Üniversiteye girişte uygulanan ''Ek Puan'' neden kaldırıldı?
Üniversite adaylarının başvuru işlemleri dün itibari ile başladı. ÖSYM tarafından açıklanan başvuru kılavuzu, üniversiteye giriş sistemi ile ilgili çok önemli bir değişiklik içeriyor. Açıklanan kılavuzla Öğrenci Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversiteye giriş sistemindeki ''ek puan'' uygulamasını kaldırıldı. Birçok adaya için sürpriz etkisi yapan bu değişiklik neden yapıldı, dayanağı ne?
(Yazarın YGS-LYS, üniversiteye giriş sistemi ve tercihlerle ilgili paylaşım ve açıklamalarını facebook sayfasından takip etmek için buraya tıklayarak sayfayı beğenebilirsiniz)
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki YÖK ve ÖSYM, bu tür ciddi değişiklikleri çok daha erken kamuoyu ile paylaşmalı ve üniversite adaylarını bilgilendirmelidir. Adayların çalışma ve tercih stratejilerini direkt etkileyecek böylesi bir konu, yayınlanan kılavuzla sürpriz bir şekilde öğrenilmemelidir. Her ne kadar eğitim konusunu ciddi şekilde takip eden uzmanlar, bu tür değişimleri öngerse ve beklese bile adayların her birinin bu öngörüde olmasını beklememek gerekir. Sorumlu kurumlar YÖK ve ÖSYM, bu konuda değişiklik çalışması yapıldığını/yapılacağını en az 4 yıl önce duyurmalı ve bugünün üniversite adaylarının 4 yıl önceki lise tercihlerini beklentilerine ve yapılacak değişikliklere uygun şekilde belirlemelerine yardımcı olmalıydı.
ÖSYM'nin yayınladığı "2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu" diğer bir ifade ile 2016 YGS Başvuru Kılavuzu'nda ek puan uygulamasını kaldıran ifade "Ek puanlar, 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır." şeklinde yer aldı.
Ek puan uygulamanın kaldırılmasını her ne kadar birçok aday sürpriz olarak değerlendirse de biz uzmanlar bu değişikliği bekliyorduk. Zira bu değişiklik, 30.03.2012 tarihinde kabul edilen ve kamuoyunda 4+4+4 kanunu olarak bilinen ve zorunlu eğitimin 4+4+4 şeklinde 12 yıla çıkartılmasını da içeren 6287 nolu "İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"a dayanıyor. ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda 30.03.2012 tarihinin sınır kabul edileme nedeni de bu kanunun kabul tarihi.
Değişikliğin yine aynı kanundaki ifadeyle üniversiteye girişte fırsat eşitliği sağlamak amacıyla yapıldığı kanaatindeyim. Fakat bu değişikliğin ek puan avantajı kaldırılan meslek liselerini olumsuz etkileyeceği ve mesleki eğitimdeki niteliği iyice düşürebileceği kaygısını da yaşamıyor değilim. Bence konunun uzmanları ve meslek yüksekokulu akademisyenleri bu konuyu daha fazla tartışmalıydı ve tartışmalı...
Sonraki yazımızda ek puan uygulamasının kaldırılmasının ne anlama geldiğini, adaylar açısından ne ifade ettiğini, kimi nasıl etkileyeceğini ve adayların bu değişiklikle birlikte nasıl bir strateji geliştirmeleri gerektiğini ele alacağız.
Sinan ÇAĞIRAN - Psikolojik Danışman
facebook.com/sinancagiran
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran