Gazete Vatan Logo

TYT’de çapraz testleri önemseyin!

TYT’de çapraz testleri önemseyin!

TYT’de bütün soruları çözmek zorundasınız. Bir soru 1,33 puan ve amaç kendi alanınızda en yüksek nete ulaşmak değil. Hedef sınav bütününde en çok doğruyu işaretlemek...

Bütün adaylar için testlerdeki her bir sorunun puanı yaklaşık 1.33 değerinde. Yani bir öğrenci TYT’deki Matematik testindeki sorudan da, Sosyal testindeki sorudan da 1.33 puan alacak. Tüm adayların bu doğrultuda olaya yaklaşmaları sınav başarılarını artıracaktır.

Temel Matematik testinde istediği başarıyı gösteremeyen bir aday, Sosyal Bilimler ya da Türkçe sorularını çözüp, bu durumu telafi edebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Temel Matematik sorusu da 1.33 puan, Sosyal Bilimler ya da Türkçe sorusu aynı, yani 1.33 puan getirecek.

- SAY ADAYLARI: TYT’de sadece iki testten sorumlu değilsiniz; yani Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözelim bize yeter demeyin! Böyle derseniz, en büyük hatayı yapmış olursunuz. Unutmayın ki, bir Türkçe ve Sosyal Bilimler sorusu, en az bir Temel Matematik ve Fen Bilimleri sorusu kadar önemli. Sakın bunu görmezden gelmeyin. SAY adaylarının en büyük zaafı Sosyal Bilimler testinde ortaya çıkıyor. Bu adaylar, bu test ile uğraşmaktan kaçınırlar. Bu test, SAY öğrencilerini sıkar! Sakın böyle bir hata yapmayın.

Haberin Devamı

TYT’de çapraz testleri önemseyin

- EA ADAYLARI: Olayı sadece Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler testleriyle sınırlamayın, Fen Bilimleri sorularına da mutlaka bakın, sakın ‘yapamam’ deyip işin içinden sıyrılmayın. En azından bir bakın, yapabileceğiniz sorular muhakkak vardır, sonradan pişman olmanın bir faydası yok!

TYT’de çapraz testleri önemseyin

- SÖZ ADAYLARI: Unutma ki, senin uğraştığın Türkçe ve Sosyal Bilimler testleriyle diğer adaylar da uğraşacak. Sen sadece bunlarla uğraşırsan, diğer adayları nasıl geçeceksin. Unutma! TYT bir sıralama sınavı. Önemli olan; sıralamada ne yapıp edip, yukarılara tırmanmak. Yapabileceğinizin en fazlasını yapmaya çalışın; diğer testlerle de haşır neşir olup, fazla net çıkarmaya bakın. Matematik sizin için altın değerinde bir test ve bu testi yanıtlayan, diğerleriyle arasındaki dengeyi bozar.

Haberin Devamı

Başarı için denge şart

TYT ve AYT bir sıralama ve yarışma sınavıdır. Dolayısıyla bu sınavlarda zamanı verimli kullanmak çok önemli. Hız-zaman dengesini kuran bir aday, bu sınavda kesinlikle başarılı olur, ÖSYM adaylardan bu dengeyi kurmalarını istiyor.

Her bir teste ne kadar zaman ayıracağınızı baştan belirleyin, zamanı gelişigüzel kullanmayın. Böylelikle zamanı kontrol altına almış olursunuz. Önemli olan, 135 dakikalık sürede mümkün olduğunca çok net çıkarmak, çünkü her sorunun bir dakikalık çözüm süresi var. Hız ve tutarlılık arasında denge kurmanız çok büyük önem taşıyor. Soruları çok hızlı yanıtlayıp bunun neticesinde bol hata yapmak doğru olmadığı gibi, aşırı titiz davranıp her soru üzerinde gereğinden fazla zaman harcamanız da yanlış olur. Hızlı ama isabetli olmak, sınavda başarılı olmanın en önemli unsuru...

