Okul çantası ne kadara doluyor? İşte okul alışverişinde çantayı doldurmanın maliyeti
Okullar yeni eğitim yılına başlayacak. Öğrenciler sıralarına dönmeye hazırlanırken okul alışverişi telaşı ihtiyaca göre şekillenecek. Enflasyon birçok ailenin bütçesini zorlarken fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık iki kat arttı. Alışveriş yapanların çoğu temel ihtiyaçları almayı tercih ederken kimi de ihtiyaç oldukça almayı tercih ediyor. Masraf çok ama fiyatlar nasıl? Okul çantası ne kadara doluyor? İşte okul alışverişinde son durum…
Okula dönüş başlıyor. 12 Eylül’de ilk ders zili çalacak. Yaklaşık 28 milyon öğrencinin okul sıralarındaki yerini alacağı yeni dönemde ailelerin telaşı da başladı. Okul masrafları gelen zamlarla birlikte artarken, okul çantasından, formasına, kalem ve defterden yardımcı kitaplara kadar pek çok kalemde fiyatlar arttı. Okula dönüş alışveriş listesindeki tek kalem kırtasiye değil, buna okul servisi, okul ücretleri ve yemek giderleri de eklenince aileleri bu yıl zorlu bir süreç bekliyor. İlk kez okula başlayacak öğrencilerin giderleri daha önceden başlayanlara göre daha masraflı olacak.
MERDİVEN ALTI ÜRÜNLERİ ALMAYIN!
Gider fazla olunca pek çok kişi de merdiven altı kırtasiye malzemelerine yöneliyor. Uzmanlar bu ürünlere karşı uyarırken sektör temsilcilerinden de uyarılar gelmeye devam ediyor. Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), Başkanı Vecdet Şendil; “Kırtasiye ürünlerinde güvenilirlik oranı yüzde 99’lar civarında. Velilerimizin bu noktada hiçbir endişesi olmasın.” dedi ve uyardı. Velilerin alışverişlerini, alanında ihtisaslaşmış kırtasiye perakendecilerinden yapmalarını tavsiye eden Şendil; “Velilerimizin, kendilerine on iki ay boyunca hizmet veren, işi kırtasiye olan, alanında ihtisaslaşmış, ürünleri tanıyan, onları doğru ürüne yönlendirebilecek, sorularına cevap alabilecekleri, zengin ürün çeşitliliğine sahip noktalar olan kırtasiye perakendecilerini tercih etmelerini öneriyoruz.” diye konuştu.
KIRTASİYE ALIŞVERİŞİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı raporda, Türkiye’deki kırtasiye ürünlerinin yüzde 99’unun çocukların sağlığını tehdit edecek herhangi bir madde içermediği tespit edilmişti. Taklit, sahte, korsan, sağlıksız kırtasiye ürünleriyle mücadele ettiklerini dikkat çeken Şendil; bu süreçte velilere de çok iş düştüğünü merdiven altı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olmayan ürünlerden uzak durulması konusunda da uyarılarda bulundu. Şendil, kimliği belirli ve etiketli ürünlerin alınması gerektiğini ve ambalajlı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
GÜVENSİZ ÜRÜNLERİ ŞİKAYET EDİN
Ticaret Bakanlığı’nın denetimler sonucunda güvensiz bulduğu ürünlerin “Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nde” (GUBİS) ilan edilerek tüketicilerin bilinçlendirildiğini aktaran Şendil şunları söyledi:
“Tüketicilerin aldıkları ürünlerin ambalajlarını dikkatle incelemelidir. Bilhassa boya kalemlerinde “CE işareti ve EN71 standardına uygundur” ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan ürünlerin hangi yaş grubuna dikkat edilmelidir. Sprey boyalar ve yapıştırıcılarının su bazlı olması ve solvent içermemesi konusunda hassas davranmalıdırlar. Eğer veliler satın aldıkları ürünün güvensiz olduğunu düşünüyorlarsa tuketici.gov.tr sitesinden ya da ALO 175 tüketici hattından şikâyette bulunabilirler. “ uyarısında bulundu.
ÜRÜN FİYATLARI TERCİHLERE GÖRE DEĞİŞİYOR
Ürün fiyatlarının alım gücü ve tercihlere göre farklılık gösterdiğinin altını çizen Şendil; “Geçen sene ile bu seneyi kıyasladığımızda ürün bazında ortalama yüzde 80’lere varan bir zam oranı tespit edebiliriz. Bazı ürünlerde yüzde yüzün üzerinde artış olmasının yanında bazı ürünlerdeki artış oranının yüzde 40’larda kaldığını da söyleyebiliriz. Bu yıl bir çanta ortalama 600 ila 800 lira arasında dolacak. Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin 100 liraya da okul çantası alabilirsiniz, 600 liraya da. Tüketicinin talebine ve gelir durumuna göre satın alma tercihleri değişiyor.” dedi.
FİYAT ARTIŞI İLE İLGİLİ SPEKÜLASYON VAR
Fiyatlardaki artışın sadece kırtasiye ürünlerine özel olmadığını dile getiren Şendil; “Dünyadaki ve Türkiye’deki enflasyonist durumdan kaynaklı diğer tüm ürünlerde olduğu gibi kırtasiye ürünlerinde de bir artış söz konusu. Bazı basın yayın kuruluşlarının kırtasiye ürün fiyatlarında yüzde 200’leri aşan fiyat artışı olduğu haberlerini üzülerek takip ediyoruz. Kırtasiye ürünlerinde fahiş fiyat artışı olduğuyla ilgili kamuoyuna servis edilen ve gerçekle hiçbir ilgisi olmayan bu menfi haberler, sektörümüzü zan altında bırakıyor, eğitime hizmet veren, güvensiz ürüne adeta savaş açmış bir sektörü itibarsızlaştırmaya çalışmaktadır. Bu duyumlar kamuoyunda spekülasyonlara sebebiyet veriyor.” diye konuştu.
KIRTASİYEDE ÇANTAYI DOLDURMANIN ORTALAMA MALİYETİ NEDİR?