Üniversite için nerelerden burs alınır? İşte üniversite öğrencilerine burs veren kurum, kuruluş ve vakıflar!
YKS tercihlerinin bitmesine kısa bir süre kaldı. Bazı adaylar eğitim görmek istedikleri üniversite ve bölümleri tercih işlemlerini tamamlarken kimi de üniversitelerin olanakları ile ilgili araştırmalarına devam ediyor. Süreç daralırken hala tercih işlemini tamamlamayan pek çok aday da bulunuyor. Bu yıl çok sayıda kurum ve kuruluş tercih işlemlerini yapacak adaylar için burs programını açıkladı. Bunların başında özel üniversiteler geliyor. Bazı ayrıcalıklı bölümlerde de YÖK burs desteği sağlıyor. Aynı zamanda önemli marka ve kurumların vakıfları da burs programlarını ve şartlarını açıkladı. Tercih sürecinde henüz bölümünüze karar vermediyseniz “Hangi kurumlardan burs alabilirim? Üniversite için nerelerden burs alabilirim?” diyorsanız sizin için üniversite öğrencilerine burs veren kurum, kuruluş ve vakıfların listesini hazırladık. İşte üniversite eğitiminiz boyunca burs alabileceğiniz yerler…
Üniversite tercihlerinde son günlere girildi. Pek çok aday tercih işlemlerini tamamlarken çoğu da hala bölüm seçmek için iş ve burs olanakları ile ilgili araştırmalarına devam ediyor. 2022 yılı üniversite tercih sürecinde çok sayıda kurum ve kuruluş da burs progamlarını açıkladı. Öğrencilere sektörlerden destek gelmeye devam ediyor. Nitelikli eleman sayısını arttırmak isteyen bazı sektörler bölüm seçme şartı ile neredeyse asgari ücrete varan ve eğitim sonunda iş garantili burs programlarını tek tek açıklıyor. Bunun yanında YÖK tarafından da başarı bursları verilecek. Yıllardır öğrencilere burs veren vakıflar da bu yıl burs miktarını arttırarak öğrencilere destek olmak istiyor. Adaylar da sıklıkla “Hangi kurumlardan burs alabilirim? Üniversite için nerelerden burs alabilirim?” sorularını araştırıyor. Peki, Üniversite için nerelerden burs alınır? İşte üniversite öğrencilerine burs veren kurum, kuruluş ve vakıflar!
Üniversiteler, bu tercih döneminde de başarılı öğrenciler için birbirinden cazip olanaklar hazırladı. Ücretsiz yurt, 10 bin TL’ye kadar burs, 3 öğün yemek, ulaşım ve kıyafet desteklerinden bilgisayar hediyesine, sinema ve spor salonu üyeliklerine kadar birçok seçenek ile öğrencileri kendilerine çekmek istiyorlar. İşte üniversite öğrencilerine burs veren kurum, kuruluş ve vakıflar!
BURS VEREN VAKIFLAR, DERNEKLER VE KURUMLAR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye’nin en çok öğrenci yaşayan şehri İstanbul’da öğrencilere burs desteği verecek. Genç Üniversiteli Desteği’ projesi 75 bin öğrenciye 4 bin 500 TL burs ile geri ödemesiz destek olacak İBB, burs başvuru sürecini başlatıyor. İBB, kendisi veya ailesi İstanbul'da ikamet eden ön lisans ve lisans okuyan öğrencilerin ile ailelerinin ihtiyaç durumu değerlendirilerek burs desteğinde bulunuyor. Başvuruda bulunan öğrencilerin kendileri veya ailelerinin İstanbul’da ikamet etmeleri gerekiyor. Sistem, İstanbul’daki üniversitelerin yerleştirmelerinin yapılıp kayıtlarının tamamladığı Eylül ayı sonunda hizmete girerken, burslar, Ekim’den itibaren üç taksit olarak hak kazananlara sunulmaya başlayacak. ‘Genç Üniversiteli Desteği’ başvuruları “gencuniversiteli.ibb.istanbul” internet sitesi üzerinden yapılıyor.
