Gazete Vatan Logo

Yunus Emre Eserleri Nelerdir? Yunus Emre Eserleri'nin Özellikleri

Yunus Emre'nin doÄŸum yeri ve doÄŸum tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 13. yüzyılın baÅŸlarında Anadolu'da yaÅŸadığı tahmin edilmektedir. Hem halk hem de tekke edebiyatının temsilcilerinden biri olan Yunus Emre, eserlerinde ilahi aÅŸkı, Allah'ın karşısında kulun acizliÄŸini, dünya yaÅŸamının faniliÄŸini ve ahirete duyduÄŸu özlemi dile getirmiÅŸtir. Åžiirlerinde sade ve anlaşılır bir dil kullanan ozan ilahi, semai, ÅŸathiye ve devriye türünde ÅŸiirler kaleme almıştır.Â

Yunus Emre Eserleri Nelerdir? Yunus Emre Eserleri'nin Özellikleri

Yunus Emre'nin tek eseri Divan'dır. 

Yunus Emre Divan'ından örnekler: 

1- "Derviş olan kişiler aşık olur dertli olur

Aşk nedir bilmeyenler ona bigane olur" 

2- "Bize didar gerek dünya gerekmez

Bize mana gerek dava gerekmez" 

Yunus Emre Eserlerinin Özellikleri

1- Arı bir Türkçeyle şiirler yazan Yunus Emre hem halk edebiyatının hem de tasavvufun Anadolu'da yayılmasında etkili olmuştur. 

2- Şiirlerinde sık sık anlattığı aşk, beşeri değil ilahi aşktır. İlahi aşkın anlatıldığı şiirlerinde vahdet-i vücut inancının izlerine rastlamak mümkündür. Allah birdir ve ezeli olandır. İnsanlar ise fanidir. Yunus Emre'nin şiirlerinde ezeli olan maşuk (kendisine aşık olunan) fani olan ise aşıktır. 

3- Şair, bazı şiirlerinde Arapça ve Farsça kökenli sözcükler de kullanmıştır. Örnekler: Enaniyet (Benlik), Mana (Anlam), Mahfil (Toplanma yeri), İcazet (Onay, izin), Makbul (geçerli)

4- Yunus Emre'ye göre benliğini aşamayan kişi derviş olamaz. Fenafillah yolunda ilerlemek isteyen dervişlerin gönlünde yalnızca Allah aşkı olmalıdır. 

Haberin Devamı

5- Ozan bazı şiirlerinde tenasüh inancından bahsetmektedir Örneğin "Alsın canımı yine Yaradan" dizesinde Allah'ın canını "tekrar" almasından bahseder. Çünkü tenasüh inancına göre insan dünyada birçok kez ölür. Ruh ölümsüz olduğu için başka bedenlerde yaşamaya devam eder. 

6- Yunus Emre'nin eserlerinde işlediği diğer konular şunlardır: Mahşer günü, ilim, dünya hayatının geçiciliği, 

7- Yunus Emre'nin şiirlerinde en çok kullandığı kelimeler ve anlamları; 

Uçmak: Cennet 

Asıl - Öz, cevher 

Gönül - Sevginin ve diğer duyguların hissedildiği yer, kalp

Pes - Genellikle dizelerin başında kullanılan ve "Eğer" ve "O halde" anlamına gelen Farsça kökenli sözcük

Assı - Fayda 

Ağmak - Arşa doğru yükselmek 

Â