150 bin dolara kurup 589 milyon dolara sattı
Nevzat Aydın ve 3 arkadaşının 150 bin dolara kurduğu yemeksepeti.com, Türkiye tarihinin en büyük internet satışına imza attı. Siteyi 589 milyon dolara online sipariş devi Delivery Hero aldı. Nevzat Aydın, CEO olarak kalacak ve Delivery Hero’nun yönetimine girecek
Nevzat Aydın, Melih Ödemiş, Gökhan Akan ve Cem Nufusi tarafından kurulan 2001 yılında kurulan Türkiye’nin yemek sektörünün önemli şirketlerinden Yemeksepeti, dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero tarafından satın alındı. Delivery Hero, 589 milyon dolar (1 milyar 596 milyon TL) toplam değerleme üzerinden Yemeksepeti hisselerinin tamamını bünyesine kattı.
Görevini sürdürecek
ABD’li e-Bay’in 2001 yılında kurulan Gittigidiyor.com’u 2011 yılında 217.5 milyon dolara satın almasından sonra yemeksepeti.com anlaşması en büyük internet satın alması oldu. Bu satın alma aynı zamanda global online yemek siparişi sektöründeki en büyük işlem olma özelliğini de taşıyor.
CEO Nevzat Aydın, yemeksepeti’ndeki mevcut görevine devam edecek, Delivery Hero’nun yönetiminde de aktif rol üstlenecek.
Türkiye dahil 8 ülkede hizmet veren yemeksepeti’ni alarak aktif olduğu ülke sayısını 32’ye çıkaran Berlin merkezli Delivery Hero, 100 binden fazla partner restoran üzerinden, aylık yaklaşık 10 milyon siparişe aracılık edecek.
Artık yayılma zamanı
CEO Nevzat Aydın, dev satış işlemiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“2001 yılında 4 kişiyle hayata geçirdiğimiz yemeksepeti, bugün 400 kişilik bir ekiple 7 gün 24 saat, milyonlarca insanın hayatını kolaylaştırıyor. İnsanlara ‘Yemeksepeti yokken ne yapıyorduk?’ dedirten bir iş modeli kurabilmek oldukça gurur verici. 15 yıllık geçmişimizde yerli ve global birçok farklı yatırımcı tarafından teklifler aldık, fakat hep doğru zamanı ve doğru partneri bekledik. Global hedefleri, iş yapış tarzı ve kurumsal kültürü bizimle bu denli örtüşen bir iş ortağı ile yolumuza devam edecek olmak bizi çok heyecanlandırıyor. Şimdi artık 15 senelik deneyim, teknik bilgi ve bize has inovatif iş yaklaşımımızı, Delivery Hero ile birlikte daha geniş coğrafyalara yayma zamanı.”
Benzeriyle karşılaşmadık
“Yemeksepeti, iş modelinin başarısını Türkiye ve bölgede kanıtladı” diyen Delivery Hero CEO’su Niklas Östberg, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Delivery Hero olarak bu sektördeki birçok şirketi derinlemesine analiz ediyoruz. Şimdiye kadar yemeksepeti’nin gösterdiği performans kriterlerine yaklaşabilen bir örnekle daha karşılaşmadık. 15. yılında bile etkileyici büyüme oranlarını tutarlı bir şekilde gerçekleştirmesi, bize yaptığımız işte motivasyon ve ilham verdi. Nevzat ve ekibi, bu iş modelinin gelişmekte olan pazarlarda ne kadar başarılı olabileceğini Türkiye’de ve bölgede kanıtladı.”
