2 milyon kartı olmayan tek başına kâr edemez
Yapılan ortaklıklarla bankalar üstü konuma gelen kredi kartı markaları arasındaki rekabet sürüyor
HSBC Kart Yönetiminden Sorumlu Grup Başkanı Sindel, “Kredi kartı çok maliyetli. 2 milyonun üzerinde kartı olmayan bankanın bu işi yalnız yapması avantajlı değil” dedi.
Kredi kartı pazarında artan konsolidasyonla birlikte rekabet hızlandı. Halk Bankası ve Tekstilbank’ı portföyüne katan Advantage, 2008 yılına isminden çok söz edilecek yeni ürünlerle hazırlanıyor. HSBC Kart Yönetiminden Sorumlu Grup Başkanı Mehmet Sindel, “Türkiye’nin ilk çok markalı kartı Advantage, 2008’de 10. yılını kutlayacak. Yeni kart, yeni ürünler çıkaracağız, çok fazla yenilik göreceksiniz” dedi.
“Bazı tüketiciler bankayla kart aracılığıyla tanışıyor. Bu yüzden kart önemli bir ürün. Bütün bankalar büyümek için çok büyük yatırımlar yaptı” diyen Sindel, kredi kartının tüketiciyle banka arasında bağ kurduğuna işaret etti. Sisteme yeni katılan bankalarla yüzde 7 pazar payına ulaştıklarını dile getiren Mehmet Sindel, sektördeki konsolidasyonun birkaç yıl daha devam edeceğini belirtti.
4 kazananın olduğu bir süreç
2 milyonun üzerinde kartı olmayan bir bankanın bu işi tek başına yapmasının çok kârlı olmadığını vurgulayan Sindel, şöyle konuştu:
“Türkiye kart işinde teknolojiyle pazarlama olarak biz dünyanın önündeyiz. Yabancılar bizi taklit ediyor. Türkiye’de bankalar kendi markalarını yarattı ve bazıları bankaların önüne geçti. Türkiye’de kartlar birer tüketici markası oldu. Advantage böyle bir marka ve bu ciddi bir cazibe kaynağı. Kredi kartı aslında çok maliyetli bir iş. Ürünün yapısına göre, operasyonel maliyeti arka taraftaki teknoloji, çok maliyetli bir iş, ancak büyüdükçe maliyetler azalıyor.”
Kart pazarında yapılan ortaklıkları ’vin-vin-vin-vin’ diye dört ’kazananın’ olduğu bir süreç olarak değerlendiren Sindel, tarafları ve sağlanacak faydayı şöyle anlattı: “Birincisi; kart sahibi olan banka, ikincisi; bu banka ile işbirliğine giden banka, üçüncüsü; üye işyerleri, dördüncüsü de kartı kullanan kişiler. 4’üncüden başlarsak, vatandaş kart sayısını artırmadan kendi bankasıyla çalışarak başka bankaya geçmeden taksit başta olmak üzere kartın tüm özelliklerinden faydalanıyor. Üye işyeri daha fazla müşteriye hizmet sağlıyor ve cirosu artıyor. Sisteme yeni katılacak banka ciddi yatırımlardan kurtuluyor. Biz de üye işyerlerine daha fazla değer katıyoruz ve maliyetlerimizi kontrol edebiliyoruz.”
Türkiye’deki kredi kartı faizleri Avrupa’dan düşük
Kredİ kartında faizlerin çok yüksek olduğu yönündeki eleştirilere katılmadığını ifade eden Mehmet Sindel, Türkiye’deki kredi kartı faizinin batıdaki birçok ülkeden daha düşük olduğunu belirtti. Sindel, yeni düzenlemeden sonra değişen faiz hesaplama yöntemini şöyle açıkladı: “Yeni kanunla gelen ve dünyanın hiçbir yerinde uygulanmayan bir yöntem var Türkiye’de. Dünyada faizler ya alışveriş tarihinden, ya da hesap kesim tarihinden sonra işler. Türkiye’de son ödeme tarihinden itibaren faiz işliyor. Kart harcamalarının tamamını öderseniz faiz alınmıyor ve aradaki 25-30 günlük süre bankalar için büyük maliyet.” Kart faizlerinin tüketici kredileriyle kıyaslanmasını da doğru bulmayan Sindel, iki ürünün de çok farklı olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu elma ile armut gibi. Bir de Türk halkına kimse cahil muamelesi yapmasın. Türk halkı yüksek enflasyonla krizlerle baş etmeyi, yaşamayı başarmış bir toplum.”
Üye işyerlerinin cirosu yüzde 36 arttı
Kart istatistikleri Kasım 2006 Kasım 2007 Değişim (%)
Toplam kredi kartı 31.851.646 36.321.934 14.0
Toplam banka kartı 52.730.705 55.658.473 5.5
POS sayısı 1.287.359 1.427.862 10.9
ATM sayısı 16.296 18.509 13.5
Üye işyeri cirosu (milyon YTL) 8.726 11.904 36.4
E-ticaret işlemleri (milyon YTL) 756 1.071 41.6
Alışveriş cirosu (milyon YTL) 8.639 11.677 35.1
Nakit çekme 897 1.255 39.9
Kaynak: Bankalararası Kart Merkezi (BKM)