3.8’den 1 çarpana
2006 yılında defter değerinin 3.8 katına denk gelen 6 milyar dolara Yunan bankası NBG’ye satılan Finansbank bu kez defter değerine yakın bir çarpanla 2 milyar 950 milyon dolara Katarlılar’ın oldu
Türkiye’nin 8’inci büyük bankası el değiştirdi. Katarlı QNB, National Bank of Greece’in Finansbank’taki yüzde 99.81 payının tamamını 2.7 milyar euroya (2 milyar 950 milyon dolar) satın aldı. QNB tarafından yapılan yazılı açıklamada, satın alma işleminin iki bankanın yönetim kurulu ve Yunanistan Finansal İstikrar Fonu tarafından onaylandığı ifade edildi. Düzenleyici kurumların onayının ardından satın alma işleminin 2016’nın ilk yarısında tamamlanması bekleniyor.
Finansbank, National Bank of Greece tarafından yüzde 99.81 Finansbank hissesinin Katarlı QNB’ye satışı için kesin anlaşma yapıldığını teyit etti. KAP’a NBG’nin yaptığı açıklamayı aktaran Finansbank, satışa NBG’nin Finans Yatırım Menkul Değerler’de sahip olduğu yüzde 0.2 hisse, NBG’nin Finans Portföy Yönetimi’nde sahip olduğu yüzde 0.02 hisse ve NBG’nin Finans Leasing’de sahip olduğu yüzde 29.87 hissesinin dahil olduğunu belirtti.
Ucuza mı gitti?
Finansbank’ın satışında ortaya çıkan 1’e yakın çarpan ilk bakışta bankacılık sektörü için olumsuz algılandı. Zira bankaların satışı söz konusu olduğunda satış fiyatı kadar bankanın satış fiyatının bankanın defter değerine oranı, başka ifade ile çarpan oranı da önem taşıyor. Finansbank’ın Katarlılar’a satışında bu oran 1 seviyesine yakın gerçekleşti. Bu durum, Finansbank’ın ucuza gidip gitmediği konusunda soru işaretleri yarattı. Zira Hüsnü Özyeğin Finansbank’ı National Bank of Greece’e (NBG) sattığında bu çarpan oranı 3.8 civarındaydı. Bu çarpan dikkate alındığında bankanın satış fiyatının yaklaşık 5.5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi gerekiyordu. Fakat ortaya çıkan rakam yaklaşık 3 milyar dolar oldu. Çarpan oranlarının düşüş göstermesi sektörün genelinde görülen bir eğilim olarak dikkat çekiyor. 2006’da bankaların çarpanları oldukça yüksekken, bu oran 2015 sonunda ortalama olarak 0.9 seviyelerine geldi. O dönemdeki satışları hatırlatmak gerekirse Dexia, Denizbank’ı 2006’da 3.9 çarpanla satın almıştı, Citi, Akbank hisselerini satın aldığında çarpan 2.98 idi. EFG Eurobank ise Tekfenbank’ı 3.68 çarpan ile almıştı. 2010’dan sonra yaşanan satışlarda çarpan oranları 3 seviyelerinden 1.5 seviyelerine geriledi. Örneğin Dexia, 3.9 çarpanla aldığı Denizbank’ı Sberbank’a 1.3 ile sattı. Citi’nin Akbank hisselerini sattığı çarpan 1’lere kadar gerilemişti. Çarpan oranlarının gerilemesinde düşen özkaynak kârlılığının da önemli etkisi söz konusu.
Alan QNB kim?
Katarlı QNB, National Bank of Greece’in Finansbank’taki yüzde 99.81 payının tamamını 2.7 milyar euroya satın alarak uzun zamandır yer almak istediği Türkiye pazarına adım atmış oldu. Körfez Arap bölgesi’nin en büyük bankası olan QNB satın alma tutarını kendi kaynaklarıyla karşılayacağını duyurdu. QNB’nin CEO’su Ali Ahmed Al-Kuwari, “Bu satın alma QNB’nin 2017’ye kadar Ortadoğu ve Afrika’da bir simge olma ve 2030’a kadar küresel bir banka olma vizyonunda önemli bir adım” dedi. Yarısı Katar ulusal servet fonuna ait QNB, 2 yıl önce Societe Generale’in Mısır operasyonlarını 2 milyar dolara almıştı.
Katar şov
2015, Türkiye ve Katar arasında ekonomik ilişkilerin sıklaştığı bir sene oldu. Digiturk’ün Al-Jazeera’nin de sahibi olan Katarlı BeIN Media Grubu’na satışı için anlaşma imzalandı. Lüks devi Valentino’nun da sahibi olan Katar merkezli Mayhoola for Investments fonu, Boyner Group’a 885 milyon liralık yatırım yapma kararı aldı. Türk bankacılık sektörüne ABank ile adım atan Katarlılar, Finansbank ile yatırımını genişletti.
Türkiye’nin en pahalı yalısı Yeniköy’deki ünlü Erbilginler Yalısı’nı (Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı), 100 milyon euroluk rekor fiyatla Katarlılar aldı. Sarıyer’de 3.5 kilometrelik meşhur İstinye Bayırı’nın ismi Katar Caddesi oldu.
303 milyon euroluk ofis
Yunan NBG, Finansbank Genel Müdürlüğü için 4. Levent’teki Kristal Kule’yi 303 milyon euroya satın alarak, Türkiye gayrimenkul piyasasında en büyük ofis binası alımına imza atmıştı.