Milli Eğitim Bakanı Özer resmen duyurdu! Tarih belli, 20 bin öğretmen atanacak
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özer, "20 bin öğretmen atayacağız. 1 Eylül'de öğretmenlerimiz okullarına gidecekler. Atama, 20 bindeki dağılımı önceliklerimize göre belirledi. En büyük öncelik okul öncesi eğitim." dedi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin birçok konuya açıklık getirdi.
ÖĞRETMEN ATAMALARI AÇIKLAMASI
Öğretmen atamalarında değinen Bakan Özer, "20 bin öğretmen atayacağız. 1 Eylül'de öğretmenlerimiz okullarına gidecekler. Atama, 20 bindeki dağılımı önceliklerimize göre belirledi. En büyük öncelik okul öncesi eğitim. Niye önemli? Çünkü okullaşma oranlarımızda ciddi sıkıntı var, onun için ağırlık verdik. Yapmış olduğumuz yatırımların da karşılığını görmek açısından 7503 okul öncesi eğitim öğretmeni alacağız. Sınıf öğretmenliği ikinci ağırlık. Özel eğitim 1250 öğretmen ile ağırlık verdik. 1 Eylül'de öğretmenlerimiz hangi okula atandıklarını öğrenecekler." dedi.
Bakan Özer'in açıklamalarından satır başları;
İMAM HATİP LİSELERİ TARTIŞMASI
Haberglobal'de yer alan habere göre; öğrenciler gerçekten istedikleri okul türlerine yerleşebiliyorlar mı? Bu önemli. Ülkede bir de imam hatip tartışması var. Hem imam hatipteki öğrencilerimizi hem de etik olmayan şekilde, ülkenin eğitim sistemindeki ayrımcılığa, öğrenci ve öğretmenlerle ilgili ayrımcılık var. Öğrenciler tercih yapıyor, birinci tercihle yerleşme oranı memnuniyet göstergesidir. 2021'de ilk tercihle yerleştirme tüm lise türlerinde yüzde 51'den yüzde 55'e çıkmış. Bunun mesleki lise ve imam hatip ve anadolu lisesi kırılımlarına bakalım. Bu sene mesleki lisede yüzde 52'ye çıkmış. İmam hatip lisesinde bu sene yüzde 57'ye çıkmış. Yani birinci tercihlerini yüzde 57 imam hatiplerine yazmış. Her okul türünde bu örnekten devam ediyor. Anadolu lisesinde yüzde 53'ten 56'ya yükselmiş.
İlk 3 tercihle yerleştirme oranı nedir? İlk üç tercihten birine yerleştirme oranı geçen sene yüzde 92'ymiş. Bu sene bu yüzde 94'e çıkmış. Yani eğitim sistemimizin sınavsız yerleştirmeyle ilgili hiçbir zorunluluğu yok. Bu imam hatip liseleriyle ilgili tartışmaların veri karşılığı yok. Herkes eğitimi bildiği için, veritabanı olmayan genellemelerle yanlış projeksiyonlar yapılıyor.
"LİSE AFFI GÜNDEMİMİZDE YOK"
Lise affı gündemimiz yok sadece 12. sınıflarla ilgili devamsızlık affı getirdik. Eğitim sisteminde sürekli reformdan şikayet edip bir taraftan reform talep etmek paradoksal bir durum. Yıllarca şikayet etmedik mi? Ben de diyorum ki, reform değil, sistemi iyileştireceğim. Yerleştirme performansı artıyor, memnuniyet artıyor. Sistemi değiştirmeden iyileştirme imkanı vardır. Dünyanın hiçbir yerinde sıralama sınavı ile bir çıkarım yapılmaz. Dünya, Pisa araştırması yapıyor. Gençlerin ileri eğitim öncesinde anadildeki okuryazarlıklarını ölçüyor. Türkiye, son 20 yılda, tüm değerlendirmelerde sürekli kendisini iyileştiriyor. Eğitim kalitesi ile ilgili sorun yok. Türkiye, son 20 yılda eğitimde gerçekten devrim yapmıştır. Bizim öğrenci sayılarımız inanılmaz arttı.