2 yıl üst üste tersine göç
İstanbul, 2 yıldır net göç veriyor. 2016’da 71 bin göç veren İstanbul’dan 2017’de de 6 bin kişi kaçtı. İstanbul’u terk edenlerin rotası sahil bölgeleri oldu. Şimdi sahil hattında hem konut satışları hem de fiyatlar artıyor.
İstanbul, son 2 yıldır net göç veriyor. TÜİK’in açıkladığı göç istatistiklerine göre, İstanbul’dan giden nüfus gelen nüfustan daha fazla... 2016 rakamlarına göre, İstanbul’dan 71 bin kişi kaçarken, 2017 yılında bu rakam 6 bin oldu. İstanbul’u terk edenlerin yeni adresi de başta Ege ve Akdeniz sahilleri olmak üzere İstanbul’a yakın iller oluyor. Bu durum, gayrimenkul piyasasını da etkiliyor. İstanbul’dan kopanların tercih ettiği sahil kentlerinde hem konut satışları hem de fiyatlar yükselişe geçti.
TSKB Gayrimenkul Değerleme, yazlık konutta trendleri değerlendiren bir rapor hazırladı. Raporu değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Departmanı Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, şunları söyledi: “İstanbul gibi büyük şehirlerin karmaşasından uzaklaşarak yazlık bölgelere yerleşen nüfusun, göç istatistiklerini incelediğimizde göz ardı edilemeyeceği görülüyor. TÜİK’in açıkladığı göç istatistiklerine göre, İstanbul’da 2016’da net göç hızı - % 4.8 oldu. 2017 yılında da - % 0.4 net göç hızı görüldü. Bunun yanında yazlık bölgelere baktığımızda, özellikle Antalya, Çanakkale, Bursa, İzmir, Muğla ve Yalova gibi illerde gelen nüfusun giden nüfustan fazla olma durumu istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Bu bölgelerde artan nüfusun, yazlık konutlarda da hareketlilik yarattığı açık bir şekilde görebiliyor.”
Satışlar artıyor
Gamze Ertaş Karcıoğlu, yazlık bölgelerin tercih edilmesini etkileyen dinamiklerin başında, insanların kendilerine ayırdıkları zamanı daha iyi geçirme istekleri, ulaşım projelerinin gelişmesi, konut seçeneklerinin hatta markalı konut projelerinin artmasının geldiğini belirterek, şöyle devam etti: “Son
2 yılda, Bodrum ve Çeşme gibi pek çok bölgede markalı konut projeleri hayata geçirilmeye başladı. İzmir-İstanbul Otoyol projesi sonrasında Çeşme ile birlikte Urla, Karaburun, Foça, Dikili gibi bölgeler tercih ediliyor. Marmara Bölgesi’nde de ulaşım projeleri yazlık bölgelerin gelişimini etkiliyor. Edremit, Altınoluk, Ayvalık Osmangazi Köprüsü ve İzmir-İstanbul Otoyol projesinin etkisiyle tercih ediliyor. Edremit Koca Seyit Havalimanı da yine bu anlamda bir cazibe unsuru olarak karşımıza çıkıyor.”