Tundra Nedir, Nerelerde Bulunur? Tundra Özellikleri Nelerdir?
Ağaçlanmanın ya da yeşermenin zorluk yaşandığı bölgeler tundra bölgeleri olarak öne çıkar. O yüzden bu bölgelerde canlı yaşamı da oldukça düşüktür. Sadece canlı yaşamının düşük olması değil aynı zamanda insanlık açısından yerleşim alanı olarak da tercih edilmeyen bölgeler olarak ön plana çıkar.
Bu istenmeyen alanlar dünyanın birçok farklı yerinde bulunmaktadır. Özellikle kış mevsiminin uzun olması ve ayrıca sıcakların düşük olduğu yerler şeklinde anlatmak mümkündür. Birçok farklı parametre doğrultusunda da yine bu bölgelerde bitki çeşitlerinin yeşermesi ve büyümesi çok zordur.
Tundra Nedir?
Genel olarak kış mevsiminin çok uzun ve aynı zamanda sert geçtiği bölgeler tundra olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu bölgeler tundra iklimi şeklinde bir iklime sahiptir. Çünkü ağaç gelişiminin düşük olduğu sıcaklığa sahiplerdir ve kısa süreli yeşerme mevsimleri bulunduğu için biyom çeşitliliği çok düşüktür.
Genelde yeşermemiş ve sararmış ot çeşitlerinin yaygın olduğu bölgeler şeklinde anlatmak mümkün. Bu araziler pek kullanılmaz ve hem tarım hem de yerleşim açısından boşluk bölgelerdir.
Tundra Nerelerde Bulunur?
Genel çerçevede soğuk alanlar üzerinden, sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde tundra iklimi görülmektedir. Kuzey yarım küre üzerinden 60 derecedeki paralel etrafı olarak, daha çok kutu beklemenin yay bölgelerde tundra görülür. Tabii bununla beraber daha birçok farklı bölgede görüldüğünü söylemek mümkündür.
- Avrupa'nın Kuzey kıyıları
- Kuzey sibirya
- Kuzey Kanada
- Krolla Adası kıyıları
- Orta kuşaktaki yüksek dağlar
Bu gibi sıcaklığın düşük olduğu ve aynı zamanda yüksek soğuklukların bulunduğu alanlarda tundra görülmektedir.
Tundra Özellikleri Nelerdir?
Öne çıkan özellikleri ile beraber tundra dünyanın farklı bölgelerinde ortaya çıkan bir iklim türü şeklinde ifade edilebilir.
- Sıcaklıklar kış aylarında - 30 veya - 40 dereceye kadar iner.
- Yağışlar 200 veya 250 mm kadardır ve genelde kar şeklindedir.
- Toprak yılın büyük bir bölümünde donmuş şeklinde yer alır.
- Yaz aylarında toprağın üst kısmında bulunan buzlar çözülür.
- Zemin bataklık haline gelir.
Bu ve benzeri gibi birçok farklı özelliği ile beraber tundra dünyanın değişik bölgelerinde iklim olarak yaşanır.
Tundra Türkiye'de Nerelerde Görülür?
Genel olarak çok soğuk havalar ile beraber sıcaklıktan çok düşük olduğu bölgelerde bitki yeşermez ve buralar tundur olarak ifade edilir. Türkiye aksine tarım ve ormancılık noktasında güçlü bir jeolojik yapı olduğu için tundra iklimi Türkiye'de görülmez. Ülkenin dört bir tarafında aksine dengeli bir mevsim şartları olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum daha çok kutup bölgelerine yakın kısımlarda ortaya çıkar.