Uzaktan eğitim kararı! Tek tek açıklandı, dersler ve sınavlar...
Uzaktan eğitim ile ilgili son dakika açıklamaları art arda geliyor. Yeni varyant Omikron’un etkisiyle vakaların tırmanması sonrası okullarda uzaktan eğitime geçilip geçilmeyeceği yeniden gündeme geldi. YÖK uzaktan eğitim kararını üniversitelere bıraktı. Birçok üniversite bu süreçte çevirimiçi eğitime geçti. Final tarihlerinin gelmesi ile de sınavlar ile ilgili karar verildi. Bazı üniversitede finaller de online olarak yapılacak. Bazı üniversitelerde ise dersler uzaktan yapılırken sınavlar yüz yüze yapılacak. Öte yandan MEB tarafından yapılan açıklamalarda ilköğretim ve lise öğrencileri için uzaktan eğitime geçişin söz konusu olmadığı vurgulandı.
Uzaktan eğitim ile ilgili yeni açıklamalar peş peşe geliyor. Milyonlarca öğrenci merak ediyordu. Dersler ve sınavlar uzaktan mı yapılacak? YÖK uzaktan eğitim kararını üniversitelere bıraktı. Üniversiteler de dersler ve sınavlar ile ilgili kararını tek tek duyuruyor.
İTÜ HİBRİTE GEÇTİ: İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) hibrit eğitime geçme kararı aldı. 2021-2022 güz yarıyılı sonuna kadar uygulanacak karar kapsamında, öğretim elemanları dersi sınıfta anlatacak. Öğrenciler dersi isterlerse sınıfta, isterlerse uzaktan takip edebilecekler. Yarıyıl sonu sınavları ise yüz yüze yapılacak.
BOĞAZİÇİ’NDE KARAR HOCALARIN: Boğaziçi Üniversitesi 4 Ocak 2022’ye kadar derslerin çevrimiçi işleneceğini, talep doğrultusunda etkinliklerin erteleneceğini duyurdu. Dönem sonu sınavların yapılış biçimi ise dersi veren öğretim üyesinin kararına bırakıldı. Rektörlük tarafından zorunlu bir uygulama olmadığı için dersi veren akademisyenin kararına göre sınavlar yüz yüze ya da çevrimiçi yapılabilecek.
HACETTEPE YÜZ YÜZE: Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, final sınavlarının yüz yüze yapılması kararına artan vaka sayılarından tedirgin oldukları için tepki gösterdi. Üniversite yönetimi Hürriyet’e yaptığı açıklamada öğrenci ve personelde vaka sayıları ile temaslı sayılarının değişken olduğunu belirterek, “Maske, mesafe ve hijyen kuralları alınarak final sınavları yüz yüze yapılacak. Kararda değişikli söz konusu değil” dedi.
KOÇ UZAKTAN: Koç Üniversitesi, 7 Ocak 2022’ye kadar Tıp ve Hukuk fakültelerinde uygulamalı dersler hariç diğer tüm derslerin çevrimiçi yapılmasını kararlaştırdı. Üniversite, iki haftalık çevrimiçi sürecin ardından 10-21 Ocak 2022 tarihleri arasında yapılacak final sınavlarının da çevrimiçi düzenleneceğini duyurdu.
MSÜ’DE SEYRELTİLMİŞ EĞİTİM: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, derslerin uzaktan, sınavların ise yüz yüze yapılmasına karar verirken, atölye ve sahneler seyreltilmiş olarak kullanılabilecek. İstanbul Bilgi Üniversitesi ise yeni karar alınma ihtimali olduğunu belirterek “Üniversitenin sağlık kurulu her pazartesi toplanarak karar alıyor. Geçen pazartesi alınan karara göre uygulamalı olmayan dersler çevrimiçi yapılıyor, finaller yüz yüze yapılacak. Ancak önümüzdeki pazartesi yeni kararlar alınabilir” dedi.
SABANCI’DA MESAFE AYARI: Sabancı Üniversitesi seyreltilmiş sınıflarda sınavların yüze yüze yapılacağını belirterek, “Lisans ve lisansüstü programlarımızın çok büyük bölümünde dersler 30 Aralık’ta bitti, final sınavları 3 Ocak itibarıyla başladı. Sınıflarımızdaki oturma düzenlerinin gerekli sosyal mesafe kurallarına uygun belirlenmiş olmasının yanı sıra, dersleri eş zamanlı olarak uzaktan da (online olarak) takip etme imkanımız bulunduğu için kalan bir haftalık süreçte mevcut sistemimizde bir değişiklik yapma ihtiyacı görünmemektedir” açıklamasında bulundu.
‘YÜZ YÜZE’DEN VAZGEÇMEYENLER
ODTÜ, Marmara, Hacettepe, Yıldız Teknik, 9 Eylül, Ege, Ankara, Atatürk, Eskişehir Anadolu, Osmangazi, Konya Selçuk, Yeditepe, Özyeğin, ve Atlas üniversiteleri dönem başında karar verdikleri gibi hibrit eğitime devam ederken, sınavlarını yine dönem başında belirlendiği gibi yüze yüze yapacak.
İLKOKUL, ORTAOKUL VE LİSELERDE YENİDEN UZAKTAN EĞİTİM BAŞLAYACAK MI?
Salgının seyrindeki artış en çok da ilkokul, ortaokul ve lisede çocuğu olan velileri endişelendiriyor. O nedenle 21 Ocak-7 Şubat tarihleri arasındaki sömestr tatilinin bir hafta daha uzatılarak üç hafta yapılması talebi çok sık dile getirilmeye başlandı. COVID-19’un yanı sıra influenza artışının da gözlendiği okullarda, öğrenci ve öğretmenlerin hastalık nedeniyle devamsızlığı gündemde. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise bu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
AŞILANMA ORANI YÜKSEK
“3 bini aşkın sınıfımızda COVID-19 veya yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi. Belli bir aşamaya gelirse önlemlerimizi tekrar gözden geçirebiliriz. Okullar ilk açılması ve son kapatılması gereken yerlerdir. Öğretmenlerimizde aşılanma oranı çok yüksek. Toplamda öğretmenlerimizin yüzde 94’ü aşılanmış ya da antikor geliştirmiş durumda. Şu an için tatili bir hafta öne almak gibi bir planlamamız yok. Elimizdeki veriler yüz yüze eğitime ara vermeyi veya tatili bir hafta öne çekmeyi gerektirmiyor. Omikron’un gösterdiği hızlı yayılıma rağmen 71 bine yakın okulumuzda, tüm sınıfları kapatılmış olan hiçbir okulumuz bulunmuyor. Birileri tatil bekliyorsa üzgünüm, şu an için yüz yüze eğitime devam ediyoruz. Öğrencilerimiz çok daha istekliler. Bir taraftan yüz yüze eğitimi açık tutmaya çalışırken bir taraftan da geçmiş 1.5 yılın kayıplarıyla ilgili dünya kadar etkinlik yapıyoruz.”