Gazete Vatan Logo

0.25 görünümlü 0.50’lik indirim!

Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandında 50, alt bandında ve politika faizinde ise 25 baz puan indirime gitti. Ancak piyasa faizleri için belirleyici olan koridorun üst bandı.

0.25 görünümlü 0.50’lik indirim!

Merkez Bankası (TCMB) enflasyondaki düşüş ve genel seçimler öncesi yatırım ve büyümenin desteklenmesini isteyen siyasilerin artan çağrıları sonrası politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7.50’ye çekti. TCMB faiz koridorunun alt bandında 25 baz puan, üst bandında ise 50 baz puanlık indirime gitti.

Önümüzdeki dönemde izlenecek para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşme hızına bağlı olacağını belirten TCMB, “para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceği” cümlesini ise “para politikasında temkinli duruşun devam edeceği” şeklinde değiştirdi. Para Politikası Kurulu (PPK), marjinal fonlama oranını yüzde 11.25’ten yüzde 10.75’e, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.75’ten yüzde 10.25’ye, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.5’ten ise yüzde 7.25’e çekti.

0.25 görünümlü 0.50’lik indirim

Temkinli olunmalı

TCMB karar sonrası açıklamasında, alınan makro ihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilediğini belirterek, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alarak faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasının uygun görüldüğünü belirten TCMB , “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir” dedi.

Beklentimiz daha fazla faiz indirimi yönünde

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası’nın faiz kararı için, “Faiz oranlarının düşme trendi içinde olması olumludur ama biz bunun daha fazla bir ivmeyle seyretmesi gerektiği kanaatini yine de ifade ediyoruz” dedi. Davutoğlu, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika fazini çeyrek puan indirme kararını Macaristan’da Başbakan Viktor Orban ile ortak basın toplantısında değerlendirdi. Davutoğlu, faizlerin inme trendinde olmasının önemli olduğunu ve bu durumun Türk ekonomisinin sıhhat göstergeleri arasında bulunduğunu vurguladı. Merkez Bankası’nın bu yönde bir değerlendirme yaptığını belirten Davutoğlu, dünyadaki emtia fiyatlarındaki gelişmeler, Türk siyaseti ve ekonomisindeki istikrar, diğer ekonomik parametreler açısından enflasyonun da düşme eğilimine girmesi dolayısıyla beklentilerini daha fazla indirim yönünde olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Bu indirim çarkların hızlı dönmesine yetmez

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar: Türkiye’nin faiz tartışmalarını geride bırakmasına, tansiyonun düşmesine Merkez Bankası ne yazık ki izin vermiyor. Merkez Bankası 25 baz puanlık indirimle piyasaları cesaretlendirecek adımı atamamıştır. Üretici için elzem olan şey düşük faizli finansman bulmaktır. 25 baz puanlık son indirim üretim çarklarının hızlı dönmesine yetmez.

‘Sıkı duruş’ gitti, ‘temkinli duruş’ geldi

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: PPK kararı metninde en dikkati çeken gelişme, para politikası duruşunu tarif için kullanılan ‘sıkı duruş’ kelimesinin yerini ‘temkinli duruş’ kelimesine bırakması oldu.Daha önce enflasyonun 2015 ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceği öngörüsüne ilişkin cümlenin tekrarlanmaması dikkati çekmiştir.

Haberin Devamı

Siyasi bir kararla ekonomi ateşe atıldı

Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Aydın Ayaydın “Merkez Bankası, Hükümetin baskılarına boyun eğerek faizleri indirmiş ve böylelikle kendi bağımsızlığına da noktayı koymuştur.Döviz kurunun yükselmesi ve petrol fiyatlarının yeniden artmaya başlamasıyla birlikte tehlikeye giren enflasyon düşüşü daha gerçekleşmeden Merkez Bankası faizi indirerek ekonomiyi ateşe attı” yorumunu yaptı.

4 Şubat’tan bu yana ne değiştiğini soran Ayaydın “Kur mu düştü, küresel koşullar mı değişti. Ekonominin kuralları değil, siyasilerin siparişleri etkili oldu. Bundan ülke ve ekonomi zarar görecek. Artırılmak istenen yatırımların önünde bu hareket daha büyük engel olacak” şeklinde konuştu.