OSYM YDS SINAVININ ARDINDAN AÇIKLAMA
YDS sonuçları 14.04.2016 tarihinde açıklandı. Biz de YDS sonuclari açıklanır açıklanmaz bu sınavı masaya yatırmak için Prestige Mecidiyeköy İngilizce kursundan kurucu Mehmet Deniz Önal ile görüştük ve ortaya enine boyuna bir YDS sınavı yazısı çıktı.
Nedir bu YDS yani Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı?
Yabancı Dil sınavları 1992 yılında kamu personelinin yabancı dil seviyelerini ölçme amacıyla KPDS adıyla yapılmaya başlandı. Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı akademik ölçekte yetersiz kalmaya başlayınca OSYM 2000 yılında açılımı Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı olan ÜDS'yi başlattı. ÜDS akademik alanda kullanılırken KPDS ise hem akademik alanda hem de kamu ananında kullanılıyordu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi 2010 yılında yaşanan sıkıntılar nedeniyle sonbahar dönemi sınavlarını erteledi, sonraki dönemde kullanılacak soru havuzu yenilendi ve bu sınavları TOEFL ve IELTS gibi uluslararası sınavlara benzetme fikri ilk olarak bu zamanlarda ortaya çıktı. 2013'te ise OSYM, KPDS ile ÜDS'yi birleştirerek tek bir sınav olan YDS'ye geçti. Hem akademik hem de kamu alanında kullanılan YDS ise soru tipleri yenilenmiş olarak ömrüne başlasa da sınavın uluslararası sınavlara benzeme fikri halen uygulanmamış durumdadır.
e-YDS nedir? Kısaca özetler misiniz?
e-YDS sınavı soru sayısı, içeriği ve puanlaması açısından YDS sinavi ile aynı olup tek farkı bilgisayar ortamında olmasıdır. Yalnız sınava girecek adayların bilgisayarı kullanmayı bilmeleri ve hiç kimseden yardım beklememeleri gerekiyor. Her ay 1 tane olmak üzere yılda 12 tane e-YDS yapılıyor. En büyük yanlış anlaşılma adayların istedikleri kadar e-YDS'ye girebileceklerini zannetmeleri. Adaylar 12 ay içinde yalnız 1 kere e-YDS'ye girebiliyor. Herkesin ortak hissiyata sahip olduğu iki konunun ilki e-YDS sınavının çok pahalı olması ikincisi de açılan az kontenjan yüzünden sadece dakikalar içinde başvuruların kapanmasıdır.
Her yıl ortalama kaç kişi bu sınava giriyor?
Aday yelpazesi genişlemiş olan bu sınava her yıl ortalama 500.000 kişi girmektedir.
Kim neden YDS'ye girmeli?
YDS sonuçları akademik alanda yüksek lisans, doktora ve doçentlik başvurularında kullanılmakta, bununla beraber yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelleri ile yine yabancı dil tazminatı veren THY, İş Bankası gibi özel firmaların çalışanları da YDS sonuçlarını kullanmaktadırlar. Ayrıca görevde yükselmek ve yurt dışı görevlere seçilmek isteyen kamu görevlileri yine YDS sınavı puanlarını kullanmaktadırlar.
KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavının içinde yabancı dil puanının da olduğu puan türlerinin hesaplanabilmesi için adayların KPSS'nin yanı sıra YDS'ye de girmeleri gerekmektedir. Bununla beraber tıp ve diş hekimliği alanında uzmanlık yapmak isteyen adayların Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı'na (DUS) girmeden önce YDS'ye girmeleri gerekmektedir.
YDS sonucunun geçerlilik süresi nedir?
Dil tazminatı için geçerlilik süresi 5 yıldır.5 yıl sonra adayın İngilizcesinin bir alt düzeye indiği kabul edilir. Dil tazminatında ödenecek tutar sınavda alınan puana göre artış gösterir.Bazı akademik kurumlarda YDS puanı 2 yıl geçerli kabul edilirken süre belirtilmeyenlerde ömür boyu geçerlidir.
YDS sinavinda çıkan soru türleri nelerdir?
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan YDS'nin soru tipleri şöyledir: kelime, dil bilgisi, cloze test diye bilinen boşluk doldurma, çeviri, paragraf, diyalog tamamlama, anlamca en yakın cümle, paragraf tamamlama ve anlam bütünlüğünü bozan cümle sorularıdır.
Nasıl bir sınav YDS? Taktiği var mı?
