Polis Akademisi mezunları uzlaştırmacı olabilecek mi? Uzlaştırmacı Sınavı'nda başarılı sayılma şartında önemli değişiklik
Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Uzlaştırmacı sınavında başarılı sayılma şartı eski hükümlere göre farklılık yarattı. Bu değişikliğe göre, polis akademisi mezunları da uzlaştırmacı siciline kayıt olabilecek mi?
31 Aralık'ta yayımlanan yönetmelikte polis akademisi şartlarında değişiklik yapıldı.Polis akademisi mezunları, Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, uzlaştırmacı siciline kayıt olabilecek. Eski hükümlerde 70 puan alanlar başarılı sayılıyorken yeni yapılan düzenlemede "sınav ilanında belirtilen uzlaştırmacı ihtiyaç sayısı kadar aday, sınavda başarılı sayılır." hükmü getirildi. Peki yeni gelen düzenlemeyle Polis Akademisi mezunlarının uzlaştırıcı olabilme şartları neler?
UZLAŞTIRICI NEDİR?
31 Aralık 2019 tarihli 4. mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme şu şekilde:
Adalet Bakanlığından:
CEZA MUHAKEMESİNDE UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 - 5/8/2017 tarihli ve 30145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(5) Şüpheli ya da sanık tarafından uzlaştırma kapsamına giren bir suçun, bu kapsama girmeyen bir başka suçla birlikte aynı mağdura karşı işlenmesi halinde, uzlaştırma yoluna gidilemez."
Eski hüküm: (5) Şüpheli ya da sanık tarafından uzlaştırma kapsamına giren bir suçun, bu kapsama girmeyen bir başka suçla birlikte işlenmesi halinde, uzlaştırma yoluna gidilemez.
--------------------------
MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu süre içerisinde sonuçlandıramazsa durumu açıklayan bir dilekçeyle büroya başvurması halinde bürodan sorumlu Cumhuriyet savcısının onayını almak koşuluyla uzlaştırma bürosu bu süreyi her defasında yirmi günü geçmemek üzere en fazla iki kez daha uzatabilir."
Eski hüküm: Soruşturma Evresinde Uzlaştırma Süresi
Madde 17 - (1) Uzlaştırmacı, uzlaştırma evrakını teslim aldıktan sonra otuz gün içinde uzlaştırma işlemlerini sonuçlandırır. Bu süre içerisinde sonuçlandıramazsa durumu açıklayan bir dilekçeyle büroya başvurması halinde bürodan sorumlu Cumhuriyet savcısının onayını almak koşuluyla uzlaştırma bürosu bu süreyi en çok yirmi gün daha uzatabilir.
----------------------------
MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu süre içerisinde sonuçlandıramazsa durumu açıklayan bir dilekçeyle büroya başvurması halinde bürodan sorumlu Cumhuriyet savcısının onayı alınmak koşuluyla büro bu süreyi her defasında yirmi günü geçmemek üzere en fazla iki kez daha uzatabilir."
Eski hüküm: Kovuşturma evresinde uzlaştıma süresi
Madde 24 - (1) Uzlaştırmacı, uzlaştırma evrakını teslim aldıktan sonra otuz gün içinde uzlaştırma işlemlerini sonuçlandırır. Bu süre içerisinde sonuçlandıramazsa durumu açıklayan bir dilekçeyle büroya başvurması halinde bürodan sorumlu Cumhuriyet savcısının onayı alınmak koşuluyla büro bu süreyi en çok yirmi gün daha uzatabilir.
--------------------------
MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 48 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"ç) Hukuk öğrenimi görmüş kişiler yönünden üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olmak veya hukuk ya da hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat, maliye alanlarında veya polis akademisinde en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış olmak,"
Eski hüküm: (3) Uzlaştırmacı siciline kaydedilebilmek için;
a) Türk vatandaşı olmak,
b) Tam ehliyetli olmak,
c) Avukatlar yönünden baroya kayıtlı olmak,
ç ) Hukuk öğrenimi görmüş kişiler yönünden üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olmak veya hukuk ya da hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat veya maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış olmak,
------------------------
MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 55 inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Sınav Bakanlık tarafından belirlenen uzlaştırmacı ihtiyaç sayısına göre yapılır."
Eski hüküm: (2) Sınav yılda en fazla iki kez yapılır. Sınavın yapılacağı yer, tarih ile saati Daire Başkanlığınca belirlenir ve Genel Müdürlüğün internet sayfasından yayımlanmak suretiyle duyurulur.
--------------------
MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 59 uncu maddesi madde başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Sınavda başarı koşulu
MADDE 59 - (1) Yazılı sınavda yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alması koşuluyla en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sınav ilanında belirtilen uzlaştırmacı ihtiyaç sayısı kadar aday, sınavda başarılı sayılır. Başarılı sayılan en düşük puanlı adayla aynı puanı alan adaylar da başarılı sayılır."
Eski hüküm: Sınavda başarı puanı
Madde 59 - (1) Yazılı sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar.
MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) 59 uncu maddedeki sınav başarı koşulunu sağlamayanlar,"
Eski hüküm: Sınavda başarısız kabul edilme
Madde 62 - (1) Sınava başvuranlardan;
a) Yapılan sınavda yetmiş puandan daha düşük puan alanlar,
b) Sınavı geçersiz sayılanlar,
c) Sınava katılmayanlar,
başarısız kabul edilirler.
MADDE 8 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 9 - Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.