Üniversiteye giriş sisteminde ''Ek Puan'' uygulamasının kaldırılması kimi nasıl etkiler?
Üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişiklikle bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumundan mezun olan öğrencilere verilen ''Ek Puan'' uygulamasına son verildi. Ek puan uygulamasında sadece son 4 yılın mezunları faydalanabilecek. Bir önceki yazımızda ek puan uygulamasının neden yapıldığı ve dayanağının ne olduğuna değinmiştik. Bu yazımızda ise "Bu yeni değişiklik ne anlam ifade ediyor? Ek puan uygulamasının kalkması hangi aday grubunu nasıl etkiler ve bu adaylar nasıl bir strateji izleyebilir?" sorularının cevaplarını arayacağız.
(Yazarın YGS-LYS, üniversiteye giriş sistemi ve tercihlerle ilgili paylaşım ve açıklamalarını facebook sayfasından takip etmek için buraya tıklayarak sayfayı beğenebilirsiniz)
ÖSYM'nin yayınladığı "2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu" diğer bir ifade ile 2016 YGS Başvuru Kılavuzu'nda ek puan uygulamasını kaldıran ifade "Ek puanlar, 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır." şeklinde yer alıyor.
Burada milat kabul edilen 30.03.2012 tarihi uygulamanın dayandığı kamuoyunda 4+4+4 kanunu olarak bilinen ve zorunlu eğitimin 4+4+4 şeklinde 12 yıla çıkartılmasını da içeren 6287 nolu "İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un kabul tarihidir. Kılavuzda yer alan yukarıdaki ifadeden 4 grup ortaya çıkmaktadır;
1) 30.03.2012 tarihi öncesinde bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumunda mezun olan adaylar artık ek puan uygulamasından yararlanamayacaktır.
2) 30.03.2012 tarihinden sonra bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumundan mezun olan adaylar ek puan uygulamasından yararlanacaklardır.
3) 30.03.2012 tarihi öncesinde bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumuna kayıt yaptırmış fakat henüz mezun olamamış adaylar, ek puan uygulamasından yararlanacaktır.
4) 30.03.2012 tarihi sonrasında bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumuna kayıt olan yani şu anda son sınıfta olan adaylar, ek puan uygulamasından yararlanamayacaktır.
Bu halde 2012, 2013, 2014 ve 2015 yılında bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumundan mezun olan adaylar en avantajlı grup durumunda. Zira bu tarihlerde mezun olan adaylar, diğer adaylara göre ortaöğretim başarı puanları nispetinde 15 ila 30 arasında bir puanı fazladan elde edecekler. 15-30 aralığındaki bir puan avantajı, şu anda bir yükseköğretim programında okuyan ve okuduğu programdan memnun olmayan (2015 yılında yerleşenler hariç, çünkü geçen yıl yerleşenlerin ortaöğretim başarı puanları bu yıl %50 düşecektir) üniversite öğrencilerinin daha iyi bir yer için şanslarını tekrar denettirecek kadar ciddi bir avantaj. 2012, 2013, 2014 ve 2015 yılında mezun olmuş fakat henüz arzuladığı bir yükseköğretim programlarına yerleşememiş adaylar içinse tam bir fırsat...
Yukarıda belirttiğim ortaya çıkan 4 gruptan ikisi arasında da trajıkomik bir durum var. Şu anda bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumunda son sınıfta bulunan öğrencilerden bazıları son sınıfta veya daha önceki yıllarda sınıf tekrarı yapmış adaylardan oluşuyor. Şu anda son sınıfta olup da sınıf tekrarı yapan adaylar, mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretime 30.03.2012 tarihi öncesinde kayıt olduklarından ortaöğretim başarılarına göre 15-30 arasında ek puan alacaklar. Ve bu puanı aynı sırada oturdukları ve hiç sınıf tekrarı yapmadan son sınıfa gelen arkadaşları alamayacak. Son sınıfta olan adaylar içerisinde büyük bir grup teşkil etmeyen bu durumdaki sınıf tekrarı yapmış öğrenciler, yeniden ciddi bir "Bismillah" demeli ve bu fırsattan maksimum düzeyde yararlanmak için kolları tekrar sıvamalıdır.
Tam da burada 30.03.2012 tarihi sonrasında bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumuna kayıt olmuş ve şu anda son sınıfta bulunan üniversite adaylarına da asla ümitsizliğe kapılmamalarını hatırlatmak gerekir. Son sınıfta bulunan adaylar, değişikliğin muhtemel rakiplerinin çok büyük bir bölümünü aynı şekilde etkilediğini yani olası rakipleri ile aynı koşullarda olduklarını unutmamalıdırlar. Bununla birlikte son sınıfta bulunan adaylar, değişikliği kendileri için fırsata çevirebilirler. Okudukları mesleki programla ilişkisi olmayan fakat ilgi duydukları, farklı mesleki program uygulayan adaylara ek puan veren yükseköğretim programlarında da ek puan alınmayacağını farkederek kendilerine yeni kapılar açabilirler. Örneğin imam hatip veya çocuk gelişimi programındaki son sınıf adayları, Yüksekokul bünyesinde bulunan ve YGS puanı ile öğrenci alan Beslenme ve Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Ebelik gibi programlara yönelebilirler. Zira bu ve benzeri programlara da artık ek puan alınmadan yerleşileceğinden çokça tercih edilen bu tür programlara daha kolay yerleşme fırsatı doğmuştur.
Ek puan uygulamasının puanlara nasıl bir etki edeceğine de bir sonraki yazımızda değineceğiz.
Sinan ÇAĞIRAN - Psikolojik Danışman
facebook.com/sinancagiran
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran