Ortalamalar yükseldi… Tablo olumluya dönüyor
Sonuçlar geçen yıla göre oldukça tatmin edici, testlerdeki soru çözü ortalamaları bir hayli yükselmiş. Sanırım bu olumlu sonucun ortaya çıkmasında üç dört faktörün önemli etkisi var: İlk baştan şunu vurgulamakta yarar var, üniversiteye hazırlık sürecinin okullara entegre edilmesi, okul ve sınava hazırlık sürecinin paralel yürümesi, işlerin yolunda gittiğinin bir göstergesi. Dershanelerin kapatılması, öyle sanıldığı gibi olumsuz bir tablo ortaya çıkarmamış, maddi ve manevi külfetin azaltılması, daha ilk yıldan olumlu sinyaller vermeye başlamış….
Daha ilk yılı olmasına rağmen, temel lise sürecinin sağlıklı işlemesi, bu olumlu tablonun ortaya çıkmasında önemli bir etken. Sınavın yedinci kez uygulanıyor olması, ÖSYM’nin soru seçindeki dengeli davranması vb. etkenler bize bu mutlu tabloyu yansıttı.
Teknik bazı değerlendirmelere geçmeden önce, adaylara önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum: Bundan sonraki süreç çok önemli, aman rehavete kapılmayın, sakın tempoyu düşürmeyin. Bundan sonraki süreci olumlu ve verimli değerlendirmek, LYS’de belirleyici faktör olacak. Bence YGS sonuçları değil de, bundan sonraki işleyişi ve süreci olumlu değerlendiren adaylar mutlu sonuca ulaşacaklar.
Önümdeki üç aylık süreyi iyi planlayın, ama fiziksel ve ruhsal sağlığınıza da dikkat edin. Şimdi gelelim sayısal analizlere…
Sınavı geçerli aday sayısı geçen yıla göre 130 bin daha fazla, daha fazla olmasına rağmen sonuçlar daha olumlu. Türkçe testindeki Türkiye soru çözüm ortalaması geçen yıla göre 3 net yükselmiş, belki 3 net nedir ki, diyebilirsiniz, ama 2 milyon 117 bin adayın katıldığı böylesi bir sınavda, bu 3 net olağanüstü bir artıştır. 2015-YGS’de Türkçe ortalaması, 40 soruda yaklaşık 16 netti. Bu ortalama, son altı yılın en düşük Türkçe ortalamasıydı…
Sosyal Bilimler testinin ortalamasında bir değişiklik yok, bunu bir gözden geçirmekte yarar var; bu test, olduğu yerde saymış, yaprak kımıldamamış… Gene yıl bu testin ortalaması 10,7 netti, bu yıl da aynısı. Sosyal Bilimler testinde böyle bir sonuç, pek kabul edilesi bir sonuç değil. Adaylara zor gelen Matematik ve Fen Bilimleri testlerinde bile bir şeyler değişiyorsa, bu testte de böyle bir beklentinin gerçekleşmesi gerekir…
Temel Matematik de 5,2 netten, 7,8 nete yükselmiş, çok iyi, daha da iyi olmalı… Nihayet kitlesel bir kıpırdama gördük. Değerli okurlar, çok samimi söylüyorum, her geçen yıl bu sonuçlar kötüye gidiyordu, geçen yıl artık düşebileceği yere kadar düşmüştü, bir eğitimci olarak belirtiyorum, bu sonuçlar insanın içini acıtıyordu.
Fen Bilimleri 3,9 ortalamadan, 4,6’ya yükselmiş. Bunları küçümsememek gerekiyor. Bundan sonrası hem çocuklar için önemli, hem de eğitimciler olarak bizler için önemli; bu olumlu tabloyu bozmayalım, bunu daha da yükseltmenin, kaliteyi artırmanın yollarını bulmamız gerekiyor…
Bildiğiniz gibi bu yıl baraj yükseldi, 140 puandan 150’ye yükseltildi. Geçen yılla eşleştirme yaptığımızda, 150 barajını aşan aday sayısı da yükselmiş; neredeyse 100 binlik bir artış var. 180 barajını aşan aday sayısı 230 bin artmış, olayın en mutluluk verici tarafı da burası…
Özetlersek, İşler yolunda gidiyor, tekere çomak sokmanın bir anlamı yok, buradaki başarıları küçümsemeyelim, emeği geçen herkesi kutlayalım, darısı LYS’lerin başına diyelim. güzel günler dileyelim…