150 dakikada 80 soruyu yapmanız gereken bir sınav. Adaylar süre sıkıntısı çekiyorlar. Dolayısıyla halihazırda yapabilecekleri soruları bile yetiştiremediklerinden yapamayabiliyorlar. YDS'ye yeterligenel ingilizce bilgisi ile girilse bile sıkıntı çıkabiliyor çünkü sınav taktikleri bilmek gerekiyor. Bu taktikler sadece doğru çözmemize yardımcı olmuyor aynı zamanda hızlı çözmemize de olanak sağlıyor. Bu sayede daha çok soruya bakıp zaten var olan bilgimizi de puana çevirebiliyoruz. Önceden çok bariz taktikler vardı cümle "as if" ile başlamaz gibi ancak soru havuzu değiştikten sonra artık işler o kadar kolay değil. Ancak biraz daha derinlemesine bilgi sahibiyseniz hala yolunuz açık. Bu açıdan YDS sınavı için sınav taktiklerini bilen ve öğreten bir kursa gitmek şart.
YDS sınavında başarılı olmak için ne yapmak gerekir?
Öncelikle en az orta seviye genel ingilizce bilgisi gerekmektedir. YDS sınavına özgü kelime çalışması yapmak ve iyi bir dil bilgisi çalışması yapmak gerekir. Bol soru çözmek ve özgün soru dağarcığını geliştirmek gerekir. Bunun dışında süre hakimiyetini arttırmak için bolca deneme çözülmelidir. Bütün bunlar yapıldıktan sonra ise çıkmış sorular çözülmelidir. Adayın puan yükselişi çalışma bitip soru çözümü bölümüne başladıktan sonra daha belirginleşecektir.
YDS hazırlık kursu süresi ne kadar olmalıdır?
Millet olarak biraz yumurtayı kapıya dayandırmayı seven bir yapımız var. Dolayısıyla kısıtlı zamanlarda işlerimizi halletmeye çalışıyoruz. Hizlandirilmis kurslarda yoğunlaştırılmış eğitimler yapıyoruz. Burada şöyle bir şey söyleyebiliriz. Adayın bir önceki YDS puanı 20 - 40 aralığında ise en az 4 ay vakit ayırmak gerekir. Adayın 50'ye yakın puanı varsa o zaman 2-3 ay yetebilir. Bu sınavı küçümsemek büyük bir hata olacaktır.
YDS sınavıyla alakalı detaylı sorular için 0850 333 98 73 numaralı ücretsiz danışma hattımızı arayabilir ya da http://www.prestigeenglishmecidiyekoy.com/ adresindeki iletişim formundan sorularınızı yazarak bana ulaşabilirsiniz. Whatsapp üzerinden sorularını direk bana 5556404511 numaradan iletebilirler.
Siz Prestige English Mecidiyeköy'de nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?
Mecidiyeköy İngilizce kurs denince akla en başta gelen markadır Prestige English. Aslen Ankara merkezli bir kurum. 1993 yılında kurulan Karacan Akademinin devamı olarak bilinir. Sektörde 33 yılı bitirmiş bu büyük aile duayen bir marka olarak Prestige mecidiyeköy dil kursu önce tecrübesiyle sonra Prestige English Publishing yayın gücüyle ilerlemekte. Yayıncı olarak akıllı öğretim sitemlerine uygun kitaplarımız kurumlarımızda ve ilkokullarımızda aktif kullanılmakta,greenbox teknolojisi gibi güncel ve önemli teknolojiler sistemlerimize entegre edilmiş durumdadır. Önümüzdeki süreçte tamamen kendi üretimimiz olan özgün kaynaklarımızın önemi eğitim çevrelerince anlaşılacaktır. Bütün bunların dışında sosyal platformların tamamından Prestige English ailesini takip edebilir, ailemizin ingilizce eğitimine yaptığı yadsınılmaz katkıları kendi gözlerinizle görebilirsiniz.
Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki ben bir Boğaziçiliyim, kurumumun hocalarını da yine Boğaziçi Üniversitesinden seçiyorum. Ayrıca çok büyük bir silahımız daha var. Kendisi de Boğaziçi mezunu ve bir Prestige English duayeni olan Özlem Akagündüz Salı kurucu hocamız yapmış olduğumuz çalışmaların altındaki güçtür. Kısaca şunu söyleyebiliriz kurumumuz sürekli en başarılı olmaya alışmış ve bunu olağan bir durum gören insanlarla doludur. Burada ancak daha ileriyi hedefleyebilirsiniz.
internet adresi : http://www.prestigeenglishmecidiyekoy.com/
facebook: https://www.facebook.com/prestigeenglishmecidiyekoy/?fref=ts
instagram: https://www.instagram.com/prestigeenglishmecidiyekoy/
whatsapp: 0 555 640 45 11
telefon: 0 850 333 98 73