131 milyarı gömdük
‘Türk Yapı Sektörü Raporu’na göre, inşaat sektöründe büyüme zayıf kaldı. Geçen yıl inşaat için 131.3 milyar lira harcandı. Ekonomistler, 2016’da konutun ilgi görmeye devam edeceğini belirtti
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), hazırladığı ‘Türk Yapı Sektörü Raporu’nu bu yıl ekonomistlerle birlikte açıkladı. 21 yıldır yayımlanan raporun 2015 yılı sonuçları, inşaat sektörünün dünyada ve Türkiye’de büyümeye devam ettiğini ortaya koydu. Rapora göre, dünya genelinde inşaat harcamaları değer bazında yüzde 4 büyüyerek 9.72 trilyon dolara ulaşırken, geçen yılın 9 ayında bu rakam Türkiye’de yüzde 6.6 artışla 131.3 milyar liraya ulaştı.
Büyüme zayıf kaldı
Rapora göre, ekonomik ve siyasi alanda yaşanan belirsizlik yıl genelinde özellikle özel sektör yatırımlarının ötelenmesine yol açarken, sabit sermaye yatırım harcamaları 2015 yılının ilk 9 ayında nominal olarak yüzde 11.3’lük yükseliş kaydetti.İnşaat harcamaları, 2015 yılında oluşan koşullardan olumsuz etkilendi. Toplam inşaat harcamaları 2015’in ilk 9 ayında nominal olarak yüzde 6.6 artarak 131.3 milyar liraya ulaştı.
Yapı ruhsatları azaldı
Kamu inşaat harcamalarındaki büyüme yüzde 3.3 ile daha sınırlı kalırken özel sektör inşaat harcamaları yüzde 8.5 yükseliş gösterdi. İnşaat harcamalarındaki bu gelişmelere bağlı olarak inşaat sektörü yılın ilk 9 ayında sadece yüzde 0.4 ile oldukça sınırlı bir büyüme gösterdi. Yıl genelinde inşaat sektörünün büyüme performansı zayıf ve genel ekonomik büyümenin altında kaldı. İnşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 5.6’ya indi. Sektördeki istihdam 2015 Eylül ayı itibarıyla 2 milyonu aştı. Geçen yılın 9 ayında alınan toplam yapı ruhsatlarında yüzde 24.8 ile önemli bir gerileme yaşandı.
Konut en iyi savunma aracı
FİNANSAL Piyasalar Uzmanı ve gazetemizin yazarı Ali Ağaoğlu, 2015 yılında konut satışlarının 1.29 milyona ulaşarak rekor kırdığını belirterek, “Halkımız için konutun halen en önde gelen yatırım enstrümanı olması, ekonomideki belirsizliklere karşın en iyi savunma aracı olarak algılanması bu rekoru getirdi” diye konuştu. Ekonomist yazar Mustafa Sönmez ise “Konuttaki getiri başka hiç bir şeyde yok. Yarı yarıya nakdi olan bile kredi kullanıp konuta yöneliyor” dedi.
Talep sürecek
Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye’de inşaat sektörünün 2015’te beklentilerin üzerinde büyümesine rağmen çok tatmin edici bir büyüme gerçekleştiremediğini belirtti. Gürlesel, yakın ve komşu ülkelerle ilişkilerdeki bozulma ve ekonomik yavaşlamanın inşaat malzemeleri ihracatını etkilediğini söyledi. Ekonomist, yazar Mahfi Eğilmez de çoğu kişinin tasarruflarını çözüp kredi alarak gayrimenkule yöneldiğini belirterek, “Faizler böyle durduğu sürece konuta talep devam edecek” dedi.