Türkiye'nin en büyük gölü hangisidir? Türkiye'nin göllerinin büyüklüğe göre sıralaması...
Türkiye genelinde doğal ve yapay öller bulunuyor. Konumuna bakıldığında diğer ülkelere oranla Türkiye'deki göl sayısı ortalamanın altında kalıyor. Türkiye'de pek çok türde göl bulunurken 100'ün üstünde doğal göl bulunuyor. Peki, Türkiye'nin en büyük gölü hangisidir? Türkiye'nin göllerinin büyüklüğe göre sıralaması…
Türkiye'nin en büyük gölü Van gölüdür. Van gölü ayrıca dünyanın en büyük sodalı gölü unvanına da sahiptir.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK GÖLÜ HANGİSİDİR?
Van gölü, Türkiye'nin en büyük gölüdür. Bitlis il sınırları içinde bulunur ve Nemrut volkanik dağının patlaması ile ortaya çıkmıştır. Nemrut gölü patladıktan sonra bölgedeki tektonik çöküntü alanının önü kapanmış ve Van gölü oluşmuştur.
Van gölü bir volkanik set gölüdür ve dünyadaki en büyük sodalı göl olarak da bilinir. Van gölünün çok fazla koyu vardır ve yüzölçümü de 3.713 kilometrekaredir. Van gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklıdır.
Suyu tuzlu ve sodalı olan Van gölünün tuzluluk oranı % 19, pH derecesi ise 9.8'dir. Bu nedenle Van gölü çok yüksek rakıma ve sert kış koşullarına rağmen donmaz. Van gölü, Doğu Toros ile Aladağların arasında kalan tektonik oluşumların da batı kısmında yer alır.
TÜRKİYE'NİN GÖLLERİNİN BÜYÜKLÜĞE GÖRE SIRALAMASI
Türkiye'nin en büyük gölü Van gölüdür. Çok büyük olmasından dolayı bölge halkı tarafından Van denizi olarak da bilinir. Nemrut dağının patlaması sonucu oluşmuş kraterde zaman içinde suların birikmesiyle ortaya çıkmıştır. Van gölü 3713 kilometrekarelik bir alana sahiptir ve içinde birçok koy vardır. Van gölünden sonra en büyük göl Tuz gölüdür.
Konya şehrinde bulunan tuz gölü Koçhisar olarak da bilinir ve 1300 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Türkiye'nin üçüncü büyük gölü ise en büyük tatlı su gölü unvanına sahip olan Beyşehir gölüdür.
Beyşehir gölü Konya'da bulunur ve 565 kilometrekarelik alandadır. Türkiye'nin en büyük dördüncü göl olma unvanı da Eğirdir gölündedir.
Eğirdir gölü Sultan ile Karakuş dağlarının arasında Isparta'da yer alır. Eğirdir gölü 482 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır.
VAN GÖLÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Van gölü, yöresel adı ile Van denizi Tatvan sınırları içindeki Nemrut volkanın patlamasıyla oluşan kraterde suların birikmesiyle ortaya çıkmıştır. Volkanik bir göl olan Van gölünün çok sayıda koyu vardır ve yüzölçümü de 3.713 km²'dir.
Van gölü hem tatlı sudan hem de deniz ekosisteminden farklı olarak bir sucul ekosistemdir. Suyu tuzlu ve ayrıca sodalıdır. Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliğinden farklı olarak dünyanın en büyük sodalı gölü unvanına da sahiptir. Tuzlu ve sodalı bir göl olması biyolojik çeşitliliği sınırlar.
TÜRKİYE'NİN DOĞAL GÖLLERİ NELERDİR?
Tektonik göller: İznik gölü, Tuz gölü, Manyas gölü, Burdur gölü, Uluabat gölü, Acıgöl, Sapanca gölü, Ladik gölü, Akşehir gölü, Seyfe gölü
Karstik göller: Timraş gölü, Karagöl, Kızören gölü, Avlan gölü, Kestel gölü, Salda gölü
Volkanik göller: Acıgöl, Gölcük gölü, Meke gölü, Nemrut gölü
Buzul gölü: Karagöl gölü, Kilimli gölü, Aynalı göl
Set gölleri: Uzungöl, Gaga gölü, Karagöl, Tortum gölü, Erçek gölü, Çıldır gölü, Marmara gölü, Bafa gölü, Durusu gölü, Ulugöl
Karma yapılı göller: Van gölü, Eğirdir gölü, Beyşehir gölü, Kovada gölü