesine karar verdiğini bildirdi.
Saray Matbaacılık’ın sadece alım kararını açıklaması bile hisselerin yüzde 5’den fazla prim yapmasına neden oldu.
150 milyonluk alım
Borsa’da geçen hafta bunlar yaşanırken kuşkusuz bazı şirketler daha yüklü miktarda geri alım programlarını da devreye sokuyorlar. Örneğin Turkcell yılsonuna kadar gerekli gördüğü takdirde 150 milyon liraya kadar hisse geri alımı yapabileceğini açıkladı.
Turkcell’in bu alımı yapıp yapmayacağı hissenin fiyat hareketine göre belli olacak. Diğer büyük şirketler de hisselerin performansına bakacak.
Şirketler 31 milyar lirayı geri kazandı
FetHullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından 1 haftalık düşüşün 80 milyar liraya dayandığı borsada, şirketler kayıplarını telafi etmeye başladı. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri 25-29 Temmuz haftasında yaklaşık 31 milyar lira yükseldi.
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri 22 Temmuz Cuma günü 556 milyar lira olarak gerçekleşirken, bu rakam 29 Temmuz Cuma günü 587 milyar liraya tırmandı. Böylece borsanın bir haftalık piyasa değeri artışı 31 milyar lira olarak hesaplandı. Yükselişin büyük kısmı borsanın piyasa değeri en büyük 20 şirketine yazıldı. Söz konusu 20 şirketteki artış 17,8 milyar lirayı bulurken, bu dönemde en büyük yükseliş Koç Holding’de gerçekleşti. Buna göre 22 Temmuz’da borsa kapanışında piyasa değeri yaklaşık 29 milyar 999 milyon lira olan Koç Holding, bir haftada 2 milyar 459 milyon lira değerlenerek, 29 Temmuz’u 32 milyar 459 milyon liralık piyasa değeri ile kapattı. Ayrıca 1 haftalık değer artışı 1 milyar 484 milyon lira olan İş Bankası, 1 milyar 440 milyon lira olan Finansbank, 1 milyar 407 milyon lira olan Sabancı Holding, 1 milyar 190 milyon lira olan Ereğli Demir Çelik, 1 milyar 92 milyon lira olan Garanti Bankası ve 1 milyar 40 milyon lira olan Akbank’da değerini en hızlı toparlayan şirketler olarak sıralandı. Halkbank da Coca Cola’ya kaptırdığı ilk 20’deki yerini yeniden kazandı.
Eğer adilse pas geçer
FetHullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından önceki hafta piyasaları etkisi altına alan negatif hava, bu hafta yerini hızla normalleşmeye bıraktı. Dolar bile 3 lira sınırının altına çekildi. FETÖ’nün darbe girişiminin ardından bir haftada yüzde 13 değer kaybeden BIST 100 endeksi, yerli yatırımcıların iyimserliği, küresel piyasaların sakin seyri ve piyasa regülatörlerinin güven veren adımları ile bu hafta yaralarını sarmaya çalıştı. FETÖ’nün darbe girişimi sonrasında Borsa İstanbul’un normal bir şekilde işleme açılması ve düzenleyicilerin herhangi bir sınırlama ya da düzenleme getirmemesi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in analistlerle gerçekleştirdiği telekonferanslar ve Merkeçz Bankası’nın (TCMB) piyasalardaki likiditede sorun yaşanmaması için aldığı tedbirlerin yabancı yatırımcılara güven verdiği ifade ediliyor.
Nota dokunmazlar
Gelecek hafta cuma günü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye değerlendirmesine piyasalar adeta kilitlenmiş vaziyette. Kuşkusuz bu haftanın en önemli gündem maddesi Moodys’in yapacağı hamle olacak. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notu üzerinde riskler olsa da Ağustos ayı takviminde Türkiye değerlendirmesi olan Moody’s ve Fitch’in bu ayı pas geçmeleri daha olası görünüyor. Standard&Poors’un acele kararının diğer notçuları etkilemeyeceği düşünülüyor. Ekonomistlerin ortak görüşü ise Moody’s ve Fitch’in Türkiye değerlendirmelerini pas geçeceği ve yapması gerektiği şekilde Türkiye’ye zaman vereceği yönünde. Şayet bu olursa TL varlıklardaki yükselişin ivme kazanacağı öngörülüyor. Öte yandan Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin güçlü bir şekilde şoklara karşı direndiğini belirterek, “Bu kadar büyük bir şoka rağmen görüyorsunuz piyasalarda hızlı bir normalleşme var, kaybedilen zemin yeniden kazanılıyor” dedi.