Özel ders talepleri yüzde 500 arttı
Eğitimde SBS, ÖSS, YGS, LYS gibi sınavlar özel ders uygulamalarına yönelik talepleri sürekli dinamik tutuyor. Öğrenciler ve aileler tarafından sıklıkla talep edilen özel ders uygulamaları Fizik, Kimya, Matematik gibi bilinen ana alanların dışına çıkarak tenis, yoga, kişisel gelişim gibi farklı alanlarda da yaygınlaşıyor.
Eğitim sisteminin başrol oyuncusu olan okullarda verilen eğitimi destekleyen mekanizmalar, hızla yaygınlaşıyor. Buna bağlı olarak öğrencilerin meslek edinme yolunda daha çok bilgiyi daha hızlı edinme istekleri, özel ders ihtiyacını da her geçen gün artırıyor. Geçmişte özellikle Matematik, Fizik gibi ana alanlarda yaygınlaşan ve bir ayrıcalık olarak görülen özel ders uygulamaları, bugün farklı öğrenme alanların da genişleyerek kendi sektörünü yarattı. Okulda verilen eğitimi destekleyen bir sisteme sahip olan bu sektör, bireysel olarak kişiye özel olması itibariyle de özellikle velilerin çocuklarını yönlendirmesi ile sıkça tercih ediliyor.
Özellikle lise ve üniversiteye hazırlık sürecinde yer alan öğrenciler ve aileleri, özel ders uygulamalarını, büyük bir rekabetin yaşandığı sınav dönemlerinde “kaçınılmaz” olarak görüyor. Özel ders talepleri gelişen teknoloji ile dijital ortamda da yaygınlaşırken, her öğrenci için ulaşılabilir bir hal alıyor. Özel ders almak isteyen öğrencileri, özel ders vermek isteyen öğretmenler ile dijital ortamda buluşturan
Dersverir.com, öğrencilerin özel ders ihtiyacına yönelik rehberlik ediyor. Özel ders beklentisinde olan öğrenci ve ailelerine yönelik 4 bin 450 kişiden oluşan “öğretmen havuzu” sunan Dersverir.com; fizik, kimya, matematik gibi temel derslerin yanı sıra tenisten, yogaya, kişisel gelişimden diksiyon ve astrolojiye kadar her türlü dersi içinde barındıran bir portföy sunuyor. Çocuklarına özel ders aldırmak isteyip de öğretmen bulmakta zorlanan aileler için rehber niteliğinde olan Dersverir.com’da öğretmenlerin özgeçmişleri, eğitim bilgileri, lokasyonları ve ders ücretleri gibi detaylı bilgileri de yer alıyor.
Özel dershanelerin kapanmasının gündeme gelmesiyle birlikte özel derse yönelik talepte yüzde 500 oranında ciddi bir artış gözlemlediklerini ifade eden Dersverir.com Kurucularından Arif Köse, talepteki artışa paralel olarak siteye üye olan öğretmen sayılarında da artış yaşandığını vurguladı. Köse, “Bir dönem belli bir kesim tarafından spesifik alanlarda tercih edilen özel ders uygulamaları, bugün hedef kitlesini ve temsil ettiği alanları genişleterek yaygınlaştı. Dolaylı olarak da ailelere yüklediği maliyetler de düşmeye başladı. Bunu siteye üye olan öğretmen sayılarındaki değişimlerden de okumak mümkün. Geçtiğimiz yıl 3 bin 584 kadar öğretmen üyemiz varken bu yıl 4 bin 450 rakamına ulaştık.” dedi.
81 ilden öğretmen rehberi
Türkiye’nin 81 ilinden öğretmen ve öğrencileri buluşturan bir veri tabanına sahip olan Dersverir.com aracılığıyla özel ders almak isteyenler siteden ücretsiz faydalanabiliyor. Öğrenciler, sitenin “Özel Ders İstekleri” bölümünü kullanarak, kişiye özel ders isteği oluşturabiliyor. Bir bakıma ilan sayfası gibi bir işlevi bulunan bu sistem ile, özel ders isteğine uygun kriterlere sahip olan öğretmenler direkt öğrenciye ya da ailelerine ulaşabiliyor.
Matematik ilk sırada
En çok eğitim verilen derslerin başında yüzde 15,66 ile matematik dersi yer alıyor. Onu yüzde 9,24 ile İngilizce, yüzde 8,16 ile Geometri, yüzde 6,49 ile Türkçe, yüzde 5,61 oranıyla da Fen ve Teknoloji dersleri takip ediyor.
Ders Dağılımı
Matematik % 15,66
İngilizce % 9,24
Geometri % 8,16
Türkçe % 6,49
Fen ve Teknoloji % 5,61
Fizik % 3,83
Dil ve Anlatım % 3,45
İlkokuma - Yazma % 3,33
Kimya % 3,29
Sosyal Bilgiler % 2,87
Verilen özel derslerin seviyesine baktığımızda yaklaşık yüzde 40 ile ilköğretim ilk sırada yer alıyor. Ardından yüzde 30’u aşan bir oranla lise geliyor. KPSS, ALES ve DGS sınavlarına takviye için alınan dersler yüzde 7 oranında, okul öncesi eğitime yönelik talep edilen dersler yüzde 5 oranında kendine yer buluyor. Yetişkinlere yönelik eğitimleri içeren oran ise, yüzde 8 civarında seyrediyor.
Derslerin Seviye Dağılımı
İlköğretim (Okula Takviye) % 19,42
İlköğretim (SBS) % 18,42
Lise (Okula Takviye) % 17,80
KPSS, DGS, ALES vb. % 6,65
Üniversite (Derslere Takviye) % 5,79
Okul Öncesi % 4,63
Yetişkinler İçin Yabancı Dil % 4,38
Yetişkinler İçin Diğer Eğitimler % 3,07
Yetişkinler İçin Akademik Eğitim % 2,29
TOEFL, KPDS, ÜDS, IELTS, vb. % 1,81
GRE, GMAT, vb. % 1,03