Muharrem Kararnamesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Muharrem Kararnamesi Maddeleri Nelerdir?
Osmanlı Devleti'nin ödeyemediği hiç ve dış borçlarını yapılanması noktasında açıklanan mali karar Muharrem Kararnamesi olarak bilinmektedir. Bu karar 15 Ekim 1881 yılında II Abdülhamit döneminde verilmiştir. Verilen karar ise alacaklılar tarafından alınmış bu bağlamda yürürlüğe sokmuştur. Özellikle Avrupa devletleri bu kararname ile beraber Osmanlı Devletin elinde olan birçok farklı unsura el koymuştur. Bu unsurlar özellikle Osmanlı Devleti'nin önemli gelir kaynakları arasında yer alırdı. Gerekli borçlar Bedeli kararname doğrultusunda ortaya çıkarıldıktan sonra, ne kadar ödeyeceğine dair mallar ile beraber ticari unsurlara el konulduğunu söylemek mümkün.
15 Ekim 1881 yılında Osmanlı Devleti'nin ödeyemediği iç ve dış borçlarının belirlenmesi açısından ele alınan maliye karar Muharrem Kararnamesi şeklinde ifade edilir.
Muharrem Kararnamesi Nedir?
15 Ekim 1881 yılında Osmanlı Devleti'nin ödeyemediği iç ve dış borçlarının belirlenmesi açısından ele alınan maliye karar Muharrem Kararnamesi şeklinde ifade edilir. İkinci Abdulhamit döneminde gerçekleştirilen bu kararname, alacakların kontrolü altında ve onların istekleri doğrultusunda gerçekleşmiştir ele alınmıştır.
Aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin ciddi anlamda zarara sokan bir kararname olduğunu ifade etmek mümkündür. Çünkü o dönem Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu iç ve dış borçlar, oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmıştı. Bu bağlamda vergiler dahil olmak üzere Avrupalı ülkeler Osmanlı Devleti'nin birçok gelir kaynağını elinden almıştır.
Muharrem Kararnamesi Özellikleri Nelerdir?
Belli başlı özellikleri ile birlikte Muharrem kararnamesi Osmanlı Devleti'nin çok önemli bir dönemini anlatır. Özellikle iç ve dış borçlar kapsamında Osmanlı Devletinin çöküşün ciddi içerisini anlatan bir dönem olduğunu söylemek mümkün.
- Osmanlı Devleti'nin borçlarını ödeyemeyecek hale geldiğinin kanıtıdır.
- Osmanlı Devletinin iflas ettiğini anlatır.
- Yine Osmanlı Devleti'nin iç ve dış borçlarının düzenlenmesi olarak öne çıkar.
- Alacaklı olan Avrupa devletleri kontrolü altında gerçekleşmiş bir kararname de.
- Vergiler dahil olmak üzere birçok gelir kaynağına el konulmuştur.
Bu benzer özellikleri ile birlikte Muharrem kararnamesi Osmanlı Devleti için Bir dönüm noktasıdır. Bu dönemden sonra Osmanlı Devleti'nin çöküşü daha fazla ilerlemiş ve Avrupalı devletler tarafından planları yapılmaya başlamıştır.
Muharrem Kararnamesi Maddeleri Nelerdir?
Muharrem Kararnamesi toplamda 21 maddeden oluşmuş ve Osmanlı Devleti'nin iç ve dış borçlarını ele almış bir kararnamedir. Bu bağlamda ilk 7 madde ilk ve dış borçların belirlenmesi, ödenmesi, tahvil ve konsolide edilmesi üzerine ele alınır. 14 maddeye kadar ise faiz, amortisman ve ana para ödeme şeklinde değerlendirilir.
15. ve 16. madde tahvil sahipleri koruyacak durumları ele alır. 17 ile 18. madde ise Meclise ay ayrılacak olan Gelir ve giderleri gösterir. 19 ve 20 ile 21. madde kararnamenin ihlali durumunda yapılacak olan durumları göster. Aynı zamanda anlaşmazlıklar karşısında nereye başvuracağını dair bilgileri ele almaktadır.
21 madde yapılan bu kararname kapsamındaki tüm maddelerin, ilgili Devletleri ulaştırılması olarak değerlendirilir. Osmanlı Devleti'nin çöküşünü ve borçlarını ödeyemediği en iyi biçimde anlatan, en önemli kararnameler içerisinde gelmektedir.