Mezra Nedir, Nereye Denir? Mezrayı Kim Yönetir?
Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde Mezra bulunmaktadır. Aslına bakılırsa bu kelime dendiği zaman akla yanlış anlamlar gelir. Doğru anlamı ise bir yerleşim olarak öne çıkar. Köyden küçük ancak köy muhtarlığına bağlı bir yerleşik hayat olduğunu söylemek mümkündür.
Genelde kırsal kesimde yer alır ve farklı amaçlar altında yerleşmiş bir topluluk olarak da öne çıkar. Bu durum daha çok tarımcılık ve hayvancılık ile uğraşan kişilerin yerleştiği bir yer olarak anlatılabilir. Özellikle Doğu bölgelerde yaygın olması ile beraber ülkenin birçok değişik bölgesinde de yer alan kırsal bir kesimdir.
Mezra Nedir?
Köyden küçük olan ve aynı zamanda Köy muhtarlığına yönetim açıdan bağlı bulunan kırsal kesim Mezra olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda bir yerleşme olarak öne çıkmasının yanı sıra daha çok tarımcılık ile uğraşan kişilerin bulunduğu bir bölgedir.
Bu yüzden tarımla uğraşan bir grup evin yer aldığı kesim olarak da değerlendirilir. Bu kişiler aynı zamanda sadece tarım yapmak amaçlı bir dönem yine Mezra bölgelerine yerleşirler. Çünkü bu bölgelerde tarım alanları oldukça geniş bir yelpazeye yayılmış durumdadır.
Mezra Nereye Denir?
Daha çok tarımla ilgilenen kişilerin yerleştiği kırsal bölgeler Mezra olarak ifade edilmektedir. Tarımcılığın ve hayvancılığın elverişli bir şekilde yapılabileceği yerler olarak anlatmak mümkün olur. Bu bölgeler birkaç grup evden oluşmaktadır. Çünkü doğrudan tarım ve hayvancılık ile uğraşmak için ele alınmış yapılar doğrultusunda yerleşik bir hayat sürdürülür.
Aynı zamanda köyden küçük ve yönetim açısından köy muhtarlığına bağlı olarak devam eden bir yapıya sahiptir. Bu sebepten dolayı şehir, ilçe, köy ve kasaba gibi bağlı bir bölge olarak ele alınabilir.
Mezrayı Kim Yönetir?
Köy ve kasabada olduğu gibi Mezra da kendi içinde bir bölge olarak öne çıkar. Ancak kendi merkezi bir yönetim şekli yoktur. Daha çok köy muhtarlığına bağlı şekilde bu yönetim üzerinden ele alınır. Yani gerekli yasal ve kurumsal işler yapılmak istendiğinde yönetim mali muhtarlığı olarak öne çıkar. Köy muhtarlığı kapsamında bu sebepten dolayı Mezra bölgesinde yaşayan kişilerin vatandaşlık bilgileri yer almaktadır.
Mezra Nerelerde Görülür?
Mezra özellikle Tarımcılık yapılan bölgelerde çok sık görülmektedir. Bu konuda Türkiye açısından ele alındığında Doğu bölgesinde yaygın olduğunu söylemek mümkündür. Bunlar içerisinde Siirt, Diyarbakır, Batman, Elazığ, Tunceli, Malatya, Bingöl, Sivas, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi şehirler yer alır. Tabii bunun gibi Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde yine tarımcılık amaçlı Mezra alanları yer almaktadır.