Tevhid-İ Tedrisat Kanunu nedir? Tevhid-İ Tedrisat Kanunu ile amaçlanan nedir?
Tevhidi Tedrisat Kanunu 3 Mart 1924 tarihinde kabul edildi. Bu kanun İle birlikte eğitim alanında önemli değişilikler yapıldı. Tevhidi Tedrisat kanununun kabul edilmesi ile birlikte tüm öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlandı. Peki, Tevhid-İ Tedrisat Kanunu nedir? Tevhid-İ Tedrisat Kanunu ile amaçlanan nedir? İşte detaylar…
Ülkemizin kuruluşu ile birlikte aynı zamanda pek çok yenilik de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Meclis tarafından kabul edilen bu önemli kanunlardan birisi de Tevhidi Tedrisat Kanunu olarak bilinir.
TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU NEDİR?
3 Mart 1924 tarihinde Tevhidi Tedrisat Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Bu kanun İle birlikte eğitim alanda önemli değişiklikler de yapılıyor. Tevhidi Tedrisat kanunu ile birlikte pek çok eğitim kurumu Milli Eğitim Bakanlığına bağlandı. Bu kanunun asıl amacı ise, eğitimde birliğin sağlanması ve laikliği temel alınmasıdır.
Ülkemizde yer alan okulların tamamının Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmasını da içeren bu kanun aynı zamanda eğitim alanında gerçekleştirilen yenilikler de geçer. Eğitim alanın da yapılan çeşitli inkılapları da içerir. Bu kanun ile birlikte tekke ve zaviyeler kapatıldı. Aynı zamanda harf inkılabı Latin harflerinin okutulmasına başlandı. Bu kanunun kabul edilmesi ile birlikte eğitim alanında pek çok yenilikler uygulanmaya başlandı. Böylelikle eğitim ve öğretim tek bir çatı altında toplanarak, yönetilebilir ve denetlenebilir bir hale getirildi.
TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU İLE AMAÇLANAN NEDİR?
Tevhidi Tedrisat kanununun kabul edilmesi ile birlikte tüm öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlandı ve bu sayede de eğitimde birlik sağlandı. Aynı zamanda medreseler kapatılarak ilahiyat fakülteleri açıldı. İmam hatip okullarının açılması da bu kanun sayesinde kararlaştırıldı. Bu kanun ile birlikte tüm öğretim kurumların da bir bütün olarak devlet denetimi altına alınması amaçlanıyor. Laik bir yapıya uygun olan bir öğretim sistemi benimsendi.
İlkokul eğitimi zorunlu ve parasız bir hale getirildi. Bu kanunun çıkarılmasının altında yatan en önemli amaç ise; batıl inançlara ve yanlış fikirlere karşı öğretim sistemini korumaktır. Aynı zamanda ikiliğin ortaya çıkmasını da engelleyerek birbirinden farklı zümrelerin öğretime karışması da önemli ölçüde engellendi.
Çağın çok gerisinde kalan sistemlerin yerine ise daha modern ve çağdaş sistemler benimseniyor. Tevhid-i Tedrisat Kanunu Osmanlı harflerinin kaldırılarak Harf Devrimi’nin yapılması, tekke ve zaviyelerin kapatılması; gibi çok önemli diğer bazı Atatürk devrimlerinin gerçekleşmesi için de gerekli olan altyapı sağlandı.