TEOG’da ‘açık uçlu’ soru dönemi başlıyor
Üniversite giriş sınavlarında uygulanan ‘Açık uçlu soru’ sistemi artık lise giriş sınavları olarak bilinen TEOG’larda da uygulanacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaya göre önümüzdeki yıl yeni sisteme geçilecek ve en az 6 soru açık uçlu olacak
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenecek 2017-2018 eğitim öğretim yılı, birinci ve ikinci dönem ortak sınavlarında açık uçlu sorular yöneltileceği bildirildi. MEB, öğrencilerin kendilerini rahatça ifade edebilecekleri ortamlar oluşturma politikası hedefiyle “açık uçlu soru” dönemi başlatıyor. Bu kapsamda önemli adımlardan biri görülen ortak sınavlarda açık uçlu soru uygulaması gelecek eğitim öğretim yılında hayata geçecek.
Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, TEOG sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenecek birinci ve ikinci dönem ortak sınavlarında 2017-2018 eğitim öğretim yılında açık uçlu soru sormak için çalışmalara başladı. Uygulamayla öğrencilerin yeni müfredat süreci ile uyumlu bir biçimde analitik düşünebilmeleri, olay ve konular arasında ilişki kurabilmeleri ve ifade yeteneklerini güçlendirmeleri hedefleniyor.
6-8 açık uçlu soru
TEOG’da öğrenciler, bazı derslerden 2’şer olmak üzere en fazla 6 ila 8 arasında açık uçlu soru cevaplayacak. Açık uçlu soruların yöneltileceği dersler henüz netleşmezken, Bakanlık tarafından öğrencilerin kendilerini ifade edebilecekleri, bildiklerini yazıya dökme konusunda sorun yaşamayacakları ve yorum içermeyen sorular hazırlamak için çalışma yürütülüyor. En az iki puanlayıcının açık uçlu soruları okuyacağı sınavda, puanlayıcılar değerlendirdiği sınavın hangi öğrenciye ait olduğunu bilmeyecek. İki puanlayıcının puanı farklı olursa, öğrencinin cevabı soruyu hazırlayan üst puanlayıcı tarafından değerlendirilecek. TEOG puanları açıklandığında, öğrencilere soruların imajları doğru cevaplar ile sunulacak.
Kurslarda alıştırma yapılacak
Bakanlık tarafından iki yıl önce başlayan ücretsiz destekleme ve yetiştirme kurslarıyla, 8. sınıf öğrencilerine ortak sınavlara daha etkin hazırlanabilme imkanı sunulurken, aileler de masraftan kurtuldu. MEB, öğrencileri TEOG’daki açık uçlu sorulara hazırlamak amacıyla destekleme ve yetiştirme kurslarında sunulan, kazanım kavrama testlerinde açık uçlu soru yöneltecek. Kazanım kavrama testlerindeki açık uçlu sorularla öğrenciler, TEOG sınavındaki yeni uygulama için “tatbikat” yapmış olacak. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan Türkiye’de öğrencilerin gelişimlerini ve okul bazlı başarılarını ölçecek, PISA ile TIMSS’e rakip olacak “Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Sistemi”nde de öğrenciler anketlerde ve sınavlarda açık uçlu soruları cevaplayarak yeni sisteme alışmış olacak.
Vatan Gazetesi Eğitim Yazarı ve Uzamanı Sadık Gültekin: Bu yıl TEOG sınavından 17 bin tane tam puan alan öğrenci çıktı. Dolayısıyla açık uçlu sorular elemede işe yararken başarı oranında da değişikliğe neden olacak. Öğrenciler bu sorularda kendini ve düşüncelerini ifade edebilecek. Bu sorular 4 şıklı seçenekten ziyade öğrenci seçeneği kendisi yazacak ve kodlayacak. Bu sorular bir kelime veya kısa deyim de olabilir. Tek cevap olacağı için yoruma açık ve subjektif olmayacak. Açık uçlu sorular normal katsayıda değerlendirerek yanlış yapıldığı takdirde doğruyu götürmeyecek. Aslında öğrenciyi ezbere dayalı sistemden uzaklaştırarak düşünmeye yönlendiren ideal bir yöntem.
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Açık uçlu sorular ezberden uzaklaştırarak bilgiyi sınamada yardımcı olacaktır. Bu yüzden desteklenebilir. Aynı zamanda da şüpheyle bakıyoruz. Çünkü sorular tek cevaplı olmadığı takdirde sıkıntı yaşanır. Öğrenciler yanlıştan doğruya gitme tekniğini uygular. Ama bu sorularda biliyorsa yapacak. Cevabı karşılaştırılmalı sorulardan kaçınılmalıdır. Bu yılki TEOG sınavı basitti. Bu yüzen 17 bin tam puanlı öğrenci çıktı. Açık uçlu soru yöntemiyle birlikte bileni tespit etmek adına fark yaratabilir.