Gazete Vatan Logo

MEB resmen duyurdu! Bayramdan sonra başlıyor, milyonlarca öğrenci artık...

Milli Eğitim Bakanlığı milyonlarca öğrenci için harekete geçti. Yeni karar MEB tarafından resmen duyuruldu. Tarih verildi. Ramazan Bayramı'ndan sonra başlıyor. Milyonlarca öğrenciyi kapsıyor. Dört bakanlık ortak hareket edecek. Bakan Özer ayrıntıları ile açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, köy okullarının aktif eğitim birimleri olarak kullanılması "köy yaşam merkezleri" konsepti altında yeni bir süreci Ramazan Bayramı'ndan sonra başlatacaklarını, bu kapsamda 4 bakanlığın iş birliğinde köy okullarında tarım ve hayvancılık gibi alanlarda halk eğitimi kurslarının ve yaz kampı gibi faaliyetlerin düzenleneceğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı hem öğrenciler hem de öğretmenler için birçok çalışma yürütüyor. Bu kapsamda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan' tarafından 2009 yılında kurulan, Macaristan ile Türkmenistan'ın gözlemci üye olarak faaliyetlerine katıldığı Türk Devletleri Teşkilatı, 3-4 Kasım 2021 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda Öğretmen Değişim Programı'nın 2022 yılında Türkiye'de yapılması yönünde karar alınmıştı. Alınan karar doğrultusunda Türk Devletleri Teşkilatı 1. Öğretmen Değişim Programı, 6-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilecek. Programda Türk eğitim sistemi ve davetli ülke eğitim sistemlerinin tanıtılması, öğretim yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirmede yeni yaklaşımlar gibi konular ele alınacak.

MEB resmen duyurdu! Bayramdan sonra başlıyor, milyonlarca öğrenci artık...

Bakan Özer, eğitim-öğretim faaliyetlerine ilişkin temaslarda bulunmak üzere ziyaret ettiği il sayısının 40'ı geçtiğini, temasları sırasında gördüğü en önemli eksikliklerden birinin köy okulları olduğunu belirtti. Bu kapsamda, önceliklerinin okul binaların yeniden eğitim birimi olarak kullanılması olduğunun altını çizen Özer, bu kapsamda köy okullarında ana sınıfı açılması için 10 olan öğrenci sayısı kriterini 5'e düşürdüklerini söyledi. Bu adımın öğrenci sayısı açısından ana sınıfı açılamayan bölgelerde önemli bir iyileştirme sağladığını, kısa sürede 12 bin öğrencinin bu kapsamda okul öncesi eğitimden yararlanmasını sağladıklarını aktaran Özer, köy okullarının ilkokul olarak kullanılması imkanı yoksa mutlaka anaokulu olarak kullanılacağını ifade etti.

Önceliklerinin köy okullarının bölgenin ihtiyacı olan kademede hizmet vermesi olduğuna değinen Özer, "Projenin bir sonraki ayağında Türkiye'deki tüm köy okullarının ve büyükşehre dönüştükten sonraki mahallelerdeki köy okullarının hepsinin aktif olarak yeniden kullanılmasıyla ilgili 'köy yaşam merkezleri' konsepti altında yeni süreci bayramdan sonra başlatacağız. Burada da amacımız, bu okul binalarının aktif olarak eğitim birimleri olarak kullanılması." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

MEB resmen duyurdu Bayramdan sonra başlıyor, milyonlarca öğrenci artık...

Dört bakanlık iş birliği içinde çalışacak

Eğitim birimi olarak kullanma imkanı olmaması halinde köy okulları binalarında halk eğitimi merkezi açacaklarını aktaran Özer, şöyle devam etti: "Tüm köy okullarında bu projeyi başlatacağız. Bu projeyle köylülerimize tarım ve hayvancılıkla ilgili eğitimler vererek sürekli yanlarında olmayı onlara destek vermeyi amaçlıyoruz. Bu süreçleri Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürüteceğiz ve bu konudaki çalışmalarımız tamamlandı. Diğer taraftan eğer fiziki mekan, kapasite yeterli olduğu zaman köy okullarını yaz kamplarına dönüştüreceğiz, bu süreci de Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yöneteceğiz. Köy okullarımızı, bölgenin ihtiyaçlarına göre aktif olarak kullanmak için dönüşüme alacağız. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız da bu sürecin içinde olacak. Dolayısıyla 4 bakanlığın aktif olarak yer aldığı çok kapsamlı bir projeyi bayramdan sonra başlatıyoruz."

