Gazete Vatan Logo

11 bin saat bizi izlediler!

Diziler 75 ülkeye satıldı, rekor gelir sağlandı

Türkiye dizi ihracatında ABD’den sonra ikinci sıraya yerleşti. 2012 yılında 75 ülkeye tam 11 bin saatlik dizi film satıldı ve karşılığında 150 milyon dolar gelir elde edildi.

Dizi film ihracatı Türkiye’nin önemli gelir kalemlerinden biri haline geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi Türkiye’nin son 5 yılda Fransa’yı da geçerek yerli film pazarında Avrupa’nın en büyük ülkesi olduğunu, dizi film ihracatında ise ABD’nin hemen ardından ikinci sıraya yükseldiğini söyledi.

Büyükekşi, 2005-2011 yılları arasında 76 ülkeye 35 bin 675 saatlik dizi ve program ihracatı yapıldığına dikkat çekerken, sadece 2012 yılında yapılan dizi ihracatının ise 11 bin saati aştığına vurgu yaptı. Büyükekşi, 75 ülkeye dizi film ihracı yapıldığını belirtirken bunun ekonomik büyüklüğünün ise 150 milyon doları bulduğunu ifade etti.

Liderliğe oynuyoruz

Türkiye’nin ABD haricindeki diğer ülkeler arasında dünya dizi sektöründe liderliğe oynadığını ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi : “Son dönemde Mısır’da dizi ihracatı ve Türk dizileriyle ilgili sıkıntılar, ağırlıklı olarak TV kanallarının kapatılması ya da mevcut çalışanların işten çıkarılması nedeniyle azalıyor. Dünyanın en büyük dizi ihracatçısı ABD’li yapımcılardan pazar payı kaptık. Türkiye’de ivme kazanan dizi sektörünün yıllık cirosu 300 milyon doların üzerinde. Türkiye’den yurt dışına dizi satışı yılda 100 milyon doların üstünde piyasa oluşturuyor. Türkiye, ABD’den sonra en fazla dizi ihracatı yapan 2. ülke.”

Boykot haberleri maksatlı

Medya yapım sektöründe faaliyet gösteren Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Gülgen, Türk dizilerin boykot edilmesine yönelik çıkan haberlerin Türk dizilerinin kalitesinden kaynaklandığını, benzer yapılanmanın 8 ay önce de gündeme geldiğini söyledi. Gülgen, şunları anlattı: “Türk dizilerinin kalitesinden dolayı, Mısırlılar kendi lokal prodüksiyonları yerine artık yavaş yavaş Türk dizilerine dönmeye başladı. Boykot haberleri, oranın sinemacıları, yönetmenleri, oyuncuları tarafından yapılıyor. Bunun mevcut siyasi durumla veya Türkiye’nin duruşuna yönelik olması söz konusu değil. Geçenlerde Feriha dizisinin ikinci sezonu için teklif geldi. Yayın için pazarlık yapıyoruz.”

ABD antipatisine Türk versiyonu ile çözüm üretildi

Türkiye, 60’tan fazla ülkede izlenen dizilerin prodüksiyon merkezi olma özelliğini de kazandı. Türkiye ABD dizileri için de Ortadoğu kapısı oldu. Ortadoğu’ya dizi satmak isteyen ABD’li yapımcılar bölgedeki Amerikan antipatisini aşmak için Türk dizilerine yöneliyor. ABD’li Disney, ‘Revange’in Türk versiyonu ‘İntikam’ dizisi için yerli bir kanal ile ortaklık kurdu. Dizi böylece, Ortadoğu’ya ortak yayın yapan OSN kanalına Nisan 2013’te satılabildi.

Haberin Devamı