Gazete Vatan Logo

22 milyarlık plazma TV satmak için Özilhan'ın kapısında yığıldılar

Samsung'la elektronik sektörüne adım atan AnadoluGrubu'na bayilerden talep yağdı. İlk 15 mağazayıkendisi açmak isteyen grup, kararından vazgeçip iki ayda 44 bayilik verdi. Satılacak ürünler arasında 22 milyarlık plazma TV ve 3 milyarlık buzdolabı var

Anadolu Grubu, distribütörü olduğu Samsung için bayilerden talep yağmuruna tutulunca, iki ayda 44 mağaza açılmasına karar verdi. Diğer elektronik firmalarına göre yüksek fiyatıyla dikkat çeken Samsung'a gösterilen talep, Anadolu Grubu İcra Başkam Tuncay Özilhan'ı sevindirdi. Dün Bağdat Caddesi'nde açtiğı ilk mağaza ile Türkiye operasyonuna start veren Samsung, elektronik pazarında dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor. Samşung'un Türkiye operasyonunun mimarı olan Anadolu Grubu Otomotiv Grup Başkanı Metin Ecevit, "Biz önce 15 mağazayı kendimiz açıp, bir yılın sonunda franchise vermeyi planlıyorduk. Ama bayilerden öyle bir talep aldık ki kendimiz mağaza açmaktan vazgeçtik" dedi.

Bayilerin gücü yetmez sanmıştık
Özellikle ana arterler ve büyük alışveriş merkezlerinde açılacak mağazalara bayilerin finansal gücünün yetmeyeceği düşüncesiyle başlangıçta böyle bir karar aldıklarını anlatan Ecevit, "Bu tip maliyeti yüksek yerler için bile bayilerden çok büyük talep alınca biz de strateji değişikliğine gittik. Açıkçası bu yapılanma bizi çok mutlu etti. Bu şekilde Ekim sonuna kadar tüm Türkiye çapında 44 mağazamız açılmış olacak" diye konuştu.

Elektronik piyasasına iddialı bir giriş yapan Samsung, özellikle LCD ve plazma ekran TVTerle ağırlığını hissettirecek. Şirketi Ocak ayında kurduklarım ve o tarihten itibaren elektronik pazarının çok değiştiğini anlatan Ecevit, şöyle devam etti:

"Biz, 'Niş bir alan' derken, bir baktık, Türkiye'deki bütün oyuncular LCD ve plazma işine girdiler. Bir yandan iyi oldu pazar büyüdü. Bir yandan da bunun doğal sonucu olarak fiyatlar düştü. Bizim de piyasaya girmek için öngördüğümüz takvimde küçük bir sapma olunca, bu yıl için planladığımız ciro hedefimizi 50 milyon dolar olarak revize etmek durumunda kaldık. Ancak gelecek yıl 44 mağazanın da faaliyete geçmesiyle bu rakam 80 milyon doları bulacak."

Plazma ve LCD lokomotif olacak
Samşung'un cirosunun yüzde 40'tan fazlasını plazma ve LCD ekran TV şanslarının oluşturacağını dile getiren Metin Ecevit, "Beyaz eşya yüzde 20'sini, geri kalan ürünler de yüzde 30'unu alır" dedi. Ecevit, distribütörü olmadıkları halde mağazalarında Samsung markalı telefon şansı da yapacaklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı