Gazete Vatan Logo

Ünlem Ä°ÅŸareti Nedir, Ne Ä°ÅŸe Yarar? Ünlem Ä°ÅŸaretinin Görevleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

Yazım kuralları ve noktalama iÅŸaretleri yazı dilinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Yazı yazarken kullanılan noktalama iÅŸareti, cümlenin anlamını daha iyi bir ÅŸekilde anlamamız için kolaylık saÄŸlamaktadır. En fazla karşılaşılan noktalama iÅŸaretlerinden birisi de ünlem iÅŸareti olmaktadır. Ãœnlem iÅŸareti (!) cümlede birçok görevde kullanılabilmekte olan bir noktalama iÅŸaretidir.Â

Ünlem Ä°ÅŸareti Nedir, Ne Ä°ÅŸe Yarar? Ünlem Ä°ÅŸaretinin Görevleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

Ünlem işareti, birçok farklı görevde kullanılabilen bir noktalama işaretidir. Yazının anlamlı olabilmesi ve doğru anlaşılabilmesi için noktalama işaretlerinin kullanılması gerekmektedir. Ünlem işareti özellikle duygu ve düşüncelerin aktarıldığı cümlelerde kullanılmaktadır. Aynı zamanda seslenme cümlelerinde de kullanılmakta olan bir noktalama işaretidir.

Cümlede ünlem işaretinin kullanılması cümleye bir baskınlık sağlamaktadır. Cümlede ünlem işareti; şaşkınlık belirten ifadelerin, seslenme sözlerinin, duygu ve düşüncelerin sonuna konulmakta olan bir noktalama işaretidir. 

Ünlem işaretinin cümlede kullanım şekli ve alanları oldukça çeşitlidir. Cümlede anlatılmak istenen duyguya göre ünlem işareti eklenmesi mümkün olmaktadır. Yazı dilinde aktarılmak istenen duygu noktalama işaretleriyle mümkün olabilmektedir.

Cümlede kastedilen duyguya göre ünlem işareti getirilmesi uygun olacaktır. ''Buraya gel.'' cümlesinde bir sakinlik olduğu ve normal bir duyguyla söylendiği anlaşılmaktadır. Ancak ''Buraya gel!'' şeklinde yazılması halinde cümlenin sonunda kullanılan ünlem işareti cümleye bir kızgınlık anlamı yüklemektedir. 

Haberin Devamı

Ünlem İşaretinin Görevleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

Ünlem işareti, kendinden önceki cümleye birleşik olarak yazılmaktadır. Ünlem işaretinden sonra gelen kelimeler ise kendisinden ayrı yazılmaktadır. Ünlem işaretinden sonra gelen cümleler ise büyük harfle başlamaktadır. 

Acı, korku, sevinç, kıvanç, endişe, heyecan, şaşkınlık bildiren cümlelerin sonuna eklenmektedir.

İğnelemek ve alay etmek amacıyla kullanılan kinayeli sözlerin sonuna eklenir.

Uyarı sözleri, hitap sözleri ve seslenme içeren sözlerin sonuna eklenir. 

Vay canına, ah, oh, bre gibi ünlem bildiren ifadelerin sonuna getirilir. 

Birçok görevde kullanılmakta olan ünlem işaretinin bazı durumlarda parantez içerisinde de kullanılabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Kullanılan ünlem işareti, cümlede aktarılmak istenen duyguyu daha iyi bir şekilde yansıtmaktadır. 

Aramızda en akıllı (!) kişi senmişsin. Cümlesinde kullanılan ünlem işareti cümleye kinayeli bir anlatım katmaktadır. Bu şekilde aktarılmak istenen anlam daha net bir şekilde aktarılmaktadır.

Haberin Devamı

Â