TEOG’un üç kilit dersi; Türkçe, Matematik ve Fen
Yaklaşık 1 milyon 200 bin sekizinci sınıf öğrencisi 27-28 Nisan’da yapılacak ikinci dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı’na girecek.
Öğrenciler geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, altı dersin sınav sonucu ve yıl sonu başarı puanının hesaplanması sonucu oluşan puanla iyi okulların kapısını aralamaya çalışacak. Her iki günde 3’er dersten ortak sınav var. Her dersin sınavı 40 dakika, soru sayısı ise 20.
Sınavların ardından 30 dakika dinlenme arası verilecek. Sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelen öğrenciler kabul edilecek. İlk 20 dakika ile sınav bitimine 5 dakika kala öğrenciler sınavdan çıkamayacak. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere 4 kitapçık verilecek. Her bir ders sınavı için salonlara 20’şer öğrenci yerleştirecek, öğrencilerin sıralara tek tek oturtulması sağlanacak.
Öğrenciler, sınav salonlarına, saat fonksiyonu dışında özellikleri olan saat, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi ile çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz ve radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla alınmayacak. Bu gereçleri bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, tutanakla geçersiz sayılacak. Sınav soru kitapçıkları, ikinci gün oturumu tamamlandıktan sonraki gün, isteyen öğrencilere dağıtılacak.
TEOG, SINAV KAYGISINI AZALTTI
Yeni sınav sistemi TEOG’un, öğrencinin başarısı üzerinde olumlu etkiler sağladığını söyleyebiliriz. TEOG, öğrenci üzerindeki sınav kaygısını azalttı. Yeni sistem, öğrencilerin üzerinde oluşan baskı ve kaygıyı azalttığını geçtiğimiz sınav sonuçlarında gördük. Özellikle öğrencilerin sınava kendi okullarında girmesi sınav kaygısını belli bir ölçüde azaltıyor. Geçen yılı değerlendirdiğimizde, tüm öğrencilerin yüksek puanlar aldığını söyleyebiliriz, buna bağlı olarak okulların puan ları da yükseldi. TEOG’da, çok fazla konu yok ve öğrenciler toplamda 12 sınava katılıyor, yani sonucu tek sınav belirlemeyecek; dolayısıyla bütün bunlar, kaygının azalmasını ve başarının yükselmesini sağladı.
İkinci dönem TEOG sınavlarında sorulacak soruların yüzde 30’u birinci sınav konularını, yüzde 70’i ise birinci sınavdan ikinci sınava kadar olan konuları kapsayacak. Bu nedenle öğrencilerin ilk sınavda sorulan konulara da çalışması gerekiyor. Öğrendiğimiz bilgilerin kalıcı olması çok önemli. İşte burada ‘düzenli çalışma’ devreye giriyor. TEOG, bu temel üzerine inşaa edilen bir sistem. Dersi derste öğrenmek ve düzenli tekrar, TEOG’un olmazsa olmazlarından.
TEOG, sistem gerektiren bir hazırlık süreci istiyor; peki bu süreçte nelere dikkat etmek gerekiyor, şimdi onlara değinelim...
1 . Derse Hazırlanın: Hangi ders, hangi konu olursa olsun hazırlıklı gitmeniz çok önemli. Derste ne işleneceği konusunda bir ön fikriniz olmalı ve konuya önceden çalışırsanız, bunu yapmayan arkadaşlarınıza bir fark atmış olacaksınız.
2 . Tekrar Edin: Eve gidince elbette dinlenin, eğlenin; ama sorumluluklarınızı da unutmayın. Sizin o günkü en büyük sorumluluğunuz, öğrendiklerinizi tekrar ederek kalıcı hale gelmesini sağlamaktır. Bunu yapabilmek için öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle yazabilir veya sesli bir şekilde okuyabilirsiniz. Kesinlikle üşenmeyin ve bunu zaman kaybı olarak düşünmeyin. Yaptığınız bu genel tekrarların faydasını merkezi sınavlarda hatta ilerdeki öğrenim hayatınızda bile fazlası ile göreceksiniz.
3 . Bol Soru Çözün: Hem TEOG sınavlarına adapte olmak açısından hem de öğrendiklerinizi pekiştirmek açısından bu çok önemli. Bulabildiğiniz kadar soru çözmeye çalışın ve yanlış yaptığınız soruları mutlaka kontrol edin. Sorunun konusu ile ilgili eksikleriniz varsa mutlaka tamamlayın.
4 . Çözemiyorsanız bırakmayın: Sınavlarda başarılı olmak istiyorsanız, yanlış yaptığınız her sorunun doğrusunu öğrenmek için çaba harcamalısınız. Soru ile ilgili konuyu tekrar edip çaba harcadığınız halde soruları çözemiyorsanız, kesinlikle çalışmayı bırakmayın, soruyu öğretmeninize sorun.
5. Üç Derse Dikkat: Puan hesaplamasında Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji derslerinin ağırlığı yüksek olduğu için, bu testlerden daha fazla doğru yapan öğrenciler, daha iyi liselere yerleşecek. TEOG’da testlerin ağırlıkları şöyle: Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji 4; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil 2.
YARIN: NASIL HAZIRLANILIR