TEOG’da ikinci raunt
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) ortaokul 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ikinci dönem merkezi ortak sınavların ilk oturumu bugün yapılıyor
İkinci dönem merkezi ortak sınavlar iki gün sürecek. Sınavlara 1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katılacağı öngörülüyor. Sınavlar, yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 257 okulda ve 94 bin 225 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde ve 22 okulda düzenlenecek. Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle işlenen 7 öğrenci hastanede, 205 öğrenci evde, 11 bin 776 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak. Bu öğrencilere 15 dakika ek sınav süresi tanınacak. Sınavın yurt içi ve dışındaki merkezlerde yapılacak oturumları, saat 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika olacak. Merkezi ortak sınav uygulaması, tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek. Öğrenciler, bugün yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 27 Nisan Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava giriyor.
Mazeret 20 ve 21 Mayıs’ta
Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak. Sınav düzenlenecek okullarda, sınav günleri ders yapılmayacak. Sınava giremeyen ve mazeretini belgelendirenler, 20 ve 21 Mayısta sınava alınacak.
MEB, gruba uymayan özeli kapatacak
Milli Eğitim Bakanlığınca dershanelerin dönüşümünün ardından tanımlanan özel öğretim kurslarının 1 Ağustos 2017’den sonra “bir” bilim grubunda faaliyet gösterip göstermediği, elektronik takip sistemi ile denetlenecek. Geçen yılın ağustos ayında özel öğretim kurslarının faaliyet gösterebileceği bilim grubu sayısı bire düşürüldü. Açılabilecek bilim grubu sayısı da yönetmelikteki düzenlemeye uygun olarak ‘bir’ olarak belirlendi. Yasal düzenleme gereğince daha önceden açılmış olup halen birden fazla bilim grubuyla faaliyet gösteren kursların, 1 Ağustos 2017’ye kadar yapılarını ‘bir’ bilim grubunda faaliyet gösterecek hale getirme zorunluluğu bulunuyor. Yetkililer, bir özel öğretim kursunun hangi bilim grubunda faaliyet göstermek üzere Bakanlıktan onay almışsa faaliyetini sadece o bilim grubunda yürütmesi ve başka branşlardan öğretmen istihdam etmemesi gerektiğini vurguladı. Belirtilen sınırların dışında faaliyet gösteren kurumlara kanun gereği idari para cezaları uygulanacak, sonrasında aynı şekilde faaliyet göstermeleri halinde ise kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilecek. Özel öğretim kurslarının faaliyet gösterebilecekleri alan, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya ve felsefe gruplarından sadece biri olabilecek.
LYS adayına ek başvuru süresi
ÖSYM Başkanı Ömer Demir, başvuru tarihleri biten LYS, ALES, KPSS ve Adalet Bakanlığı sınavlarına süresinde başvuramayan adaylara yönelik bir karar aldıklarını belirterek, “LYS adayları için 28 Nisan’da, ALES adayları için 27 Nisan’da, KPSS A Grubu ve Öğretmenlik ile KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi sınavları için 3 Mayıs’ta, KPSS A Grubu Alan Bilgisi sınavları için 4 Mayıs’ta, Adalet Bakanlığı sınavları için de 17 Mayıs’ta bir günlük süre ile başvuru sistemini açacağız” dedi. Geç başvuran LYS adayları da 60 TL sınav ücreti ödeyecek.