Vehbi Koç Vakfı
Ditaş’ın Vehbi Koç Vakfı iş birliğiyle hayata geçirdiği burs programıyla YKS’de ilk 30 bine giren ve denizcilik fakültesi bölümlerini (deniz ulaştırma işletme mühendisliği veya gemi makineleri işletme mühendisliği ) seçen 10 kız öğrenci 4 yıl boyunca burs alırken, Ditaş’ta da staj imkânı ile beraber istihdam önceliği de elde edecek.
Sabancı Vakfı
Sabancı Vakfı, 2022-2023 eğitim yılında da üniversite öğrencilerine burs desteği sağlamaya devam edecek. Bugüne kadar 9 ay süresince verilen Sabancı Vakfı Bursları, 2022-2023 eğitim yılından itibaren başlamak üzere 10 aylık nakit ödemeyi kapsıyor. 2022-2023 yılı burs tutarları ve başvuru koşulları Eylül ayında açıklanacak olan Sabancı Vakfı burs programında geri ödeme yükümlülüğü bulunmayıp; mezun bursiyerler isteklerine göre burs almaya devam eden öğrencilere deneyim ve bilgi aktarımı için mentorluk yapabiliyor.
- Üniversiteye Giriş Bursu: Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) Sabancı Vakfı tarafından belirlenen taban puanları sağlayarak burs kontenjanı tahsis edilen üniversitelere yerleştirilen öğrencilere veriliyor.
- Kalkınmada Öncelikli İller Bursu: Sabancı Vakfı tarafından belirlenen 15 ilden birinde ortaöğrenimini tamamlayan, YKS’de yerleştirme puanı ile sıralamanın en üstünde yer alarak il birincisi olup yurt içindeki devlet üniversitelerine ya da burslu olarak Vakıf üniversitelerine yerleştirilen öğrencilere veriliyor.
- Engelli Öğrenciler Bursu: YKS’de yerleştirme puanı ile sıralamanın en üstünde yer alarak yurt içindeki devlet üniversitelerine ya da burslu olarak Vakıf üniversitelerine yerleştirilen görme, işitme ve ortopedik engelli beşer öğrencilere veriliyor.
- Sabancı Vakfı Vista Bursu: YKS’de Sabancı Vakfı tarafından belirlenen taban puanları sağlayarak burs kontenjanı tahsis edilen üniversitelerin Turizm İşletmeciliği bölümlerine yerleştirilen lisans öğrencilerine veriliyor.
Sabancı Vakfı’nın bu yıl burs kontenjanı tahsis ettiği üniversiteler; Ankara, Boğaziçi, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, İstanbul, İstanbul-Cerrahpaşa, İstanbul Teknik, Marmara, Orta Doğu Teknik, Yıldız Teknik Üniversitesi. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin burs başvuruları için üniversitelerin burslarla ilgili bölümlerini ve sabancivakfi.org adresini takip etmeleri gerekiyor.
Ahbap Derneği
Eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilmek için 500’ü aşkın öğrenciye burs desteği sağlıyor.
YÖK LİSANS BURSU HANGİ BÖLÜMLERE VERİLİYOR?
Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında öğrencilere sağlanan burs destekleri artıyor. YÖK’ten yapılan açıklamada 2022-2023 Akademik Yılı'ndan itibaren yerli ve millî insan kaynağı ihtiyacına yönelik olarak üniversitelerde açılan yeni bölümler ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yapılan protokoller çerçevesinde öğrencilere burs desteklerinin arttığı belirtildi. Yeni bölümleri seçecek öğrencilere sağlanacak burslar da YÖK tarafından açıklandı.
