Gazete Vatan Logo

2 liralık dolara sadece 8 kuruş kaldı

İstanbul serbest piyasada ABD Doları satışta 1,91 liraya çıkarak tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları ve euro/dolar paritesindeki sert düşüşün etkisiyle dolar dün 1.92 TL’ye çıkarak rekor kırarken gösterge faiz yüzde 11.07 seviyesine kadar yükseldi. İMKB günü yüzde 1.92’lik kayıpla 51.553 puandan tamamladı. İş Yatırım Hisse Senetleri Müdürü Orhan Veli Canlı, “Hareket pariteyle başladı. Euro/dolar paritesinde sert düşüş oldu. O sırada Başçı’nın konuşması başladı. Merkez Bankası’ndan biraz karışık sinyaller geliyor, netleşmeye ihtiyaç var. Faizler de düşük hacimle yüzde 11’lerin üzerine çıktı. Sepet 2.1950’yi aştı. Hepsi biraraya gelince endekste hacimli olmayan bir düşüş meydana geldi. Yılın son günlerinin sakin geçmesini bekliyorduk ancak dışarıdaki hareketlere karşı hala savunmasızız” dedi.

ABD’den gelen Hürmüz Boğazı’na yönelik açıklamalar da piyasalarda tansiyonu yükseltti.

ABD deniz kuvvetlerine bağlı Beşinci Filo, Hürmüz Boğazı’nda deniz trafiğinin aksamasına izin verilmeyeceğini açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammet Rıza Rahimi, ülkesinin ihraç ettiği petrole yönelik yaptırımın genişletilmesi halinde Hürmüz Boğazı’ndan petrol geçişini engelleyeceğini açıklamıştı.

Belirsizliği azaltmak için konuştu, belirsizlik yarattı

Merkez bankası Başkanı Erdem Başçı, önceki gün yaptığı 2012 yılı Para ve Kur Politikalarına dair basın toplantısında net olarak anlaşılmayan konulara açıklık getirmek için dün İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) konuştu. Ancak piyasalar Başçı’nın açıklamalarının yeni belirsizlikler yarattığı görüşünde.

Piyasaların “yeni belirsizlik” kaynağı olarak nitelendirdiği konu ise Başçı’nın normal ve istisnai gün ayrımı yapması. Başçı bu konuda şu konuşmayı yaptı: “İçinde bulunduğumuz günleri normal günler ve müstesna günler diye ikiye ayıracak olursak, normal günlerde ne yapacak Merkez Bankası, istisnai günlerde veya müstesna günlerde ne yapacak? O şekilde bir sınıflandırma yapıyoruz. Normal günlerde döviz tarafında döviz satım ihalesinde alınan tekliflerin 50 milyon ABD Doları’na kadar olan kısmı karşılanacak. Bu ne zamana kadar böyle? 24 Ocak 2012 Para Politikası Kurulu Toplantısı tarihine kadar izlenecek olan yöntem... Merkez Bankası bir gün eğer ihalede alınan tekliflerin 50 milyon dolarını karşıladıysa anlayın ki o gün normal bir günmüş. O şekilde de bir sinyal tarafı da var. Böyle günlerde piyasaya doğrudan döviz satım müdahalesi yapılmayacak. Peki Türk Lirası Merkez Bankası’nın fonlama tarafında strateji nasıl olacak normal bir günde? Politika faizinden düzenli olarak yapılan bir hafta vadeli fonlama tutarı, miktar ihalesi açılan normal günlerde 3 milyar TL ile 7 milyar TL arasında belirlenecek. Hangi faizden yüzde 5.75’ten... Cuma günleri açılacak bir ay vadeli repo ihaleleri geleneksel yönteme göre yapılacak ve tutar her bir ihale için 3 milyar TL düzeyinde belirlenecektir. Yine 24 Ocak 2012’ye kadar. Böylelikle dönemin sonunda toplam aylık vadeli fonlama tutarı, 12 milyar TL düzeyine ulaşacaktır kümülatif bazda... Bunun faizi piyasada belirlenecek.”

Piyasaların Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok, “İstisnanın ne olduğuna ise Merkez Bankası karar verecek. Bu durumda piyasada belirsizlik daha da yükselebilir çünkü istisnanın ne olduğu konusunda ve bahsi geçen ihalenin hangi gün olacağı konusunda belirsizlik doğacak” yorumunu yaptı.

Dolar 2012 yılını 1.75 TL’den kapatır

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, yılı 1.92 TL seviyelerinden kapatmaya hazırlanan dolar kurunun 2012 sonunda 1.75 TL’ye gerileyeceği tahmininde bulundu. 2011 yılının değerlendirmesi ve gelecek yıla ilişkin beklentilerini paylaşmak üzere dün bazı gazetecilerle biraraya gelen Aslan, 2012 yılının ikinci yarısından itibaren Türk Lirası’nın dövize karşı değer kazanmaya başlayacağı ve faizlerin yönünün aşağı döneceği söyledi. Aslan, “Kurda geri dönüş bekliyoruz. Doların 2012 sonunu 1.75 TL’den kapatacağını öngörüyoruz. Faizde de yine yılın ikinci yarısında geri dönüş olur. Cari işlemler açığının da gelecek yıl yüzde 8 seviyesinin altına ineceği öngörüsünde bulunuyoruz” dedi.

2012 yılının dünya için zor bir yıl olacağını, ancak Türkiye’nin böyle bir dönemde bile en az yüzde 4 büyümesini beklediklerini söyleyen Aslan, “Avrupa süreci iyi yönetemedi. Ben bu krizi ağır çekimde tren kazasına benzetiyorum. Fakat, kara bulutlar olsa bile gökyüzünün maviliğinden şüphe duymuyoruz. Avrupa Merkez Bankası piyasaya 490 milyar euro para sürdü. Ama bu para zordaki ülkelerin tahvillerine gitmedi. Para piyasada dolaştı. ECB’ye geri gitti. Şimdi bu paranın bir yerlere gitmesi gerekiyor. 490 milyar euro, Türkiye gibi gelişmekte olan güvenilir ülkelere gidebilir. Zordaki ülkelerin hazine tahvillerine giderse de işlerin düzelmesine katkısı olur. Oraya değil bize gelirse de iyi. Yani Türkiye her iki durumda da kazançlı çıkar. Bütçemiz dengede gitti. Türkiye cazibesini koruyacak” diye konuştu.

5 milyon kişiyi aktif yapacağız

Bankanın şu anda 7 milyon aktif müşterisinin bulunduğunu hatırlatan Süleyman Aslan, “Bizde bir şekilde kaydı olan, ancak hesabı pasif durumda bulunan 5 milyon kişi daha var. Şimdi banka olarak eski müşterilerimizin peşine düştük” dedi. Aslan, kredi kartında tek limitle ilgili olarak, kartlarda makro bazda bir sıkıntı olmadığına dikkat çekti.

Haberin Devamı