Ottawa Antlaşması Özeti Ve Önemi... Ottawa Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...
Dünya çapında mayın sorununa karşı uluslararası düzeyde yapılan antlaşma Ottawa Antlaşması olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu antlaşma dünya ülkeleri tarafından 1 Mart 1999 yılında imzalanmıştır. Özellikle son dönemlerde dünyada büyüyen Mayın sorununa karşı çözüm üretmek için ele alınan bir antlaşma olduğunu söylemek mümkündür.
Bu antlaşma içerisinde ele alınan maddeler, dünyanın farklı bölgelerindeki mayınların kaldırılmasını kapsar. Aynı zamanda her türlü mayanın kullanılması ve stoklanması gibi durumların önüne geçme konusunda da maddeleri olduğunu söylemek mümkündür.
Ottawa Antlaşması Özeti ve Önemi
Dünya çapında gittikçe büyüyen mayın sorununa karşı önlem alabilmek amaçlı, uluslararası çarptığı ülkeler bir araya geldi. 1 Mart 1999 tarihinde ise dünya ülkeleri tarafından otta ve antlaşması imzalandı. Dünyanın farklı yerlerindeki mayınlara karşı alınacak önlemleri kapsayan bu antlaşma, her açıdan büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda günümüzde hala geçerliliğini koruyan ve önemli maddelere sahip antlaşmalar içerisinde gelir.
Özellikle anti personel mayınlarının kullanılması, üretilmesi ve transferinin yasaklanmasını ele alan bir antlaşmadır. Bununla beraber dünya çapında bulunan farklı mayınların yine imha ve yok edilmesini ele alır. Kapsamış olduğu maddeler ve önemi ile beraber 1999 yılından bu yana dünyanın birçok farklı yerinde mayınları ortadan kaldırdığını söylemek mümkündür. Özellikle 3 dünya ülkelerinde yer alan yoğun mayınların kaldırılması ile beraber bölgenin daha güvenli hale gelmesine imkan verilmiş durumdadır.
Ottawa Antlaşması Tarihi ve Maddeleri
En az 40 ülkenin imzalaması ile beraber gerçekleştirilen Ottava Antlaşması, 1 Mart 1999 tarihinde yapıldı. Özellikle dünya çapında anti personel mayınlarına karşı ele alınan bir antlaşma olduğunu söylemek mümkündür. Böylece mayınların kullanılması, stoklanması, üretilmesi gibi birçok durumun önüne geçme şansı elde edildi. Bu bağlamda Ottawa Antlaşması'nın birçok farklı maddesi olduğunu söylemek mümkündür.
- Anti personel mayınlar ortadan kaldırılacaktır.
- Anti personel mayınların üretimi son bulacaktır.
- Anti personel yayınları transferi ve kullanımı yasaklanacaktır.
- Bu mayınlar tespit edilecek ve aynı zamanda imha edilecektir.
Genel çerçevede yukarıda verilen maddeleri ile beraber Ottawa antlaşması imzalandı. Aynı zamanda bu kapsamda bir çalışma grubu kuruldu ve bu grup, patlamayan mayın ve teçhizatın yaralanmaları durdurması için harekete geçti. Dünya çapında en az 40 ülkenin imzaladığı bu mayın antlaşması, günümüzde hala geçerliliğini koruyan önemli bir antlaşmadır.
Ottawa Antlaşması Kimler Arasında İmzalandı?
Günümüzde toplamda 164 kadar ülkenin imzalamış olduğu Ottava Antlaşması, dünya çapında mayınların kaldırılmasına ve üretimine yönelik yasa ifade etmektedir. Ancak bunca ülke imzalamış olmasına rağmen hala Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Suriye, Kuzey Kore, Hindistan, Pakistan, Çin ve İsrail ile Myanmar gibi ülkeler imzalamış değil. Bu sebepten dolayı her ne kadar dünya çapında mayınların kaldırılması ve kullanılması yasaklanması amaçlansa bile, hala tam olarak sağlanmış değil.