3 büyük işlemi solladı
NASPERS’IN sahibi olduğu MIH Allegro B.V, 2011 yılında Markafoni’nin yüzde 71.2’sini aldı. O dönemde satışın 200 milyon dolara gerçekleştiği söylendi ama resmi açıklama yapılmadı. Şirket daha sonra kalan hisseleri de aldı. Türk internetinde şimdiye kadar yapılmış en büyük satış olan Gittigidiyor‘un ebay’e satışı idi. Bu satın almanın bedeli 217.5 milyon dolar olarak açıklandı. 1998 yılında kurulan ve sadece internet üzerinden hizmet veren alışveriş sitesi Hespiburada.com’un yüzde 25’ini The Abraaj Group aldı. Yatırım yaptığı tutarı açıklanmadı ancak ortalama rakamın 400 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
62 ilde, her ay 3 milyon sipariş geliyor
Yemeksepeti, 2001 yılında kuruldu. Bugün 62 ilde ve 10 bine yakın üye restoran ve aylık aldığı 3 milyon siparişle milyonlarca kullanıcıya hizmet veriyor. Yemeksepeti, Türkiye’nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan ve Yunanistan olmak üzere 7 ülkede daha operasyonlarını sürdürüyor. Delivery Hero ise dünya çapında 100 binden fazla restoran ile çalışan global bir online yemek sipariş platformu. Genel merkezi Berlin’de bulunan şirket, 28 ülkede faaliyet gösteriyor. 520’si Berlin’de olmak üzere, 1.500 çalışanı olan şirket, bugüne dek Insight Venture Partners, Kite Ventures, Team Europe, ru-Net, Tengelmann Ventures, Point Nine Capital, Rocket Internet, Target Ventures ve Vostok Nafta’dan yatırım aldı.
Silikon Vadisi’nde eğitim aldı
1976 yılında İstanbul’da doğan Nevzat Aydın, Bursa Anadolu Lisesi’ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek Silikon Vadisi’ndeki University of San Francisco’da MBA eğitimi aldı. Amerika’da bulunduğu dönemde e-ticaret ile ilgili gelişmeleri yakından takip eden Nevzat Aydın, yemeksepeti.com projesini hayata geçirmek için 2000 yılında Türkiye’ye döndü.
Trabzonspor yöneticisi
Yemeksepeti.com ile Türkiye’de e-ticaret anlayışına farklı bir boyut getiren Nevzat Aydın, yemeksepeti.com’un CEO’sudur. Nevzat Aydın, TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu Üyesi ve Galata Business Angels Kurucu Üyesi. Yemeksepeti.com, Microsoft ve DorukNet tarafından düzenlenen Altın Örümcek Web Yarışması’nda 2004 ve 2005 yıllarında organizasyonun en büyük ödülü olan Türkiye’nin “En İyi Web Sitesi” ödülünü 2 kez üst üste kazandı ve “E-Ticaret” ve “Servisler” kategorilerinde de birinci oldu.
Yemeksepeti.com, 2007 yılında Endeavor Derneği Türkiye Ofisi tarafından ’Endeavor Girişimcisi’ seçildi. Nevzat Aydın, 2010 yılında ABD Başkanı Barack Obama’nın gerçekleştirdiği Girişimcilik Zirvesi’ne tüm dünyadan davet edilen 150 girişimci arasında yer aldı. Nevzat Aydın, 2011’den beri Trabzonspor Yönetim Kurulu’nda bulunuyor.
Doyma hissim yok
Bir söyleşisinde ‘Bende doyma hissi yok’ diyen Nevzat Aydın öğrencilik yıllarında ‘yiyebildiğin kadar pizza’ satan bir zincirde tam 38 dilim pizza yemiş. Midyeye de çok düşkün, bir oturuşta 70-80 tane yiyor. Arkadaşları onu, ‘Hep iyi yerdi’ diye niteliyor. Geceleri içi ezilince dolaptan Nutella aşırıyor. Nevzat Aydın dünya mutfaklarından en çok Arjantin ve Brezilya’yı seviyor. İspanya’da ise Valencia ve Barcelona’ya düşkünlüğü var. Galiçya ve Kuzey İspanya mutfaklarının pirinci kullanışı ve mezelerini seviyor. Tai ve Kore mutfaklarını ise sevmiyor. Sosların kombinasyonları ona hitap etmiyor.