Zor sorularla uğraşıp vakit kaybetmek yerine, o süre zarfında 3 kolay soruyu yanıtlamanız daha akıllıca olur. Şunu unutmayın: Zor soruların da, kolay soruların da puan değeri aynı; her ikisi de size aynı puanı kazandırır, dolayısıyla kısa sürede ne kadar çok doğru soru yaparsanız, o kadar iyi olur.

Haberin Devamı

Bir soruyu belli bir süre geçtiği halde çözemiyorsanız, o soru üzerinde daha fazla uğraşmayın, sorularla savaşmayın. Önemli olan sınırlı sürede olabildiğince çok soru çözmek. Her bir soruyu yanıtlamak için 60 saniyelik süreniz var. Çözemediğiniz, zorlandığınız soruları atlayın. Eğer zamanınız artarsa o soruya geri dönersiniz. İlk etapta kolay ve normal düzeydeki soruları yanıtlayın. Böylelikle hem moralinizi yükseltmiş olursunuz hem de zamandan kazanırsınız, zor ve çok zor soruları yanıtlamak için daha fazla zamanınız kalır.

SORU CEVAP

- TYT VE YKS puanlarının, yerleştirme puanına katkısı hangi oranda olacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ndaki testlerin yerleştirme puanına etkisi, geçtiğimiz yıl uygulanan YGS ve LYS’de adayın yerleştirme puanına etkisiyle aynı. Bütün adayların girmek zorunda olduğu ilk oturum sonrası alınacak TYT’nin katkısı yüzde 40; Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Yabancı Dil testlerinden elde edilecek puanların katkısı yüzde 60’tır.

Haberin Devamı

- Yükseköğretim Kurumları Sınavı‘nda (YKS) soru sayıları ve süreler nasıl olacak?

Birinci Oturumda yapılacak Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde; 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih), 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri (Biyoloji, Fizik, Kimya) sorusu olmak üzere toplam 120 soru sorulacak.

TYT’de çapraz testleri önemseyin

Bazı bölümleri kazanmak için tahmini en az kaç net gerekli?

- Hocam, SAY’da 25 bin için hangi dersten ne kadar yapmam gerekiyor?

TYT’de Türkçe’den 30, Temel Matematik’ten 30, Fen Bilimleri’nden 15 ve Sosyal Bilimler testinden yaklaşık 10 net çıkarman;

İkinci oturumda Matematik testinden 31 ve Fen Bilimleri testinden de 31 net yapman gerekiyor. Diploma notunu 75 olarak hesapladım.

- Bahçeşehir Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği %50 burslu için kaç net yapmam gerekli? Cevaplarsanız sevinirim. Diploma Notum: 75. Saygılarımla....

TYT’de Türkçe’den 27, Temel Matematik’ten 27, Fen Bilimleri’nden 10 ve Sosyal Bilimler testinden yaklaşık 10 net çıkarman;

İkinci oturumda Matematik testinden 27 ve Fen Bilimleri testinden de 27 net yapman gerekiyor. Diploma notunu 75 olarak hesapladım. Sıralamanı SAY’dan 46 bin 600 gibi düşün…

Bu konulardan kesin soru çıkacak! Ayt edebiyat konuları

Güzel sanatlar ve edebiyat, coşku ve heyecan dile getiren metinler (şiir), olay çevresınde oluşan edebi metinler, öğretici metinler, tarih içınde Türk Edebiyatı, destan dönemi Türk Edebiyatı, İslam uygarlığı çevresinde gelişen Türk Edebiyatı, Batı tesirindeki Türk Edebıyatı’na giriş (Yenileşme Dönemi Türk Edebiyatı), Tanzimat Dönemi Edebiyatı, Servet-i Fünun Edebiyatı (Edebıyat-ı Cedide) ve Fecr-i Ati Topluluğu, Mİlli Edebıyat Dönemi, Cumhuriyet dönemı Türk Edebiyatı, Cumhuriyet döneminde öğretici metinler, Cumhuriyet döneminde coşku ve heyecanı dile getiren metinler (şiir), Cumhuriyet döneminde olay çevresinde oluşan edebi metinler

YARIN: Doğru strateji sınav kazandırır, tyt ve ayt’de matematik testinde hangi konulardan kesin soru çıkacak?