2017 yatağı büyütecek planın ilk adımı olacak
5 yıllık büyüme planlarını yapan Yatsan, mağaza sayısını 80’den 220’ye çıkarmayı, 210 milyon TL olan cirosunu 3 kat artırmayı hedefliyor. Yatsan, Amerikan yatak devi Sealy’yi Türkiye’de üretecek, ev tekstil ürünlerini de ‘Yatsan Maison’ markasıyla tüketicinin beğenisine sunacak
Türkiye uyku ürünleri pazarındaki köklü firmalardan olan Yatsan, büyümeye odaklandı. 5 yıllık planlarını yapan şirket, mağaza sayısını 80’nden 220’ye çıkarmayı, 210 milyon TL olan cirosunu 3 kat artırmayı ve Türkiye yatak ihracatındaki payını yüzde 24’ten yüzde 30’a yükseltmeyi hedefliyor. Şirket, İzmir’deki kampüsünü büyütecek, Yatsan Europe’u Temmuz ayında hayata geçirecek, Amerikan yatak devi Sealy’yi de Türkiye’de üretecek. Şirketin ev tekstil ürünleri ise ‘Yatsan Maison’ markasıyla mağazalarda tüketicinin beğenisine sunulacak.
Kuveytli fon satın aldı
Yatsan’ın CEO’su Gökalp Bahçeli, “2016 başında yüzde 100’ü Kuveytli yatırım fonu NBK tarafından satın alınan Yatsan’da profesyonel bir dönüşüm yaşanıyor ve bu dönüşüm perakende için zorluklarla dolu bir dönemde yapılıyor.Dünyada da uyku pazarını şekillendiren bir şirket haline gelmeyi hedefliyoruz. 2017 bizim için büyüme odağının ilk yılı, 2021’e kadar hedeflerimiz büyük” dedi.
Türkiye’nin yatak üretim üssü olma potansiyelini ve Yatsan’ın da buradaki globalleşme potansiyelini gördükleri uzun vadeli plan yaptıklarını kaydeden Bahçeli, “Şu anda şirketi dönüştürme, büyütme ve pazar payını artırma planları kuruyoruz. Yatsan mağazalarını bir uyku deneyimini total olarak sunabilen bir formata getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Merkezi İzmir’de olan Yatsan 60 bin metrekarelik alana kurulu üretim tesisinde iç piyasanın yanı sıra 52 ülkeye ihracat yaptığını hatırlatan Bahçeli, ayrıca Tempur, Sealy ve Stearn&Foster gibi sektör liderlerinin Türkiye’de exclusive distribütörü, Serta ve King Koil gibi dünya markalarının da Avrupa ve Asya’da 10’dan fazla ülkede üreticisi ve dağıtıcısı konumunda bulunduklarını anlattı.
Sealy’yi üretecek
140 yıldır yatak üreten Amerikan yatak endüstrisinin dev markalarından Sealy’nin artık Yatsan tarafından Türkiye’de üretileceğini belirten Gökalp Bahçeli, “Sealy’yi bundan böyle yeni markamızla ‘Uykucu’ mağazalarımızda satacağız” diye konuştu.
Bahçeli. Avrupa’nın internet üzerinden ürün satan en büyük qmarkası Simba’yı Temmuz ayında Türkiye’ye getireceklerini de söyleyerek, “Dünya şirketine dönüşme hedefimiz doğrultusunda Almanya’da Yatsan Europe unvanlı bir şirket kurarak Avrupa’ya yayılacağız” değerlendirmesini yaptı.
İhracat değeri sektörün iki katı
Türkiye’de yılda 3 milyon adet yatak satıldığını belirten Gökalp Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatak pazarına baktığımızda ABD’de sektörün büyüklüğü 7.8 milyar dolar iken, Türkiye’de 863 milyon TL. Yatak pazarı 2015’ten 2016’ya yaklaşık yüzde 8’lik büyüme gösteren ve en dinamik, en hızlı büyüyen alan olarak karşımıza çıkıyor. 2016 yılı yatak sektörü için ilginç bir yıldı. İhracat pazarı küresel ve bölgesel krizler nedeniyle yüzde 7 daralırken, Yatsan olarak yatak ihracatımız yüzde 17 oranında arttı. Yatsan olarak ortalama ihracat fiyatımız sektörün neredeyse 2 katı. Türkiye’nin en katma değerli yatak satan firmasıyız. Türkiye’de yatak ihracatında ortalama kilogram fiyatı 3.2 dolar iken, Yatsan’ın yatak ihracatında ortalama kilogram fiyatı 5.8 dolar.”
5 yıldızlı otel zincirlerinin tercihi
45 yıla yaklaşan tecrübesiyle müşterilerine ulaşan Yatsan, uluslararası arenada da Türkiye’yi temsil ediyor. Swissôtel, Hilton, Maxx Royal, Intercontinental, Sheraton, Rixos, Wyndham gibi en lüks otellerin tercihi olan Yatsan’ın tavsiye skoru 68. Gökalp Bahçeli’nin verdiği bilgiye göre bu da dünya genelinde kendi sektöründe en yüksek tavsiye skoru anlamına geliyor.