TÜRMOB duyurdu! SMMM sınav ve başvuru tarihleri belli oldu! SMMM yeterlilik sınavı başvurusu nasıl yapılır? Sınav başvuru ücreti ne kadar?
TÜRMOB açıkladı! Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM) sınavı ile ilgili başvuru şartları ve başvuruya ilişkin genel bilgiler Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan ilana göre, SMMM sınavları8 Ankara, İstanbul ve İzmir'de yapılacak. Sınava ilk kez katılacaklar için başvuru tarihleri, eylülde, tekrar katılacaklar için başvurular ise ekim olarak belirlendi. Peki, SMMM sınav başvurusu nasıl yapılır? SMMM yeterlilik sınavı ne zaman? İşte SMMM başvuru şartları, başvuru belgeleri ve sınav konuları ile ilgili detaylar…
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) duyurdu! Resmi Gazete’de yayımlanan duyuruya göre, SMMM sınav ve başvuru tarihleri belli oldu. İlana göre, Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavları yapılacak. Peki, SMMM sınav başvurusu nasıl yapılır? SMMM yeterlilik sınavı ne zaman? İşte SMMM başvuru şartları, başvuru belgeleri ve sınav konuları ile ilgili detaylar…
SMMM YETERLİLİK SINAVI NE ZAMAN?
TÜRMOB'un Resmi Gazete'de yayımlanan duyurusuna göre, 2022/3 dönemi SMMM sınavları 26-27 Kasım'da Ankara, İstanbul ve İzmir'de yapılacak.
SMMM SINAV BAŞVURUSU NE ZAMAN?
İlana göre, SMMM sınavına ilk kez katılacaklar için başvuru tarihleri 1-30 Eylül, tekrar katılacaklar için 3-25 Ekim olarak belirlendi.
SMMM SINAV BAŞVURU ŞARTLARI NE?
İlk kez sınav başvurusunda bulunacak adayların, 30 Eylül itibarıyla stajlarını, stajdan sayılan hizmetlerini ya da kurslarını fiilen tamamlamış olmaları gerekiyor.
Bu durumdaki adayların, TESMER Otomasyon Sistemi (TEOS) üzerinden ön başvurusunu yaptıktan sonra belirtilen başvuru belgeleriyle kayıtlı olduğu SMMM odasına müracaatta bulunmaları şartı aranıyor.
Sınav süresi devam eden adaylardan tekrar sınava girmek isteyenlerin ise TEOS üzerinden başvuru yapmaları yeterli olacak.
Sınavların yapılacağı yerler ile programı, serbest muhasebeci mali müşavirler odalarının ve TESMER'in internet sitelerinden ilan edilecek.
SMMM SINAV KONULARI
19 Ağustos 2014 tarih ve 29093 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değişen 16 Ocak 2005 tarih ve 25702 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sınav Yönetmeliği’ne göre, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavlarına katılacak adaylar, aşağıdaki konularından sınava tabi tutuluyor:.
- Finansal Muhasebe,
- Finansal Tablolar ve Analizi,
- Maliyet Muhasebesi,
- Muhasebe Denetimi,
- Vergi Mevzuatı ve Uygulaması,
- Hukuk (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İş Hukuku, SGK ve BAĞ-KUR Mevzuatı,
İdari Yargılama Hukuku),
- Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik Meslek Hukuku,
- Sermaye Piyasası Mevzuatı
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER
İlana göre başvuru için adaylardan şu belgeler isteniyor:
1) Sınav Başvuru Formu (SMMM Odalarından temin edilebilir.)
2) 1 Adet Biyometrik Fotoğraf (50 mm x 60 mm)
3) Adli Sicil Belgesi (Adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı),
4) e-Mezun Belgesi veya Noter Onaylı Diploma, yabancı yükseköğretim kurumlarından alınmış diplomalar için Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş denklik belgesi,
5) Serbest muhasebeci mali müşavir adaylarından, stajını tamamladığına dair belge,
6) e-Stajyer Eğitimi Tamamlama Belgesi,
7) Yasa'nın 6.maddesinin a, b, c, d, e, f, g, h, i maddeleri kapsamında hizmetleri bulunanlardan kurumlarından alınacak hizmet belgesi,
8) Vergi kaydı olmadığına dair, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınan “Vergi Mükellefiyet Belgesi”
9) Emekli Sandığı veya BAĞ-KUR kaydı olmadığına dair, e-Devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
10) Erkek adaylardan askerlik durum belgesi (Sevk ve terhis tarihlerini içeren),
11) SM ruhsatı olup, SMMM sınavına başvuruda bulunanlardan; 1, 2, 3 ve 4. Maddelere ek olarak ruhsat fotokopisi, faaliyet belgesi, serbest çalışanlardan ayrıca, ilgili vergi dairesinden alınacak affa uğramış olsalar dahi kaçakçılık suçlarından dolayı hüküm giyilmiş olunmadığını gösterir belge,
12) TÜRMOB tarafından gerekli görülen diğer belgeler, Yasa'nın 6.maddesinin a, b, c, d, e, f, g, h, i bentleri kapsamda çalışmaları staj süresinden sayılanlardan 5, 6, 8 ve 9. sırada belirtilen belgeler istenmez,
SMMM SINAVA BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
Sınav giderleri karşılığı olarak ders başına 220,00 ₺ olmak üzere, ilk defa sınava katılacak adaylardan; 7 dersten sorumlu olanların 1.540,00 ₺, 8 dersten sorumlu olanların ise 1.760,00 ₺ ödemeleri gerekiyor.
Sınav bedelleri, TÜRMOB Temel Eğitim ve Staj Merkezi’nin (TESMER) aşağıda belirtilen banka hesaplarından birisine ödenebileceği gibi kredi kartı ile sınav başvurusu sırasında TESMER Otomasyon Sistemi (TEOS) üzerinden de ödenebilir.
Banka Bilgileri;
- İş Bankası Ankara-Dikmen Şubesi 487 255
- Halk Bankası Ankara / Yenişehir Şubesi 16000 140