YÖK, bu yıl ilk kez temel bilimlerin yanı sıra yapay zekâ mühendisliği bölümlerini seçeceklere de YÖK lisans bursu verilmesini kararlaştırdı. YÖK’ün Türkiye’nin kalkınmasında öncü sektörlerle yaptığı iş birlikleri sayesinde petrol, doğal gaz, açık deniz servisleri, harita veya geomatik mühendisliği, madencilik, tekstil ve deri mühendisliği bölümlerini seçen öğrencilere de büyük avantajlar sağlanacak. Bugüne dek temel bilimler (fizik, kimya, biyoloji, matematik) programlarına ilk 15 tercihinde yer veren ve ilgili programlara ilk üç sırada yerleşen öğrencilere geri ödemesiz lisans destek bursu veren YÖK, bu yıldan itibaren “Yapay Zekâ Mühendisliği” ve “Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği” lisans programlarını seçen öğrencileri de aynı koşullar altında burs kapsamına aldı.
YÖK lisans destek bursunun yanı sıra iş birliği protokolü imzalanan ülkelerden gelip devlet yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen uluslararası öğrencilere verdiği “Yabancı Uyruklu Öğrencilere Verilen YÖK Bursu”nu ve yine iş birliği imzaladığı ülkeler öncelikli olmak üzere yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında Türk Dili ve Edebiyatı, Türkoloji ve Türk Dili programlarında öğrenim gören ve bulunduğu ülkenin vatandaşı olan lisans öğrencilerine verdiği “YÖK Türkoloji Bursu”nu bu yıl da devam ettirecek.
YÖK SANAYİ İŞ BİRLİĞİ BURSLARI
YÖK bu kapsamda 2022 yılında, Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) ve TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) ile iş birliği protokolü imzaladı. Daha önceki yıllarda da YÖK ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Tekstil İhracatçı Birlikleri, Hazır Giyim İhracatçıları Birlikleri, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası arasında iş birliği protokolleri imzalanmıştı. Söz konusu protokoller çerçevesinde 2022-2023 Akademik Yılında ilgili bölümlerde okuyan lisans öğrencilerine çeşitli imkânlar sunulacak. YÖK ile Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) arasındaki protokol uyarınca bu yıl ilk kez belli mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilere burslar başlatılacak. Petrol ve doğal gaz sektörü için yerli ve millî insan kaynağı yetiştirmek amacıyla imzalanan iş birliği protokolü ile YKS'de üstün başarı gösteren öğrencilerin alanla ilgili programları tercih etmesi hedefleniyor. ürkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından hazırlanan yönergede belirlenen diğer şartları haiz öğrencilere TP-OTC tarafından aylık 6.000 TL eğitim bursu verilecek.
DENİZ SERVİSLERİ ÖNLİSANS PROGRAMLARINA BURS
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulunda TP-OTC ve YÖK iş birliği ile ilk kez bu yıl açık deniz servisleri önlisans programlarına TYT puanı ile öğrenci alınacak.
"Açık Deniz Sondaj Teknolojisi" ve "Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi" olmak üzere iki farklı bölümde başlanacak eğitimlere 30’ar öğrenci yerleştirilecek. Bu bölümlere kayıt yaptıran öğrencilere aylık 3.000 TL eğitim bursu verilecek.
Protokol uyarınca tüm burslar 12 ay boyunca ödenecek ve eğitim süresince başarıya bağlı olarak devam edecek. Eğitim ve öğretimleri süresince eğitim bursundan faydalanan öğrencilerin petrol ve doğal gaz alanında sektörel becerilerinin geliştirilmesi amacıyla iş yeri eğitimi veya staj yapmaları da sağlanacak. Önlisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, TP-OTC işe alım koşullarını sağlamaları hâlinde, işe alım süreçlerinde öncelikli değerlendirilecek.
HARİTA VE GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİNE BURS
YÖK ve TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) arasında imzalanan iş birliği protokolüyle bu yıldan itibaren ilk kez öğrencilere burs ve istihdam desteği sağlanacak.
Protokol ile harita veya geomatik mühendisliği bölümlerine ülke geneli ilk 30 bin başarı sıralaması içerisinde ve üniversite veya bölüm bazında ilk 4 tercih sıralaması ile yerleşen öğrencilere lisans öğrenim hayatları boyunca karşılıksız olarak HKMO Başarı Bursu verilmeye başlanacak.