Haberin Devamı

Arıcılık eğitimleri de verilecek

Bakan Özer, dünya genelinde tedarik zinciri ve su temini ilgili sıkıntıların tarım ve hayvancılığı çok daha kritik hale getirdiğine işaret etti. Bu nedenle mevcut kapasiteyi çok daha verimli kullanmanın önemine dikkati çeken Özer, "Bu kapsamda özellikle halk eğitimi merkezlerimizi köy okullarımızın binalarına kurarak vatandaşlarımızın tarım ve hayvancılıkla ilgili farkındalığını artırmak, yeni açılımlar, yeni tekniklerle arıcılıktan tutun tüm alanlarla ilgili şehre gitmeden sürekli bir kurs alması için ayağına eğitim hizmetinin geldiği bir mekanizmayı oluşturacağız. Dolayısıyla kalkınmada tüm birimlerimiz, köylerimiz, şehirlerimiz, beldelerimiz, ilçelerimizle birlikte güçlü şekilde hareket edebilme kabiliyetimiz olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Özer, Kovid-19 salgınının nitelikli üretim ve katma değeri yüksek ürünlerin dünyada rekabet edebilme gücündeki rolünü bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek şunları kaydetti: "Dolayısıyla en güçlü kaynağımız olan beşeri sermayemizin niteliğini artırmak için yatırım yaparak diğer taraftan mevcut kapasitemizle tarım ve hayvancılık, sanayi ile ilgili katma değeri yüksek fikri mülkiyetle ilgili alanlarda savunma sanayi ile ilgili alanlarda çok daha güçlü üretim kapasitesi ile ülkemiz emin adımlarla geleceğe ilerleyecek."

Haberin Devamı

MEB resmen duyurdu Bayramdan sonra başlıyor, milyonlarca öğrenci artık...

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI 1. ÖĞRETMEN DEĞİŞİM PROGRAMI BAŞLIYOR

Öte yandan Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan' tarafından 2009 yılında kurulan, Macaristan ile Türkmenistan'ın gözlemci üye olarak faaliyetlerine katıldığı Türk Devletleri Teşkilatı, 3-4 Kasım 2021 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda Öğretmen Değişim Programı'nın 2022 yılında Türkiye'de yapılması yönünde karar alınmıştı. İlk uygulamasına ev sahibi ülke olarak Türkiye'nin öncülük yapacağı Türk Devletleri Teşkilatı 1. Öğretmen Değişim Programı 6-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

2015 yılında Astana'da yapılan Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları 5. Zirve Toplantısı'nda Öğretmen Değişim Programı'nın uygulamaya geçirilmesine karar verilmiş 15 Mart 2019 tarihinde Kırgızistan'da yapılan Türk Devletleri Teşkilatı Eğitim Bakanları 5. Toplantısı'nda Öğretmen Değişim Programı Konsepti onaylanmıştı.

Programa Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Macaristan'dan öğretmenler davet edildi. Programda Türk eğitim sistemi ve davetli ülke eğitim sistemlerinin tanıtılması, öğretim yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirmede yeni yaklaşımlar gibi konular ele alınacak.

Programda ayrıca Millî Eğitim Bakanlığının alanında uzman personeli tarafından salgın sürecinde Türkiye'de uzaktan eğitim (EBA) konularında eğitimlerin verilmesi, özel eğitim ve rehberlik merkezleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinin tanıtımının yapılması planlanıyor.

Yedi gün devam edecek programda kültür programları ile okul ve kurum ziyaretleri de düzenlenerek katılımcılara program sonunda sertifika verilecek. Söz konusu programın uygulanması ile Türkiye'nin eğitim alanındaki tecrübelerinin aktarılması, taraflar arasında karşılıklı güvenin, dostluk ve iyi komşuluğun güçlendirilmesi, sosyal ve kültürel gelişimin sağlanması, eğitim, kültür, bilim ve teknoloji alnında iş birliğinin teşvik edilmesi, etkileşimin genişlemesi ve eğitim çalışanlarının mesleki niteliklerinin artırılması amaçlanıyor.