2015 seçimine kadar çalkantı sona ermez
Moody’s genel seçimlere kadar siyasi tablonun netleşmeyeceğini açıklayarak, “Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar karşısında kırılganlığı devam edecek” uyarısı yaptı
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten sonra Moody’s’den de Türkiye’ye uyarı geldi. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde 8 Ağustos tarihinde açıklaması gereken Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmeyi es geçen Moody’s, bu kez siyasi ve ekonomi konularında keskin mesajlar verdi.
Kuruluş, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçiminde galip gelmesine rağmen Haziran 2015’te yapılacak olan genel seçim sonrası siyasi tablo netleşene kadar Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar karşısında kırılganlığının devam etmesinin beklendiğini belirtti. Moody’s ayrıca Merkez Bankası’nın bağımsızlığı hakkında soru işaretleri oluştuğuna da dikkat çekti.
Büyüme yavaşlıyor
Moody’s tarafından yayımlanan ve Türkiye’nin kredi notu üzerindeki kısıtlayıcı etkenlerin değerlendirildiği raporda, Erdoğan’ın galibiyetine rağmen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kredi notuna olan etkisinin gelecek yılki genel seçim ve sonrasında yeni hükümet kuruluncaya kadar belli olmayacağı ifade edildi. Raporda siyasi tablo netleşene kadar Türkiye’nin yapısal kırılganlıklarını giderecek reformların geri kalabileceği kaydedildi.
“Ak Parti içindeki dinamiklerin nasıl değiştiği ülkede 2013 ortasından bu yana süre gelen siyasi tansiyon ve belirsizlik ikliminin uzamasına neden olabilir. Siyasi tablo netleşene kadar Türkiye’nin yapısal reform gündemi aksayabilir” denilen raporda, bu durumun belirgin dış kırılganlıkların devam ettiği bu süreçte ülkeyi uluslararası yatırımcı güvenindeki değişiklikler karşısında kırılgan hale getirebileceği vurgulandı.
Merkez’in bağımsızlığı
Moody’s Türkiye’nin kredi notu üzerindeki ekonomik ve kurumsal baskıları “yavaşlayan büyüme, yüksek enflasyon, belirgin dış kırılganlıklar ve merkez bankası dahil özerk bağımsız kurumların zayıflaması” olarak özetledi.
Ak Parti içindeki yapılanmanın ekonomi politikaları ve yönetime yansımalarının nihai olarak gelecek yılki parlamento seçimiyle netleşeceği tespitinde bulunan Moody’s, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından iki temel gelişmenin siyasi tabloyu belirleyeceğine dikkat çekti.
Raporda, “Öncelikle Ağustos sonunda atanacak olan başbakan Ak Parti içindeki dinamikler hakkında fikir verecek. Ardından parlamento seçimleri Ak Parti’nin Meclis’te anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olup olmayacağını gösterecek. Seçimler ve sonrasında kurulacak hükümet Ak Parti içindeki saflaşmanın ekonomi politikalarına ve yönetime nasıl yansıdığı konusunda sinyal verecek” denildi.
Dolar 2.18 TL’ye uçtu
Moody’s’in yaptığı açıklamalar piyasaları karıştırdı. Güne 2.15 TL seviyelerinden başlayan dolar, Moody’s’in raporuyla tam anlamıyla uçuşa geçti ve 2.18 TL’ye fırladı. Hafta başından itibaren cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kısa vadeli siyasi belirsizliğin etkisi ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalarla gelişen piyasalardan negatif ayrışan Borsa İstanbul da günü yüzde 1.13, haftayı yüzde 3.2 kayıpla kapattı. Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Serdar Pazı, “Sabah artıda bir başlangıca karşılık, kısa vadeli siyasi belirsizlik ortamı ve Moody’s açıklamaları ile gelişen piyasalardan negatif ayrışma sürüyor” değerlendirmesinde bulundu.