MADENCİLİK BÖLÜMÜNÜ SEÇENLERE BURS
YÖK ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) arasında 2020'de imzalanan iş birliği protokolü ile başarılı öğrencilerin maden sektörüne çekilmesi, staj ve iş yeri eğitimi uygulamalarının artırılmasının ve mezuniyetleri sonrasında istihdam sağlanması amaçlanıyor.
TEKSTİL VE DERİ ALANINDA BURSLAR
2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren bütün öğrencilere ilk 5 tercihinden en az birisinin tekstil mühendisliği veya deri mühendisliği olması şartıyla YKS yerleştirme puanına göre burslar veriliyor.
2022-2023 eğitim ve öğretim yılında öğrencilerden YKS'de ilk 5 tercihinden en az birisinin tekstil mühendisliği veya deri mühendisliği olması şartıyla, YKS puanına göre ilk 20 binde olanlara asgari geçim indirimi hariç net asgari ücret tutarı kadar; Tekstil Mühendisliğine yerleşenler için ilk 20-50 bin ve Deri Mühendisliğine yerleşenler için ilk 20-60 bin arasında olanlara asgari geçim indirimi hariç net asgari ücret tutarının %70'i kadar; Tekstil Mühendisliği için ilk 50-80 bin ve Deri Mühendisliği için ilk 60-100 bin arasında olanlara asgari geçim indirimi hariç asgari ücret tutarının %50'si kadar eğitim bursu verilecek.
BURS VEREN ÜNİVERSİTELER
Boğaziçi Üniversitesi
Puan türlerinde birinci olanlara 2.500 TL veriliyor. Derecelerine göre öğrencilere barınma imkânı ile yüzme havuzu, sinema salonu üyelikleri sağlanacak.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
İlk 10’a girip ODTÜ’deki bir lisans programına 1. tercihinde yerleşenlere 3.000 TL, ilk 100’e 2500 TL, ilk 500’e 1500 TL burs verilecek. Ayrıca ücretsiz konaklama, dizüstü bilgisayar, uluslararası değişim programlarına katılma ya da yurt dışında staj yapma durumunda uçak bileti ile yemek bursu da sunulan destekler arasında yer alıyor. Bölümüne ilk sırada yerleşenler de 500 TL alabilecek.
Anadolu Üniversitesi
Ücretsiz konaklama, dizüstü bilgisayar, ücretsiz yemek gibi desteklerin yanı sıra bir defaya mahsus 2.500TL veriliyor. Ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi ile Devlet Konservatuarı’na yerleşen başarılı öğrencilere yurt dışındaki sanat etkinlikleri için 10 bin TL’ye kadar katılım desteği sağlanıyor.
Çukurova Üniversitesi
İlk 100’e girip mühendislik ve tıp alanlarına yerleşenlere 10.000 TL; 101 ile 500 arasındakilere 8.000 TL; 501 ile 1.000 arasındakilere 7.000 TL; 1001 ile 2.000’e 6.000 TL; 2001 ile 3.000’e ise 5.000 TL burs desteği sağlanacak.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi
İlk 100’e girenlere 10.000 TL, ilk 10 binde olanlara ise sıralamasına göre 2.000 TL’den 6.000 TL’ye kadar burs verilecek.
İbn Haldun Üniversitesi
Sözel’de ilk 100 ile Eşit Ağırlık’ta ilk 500’e 7.500 TL burs verilecek. Ayrıca bölümlere ve sıralamalara göre değişmekle birlikte ilk 30 bine girenler 4.500 TL, 5.000 TL ve 5.500 TL tutarlarında burs hakkı kazanacak. İlk tercihine ve ilk 3 tercihinin tümüne üniversitenin lisans programlarından birini yazan ve kazanıp kayıt yaptıran öğrencilere de 2.500 TL tercih bursu verilecek.
KTO Karatay Üniversitesi
860 TL ile 3.000 TL arasında bursların yanı sıra barınma ve yemek destekleri var.