YKS baraj puanı kaldırıldı mı, TYT AYT baraj puanı 2022 kalktı mı? Üniversite baraj puanı kalkması ne demek?
2022 YKS başvuru kılavuzunun paylaşılmasıyla, YKS barajına yönelik aramalar arttı. YKS başvuruları 11 Şubat-7 Mart tarihleri arasında yapılacak. Adaylar sınav başvuruları 'aday işlemleri sistemi' üzerinden ve ÖSYM başvuru merkezlerinden yapabilecek. Kılavuza göre her oturum için sınav başvuru ücreti 90 liradan 115 liraya yükseldi. Peki, YKS barajı kaldırıldı mı, üniversite sınavı baraj puanı kalktı mı? TYT AYT YKS baraj puanı kalktı ne demek?
YKS barajı kaldırıldı mı, YKS baraj puanı kalktı mı? sorularının ardı arkası kesilmiyor. 2022 YKS kılavuzu ÖSYM tarafından yayınladı. ÖSYM Başkanı Halis Aygün sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Değerli adaylarımız, 18-19 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) başvuru klavuzu osym.gov.tr sitemizde yayımlanmıştır. Başvurularınızı 11 Şubat-7 Mart 2022 tarihleri arasında yapabilirsiniz" ifadelerini kullandı. Öte yandan YKS baraj puanına yönelik de açıklama yapıldı.
YKS baraj puanı kalktı?
Yükseköğretim Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre üniversiteye girişte TYT ve AYT baraj puanı uygulaması kaldırıldı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına, orta öğretim başarı puanı eklenerek yerleşme puanı elde edilecek. 2022 YKS sınavından itibaren lisans ve ön lisans tercihte 150 ve 180 olan baraj puanlar kaldırıldı.
Yüseköğretim Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.
YKS BARAJ PUANI KALKTI NE DEMEK?
Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.
HANGİ ADAYLARIN TYT VE AYT SINAV PUANI HESAPLANACAKTIR?
TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek.
TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacak.
SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT’deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek.
ÖZEL YETENEK PROGRAMLARINA BAŞVURU İÇİN TABAN PUAN İLGİLİ ÜNİVERSİTE TARAFINDAN BELİRLENECEKTİR
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanmış olması gerekmekte olup taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumu karar verecek ve bunu basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracak.
BAZI PROGRAMLARDAKİ BAŞARI SIRASI KOŞULU DEVAM EDECEK
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanmaya devam edecek.
2021-TYT 200 VE ÜZERİ PUAN UYGULAMASI
2021-TYT’de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS’de dönüştürülerek kullanılabilecektir. Diğer yandan 2022 YKS’den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacak.
SINAV ÜCRETLERİNE ZAM GELDİ
Yayınlanan kılavuza göre geçen yıl 90 lira olan sınav ücreti her bir oturum için 115 liraya yükseldi. Adaylar, geç başvuru günlerinde yapılan başvurularda yüzde 50 artırımlı olarak ödeme yapacak.
2021- TYT Puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanını 2022-YKS'nin hiçbir oturumuna girmeden , 2022-YKS Merkezi Yerleştirmede veya Özel Yetenek Sınavıyla yerleştirmede kullanmak isteyen adaylar için 2022-YKS başvuru ücreti 30 lira olacak.
SINAV SÜRELERİ
Temel Yeterlilik Testi (TYT) 18 Haziran'da yapılacak ve 165 dakika olacak. Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise 19 Haziran'da yapılacak ve 180 dakika sürecek. Yabancı Dil Testi de (YDT) 19 Haziran yapılacak ve 120 dakika olacak.
HES KODU ZORUNLU
Sınava girişte HES kodu zorunlu olduğundan adayların, HES kodunu başvurudan önce edinmiş olması gerekiyor. Yeni kimlik kartı ve e-Devlet şifresi olan adaylar, ÖSYM'nin sitesinde yer alan 'e-Devlet ile Kayıt Ol' seçeneğine tıklayarak tüm işlemlerini gerçekleştirecek. Adaylar, sisteme kaydolduktan sonra, 'Yeni Başvuru Yap' seçeneğiyle başvuru işlemlerini başlatacak.
SONUÇLAR 20 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK
Haziran ayı içerisinde düzenlenecek üniversite sınavının sonuçları 20 Temmuz'da ÖSYM AİS üzerinden adayların erişimine açılacak.
YENİ KİMLİK KARTI OLANLAR İNTERNET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPABİLECEK
Yeni kimlik kartı olan adaylar, ÖSYM aday işlemleri sistemine internet üzerinden kayıt olabilecek. Adaylar, başvuru merkezlerine gitmeden de ÖSYM mobil uygulamasından veya ÖSYM'nin internet adresinden 7 Mart'a kadar kayıt ve başvuru işlemlerini yapabilecek.