Teknoloji bağımlılığı korkutuyor
Dünyada olduğu kadar ülkemizde de teknoloji bağımlılığı oldukça ciddi seviyelerde. Bu durumu kontrol altına almak için neler yapmalı? Çocuklar nasıl yönlendirilmeli?
Özellikle çocukları tehdit eden alışkanlıkların başında gelen teknoloji bağımlılığı dünyada ve Türkiye'de her geçen gün artıyor. Yeşilay'ın teknoloji bağımlılığını ilk sıraya alması bu durumun ciddiyetini gözler önüne serer nitelikte.
Günümüzde teknoloji kullanımı konusuna değinen Milliyet yazarı Abbas Güçlü, hayatın her alanında pek çok kolaylığın sağlandığı teknolojik araçların kullanım alanları, kullanım biçimi ve süresine dikkat edilmesi gerektiğini, yanlış ve sınırsız kullanımın sonuçlarının bir hayli korkutucu olabileceğini değerlendiriyor. Ayrıca bu konunun üniversiteler başta olmak üzere her yerde ve her alanda araştırılması gerektiğini vurguluyor.
Televizyon, internet ve bilgisayar bağımlılığı yüzünden özellikle sosyal medyanın ve sanal oyunların esiri haline gelip, gerçek hayattan tamamen kopan gençleri bu konuda ilk sıraya koyabiliriz. Küçük yaşlardan itibaren bu ilgi ve merak zaman içinde korkutucu bir bağımlılık haline geliyor. Sık sık tartışılan konulardan biri "Çocuklar neden eskisi gibi sokakta oynamıyor?" sorusunun cevabı da burada yanıt buluyor. Oyun anlayışı da artık bambaşka bir halde. Eskiden bahçelerde, kapı önlerinde bir araya gelip hava kararana kadar oyun oynayan çocuklar artık ya evlerinde bilgisayar başında ya da ellerinde "akıllı telefonlar" ile birbirinden ayrı köşelerde. Sokakta oynanan oyunlar nostalji olarak hatırlanıyor ve çocuklar tamamen sosyal ilişkilerden uzak olarak büyüyor. Sosyolojik açıdan değerlendirildiğinde daha farklı birçok neden ortaya sunulabilir, ancak burada asıl görev öncelikli olarak aileye düşüyor. Ailelerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirip çocukların teknoloji kullanım alanlarını ve araçlarını kontrol altında tutması gerekiyor. Çocukları daha fazla özgürleştirmek, yaratıcı oyunlara ve birbirleriyle iletişim halinde olabilecekleri alanlara daha fazla yönlendirmek önem taşıyor. Böylece bağımlı hale gelmeden teknolojiden yeterli ölçüde fayda sağlanarak, çocukları ve gençleri sosyal hayatın içinden koparmamak ancak mümkün olabilir.
Haber - Zeynep BALİÇ