Matematikte 5 nette kaldık!
2017 YGS’de sınava giren 2 milyon öğrenci 40 soruluk Temel Matematik testinde sadece 5 net yaptı. Sosyal Bilimler testinde başarı kısmen artarken 39 bin öğrenci ‘eksiye düştü’
YGS sonuçları dün açıklandı. Türkçe testinde ortalama bir önceki yıla göre 19’dan 17’ye düştü. Temel Matematik testinde ortalama 8’den 5’e düştü, Fen Bilimleri testinde ise geçen yılki 4.6’lık ortalama yine 4.6’da kaldı. Sosyal Bilimler testinde geçen yıl 11 olan ortalama 12’ye yükseldi. Türkçe ve Temel Matematik’te ortalama düşerken, Fen Bilimleri testinde yerinde saydı. Sosyal Bilimler testinde ise başarı kısmen yükseldi…
YGS’nin özeti bu! Unutmadan bir noktayı daha vurgulamakta yarar var: Bir de sınavda 39 bin dolayında ‘sıfır net’ yapan var. Aslında bu ifade doğru değil; ‘sıfır net’ şu anlama geliyor: Sınav kağıdına hiç işaretleme yapmadan, yani kalem kağıt oynatmadan geri iade etseniz, bu hiç net yapmadığınız, yani ‘sıfır net’ yaptığınız anlamına gelir. Bu 39 bin adayın yanlışları doğrularından fazlaymış, yanlış cevapları doğruları götürdükten sonra, eksiye düşmüşler…
Durum vahim, neresinden bakarsanız bakın, durum vahim ötesi…
Sınavın adına baktığınızda bir şeye benzetirsiniz, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS); içeriğine baktığınızda, yükseköğretime geçişle uzaktan yakından alakası yok…
Temel Matematik dersi mi var?
Yıllardır, bu sınavın ne menem bir şey olduğunu çözmeğe çalışırım, yine de bir yere oturtamam. YGS, içerik ve kalite bakımından üniversiteye aday seçecek nitelikte bir sınav değil, son sınıf öğrencisine hitap eden bir sınav değil, ama yapılıyor…
Testin adına bakar mısınız: Temel Matematik!
Temel Matematik diye bir ders mi var? Yok, ama olmayan dersin sınavı var. Testin gerçek adı bence şöyle olmalı: Matematiğin Temeli…
Matematiğin temeli olmasına rağmen Türkiye ortalaması 5 net; yazık…
Fen Bilimleri testnin doğru adı da şöyle olmalı: Fen Bilgisi…
Çok sevinçliyiz, bu testte geçen yılki başarıyı korumuşuz, aferin bize, aferin gençlerimize!
Gelelim Türkçe testine; anadilimizin testi, yani Türkçe’nin testi, çocuklarımızın doğdukları andan itibaren duydukları dilin testine, 17 net…
Bu test değil ki, bu anadilimiz, okuduğumuzu anladığımız, konuşduğumuzu duyduğumuz, benliğimiz, kültürümüz, varlığımız!
19’dan 17 nete düşmüşüz, ileri yıllarda daha da düşeriz, bunlar daha iyi günlerimiz.
PİSA şoku ve bu sonuç
TÜİK, geçtiğimiz yıl bir rapor yayınladı, dedi ki: Türk halkı günde 6 saat televizyon seyrediyor, günde 4 saat cep telefonu ile haşır neşir, AB’de en çok uyuyan millet bizmişiz, günde 8 saat, buraya kadar etti 18 saat, geriye kaldı 6 saat, bunun bir saati yolda geçiyor, bir saati de yeme içme, geriye 4 saat kalıyor, onda da sadece bir dakika kitap okuyormuşuz.
Sonuca şaşırdınız mı, ben hiç şaşırmadım, gayet normal, günde bir dakika kitap okuyan milletin YGS’de Türkçe neti 40’da 40 mı çıkar, 17 net gayet normal…
PİSA sınavları iki yılda bir yapılıyor ve biz iki yılda bir ‘şok’ oluyoruz, eğitimi kurtarmaya soyunuyoruz, yeniden yapılanıyoruz falan filan…
İki yılda bir neden ‘şok’ oluyoruz ki, bu karne her yıl bizim önümüze koyuluyor, her yılın mart ayında bu başarısız karne bizim önümüze koyuluyor. Bir Allahın kulu da çıkıp, şu işi üstlenmiyor, ben başarısızım, ben bu işi yapamadım demiyor.
Çocuklara kızmayalım, bu onların değil, bizim, Milli Eğitim’i yönetenlerin başarısızlığı, bu netler, onların netleri.
Yazıktır, günahtır, biraz da ayıptır; nedir bu testlerdeki netlerin hali, ‘düşükmüş’ eyip, geçiştirecek miyiz, bu kadar basit mi?
Bu netlerle, biz kimseyle mücadele edemeyiz, AR-GE, inovasyon bilmem ne yapamayız. Bunları yapamadığımız için, üniversitelerdeki fizik, biyoloji, kimya bölümlerini kapatmaya, kontenjanlarını azaltmaya çalışıyoruz. Çözümü bu şekilde buluyoruz!
Bir ülkede temel bilimler olmazsa, teknoloji ve sanayi olmaz, olan da montajdan öte gitmez…
Peki, çözüm ne?
O kadar da zor değil aslında, niyet olsun yeter ki!
Cevap kağıtları soru kökleriyle erişime açıldı!
ÖSYM tarafından, 12 Mart’ta gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (2017-YGS) giren adayların cevap kağıtları erişime açıldı. ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, adayların cevap kağıtlarının görüntüleri ve cevap kağıtlarına yaptıkları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları, sınav soruları ve soruların doğru cevapları https://ais.osym.gov.tr adresinden adayların bilgisine sunuldu. Sınava giren adaylar, sorulara verdikleri yanıtlarını ve değerlendirme sonuçlarını inceleyebilecek. Adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra sınavda kullandıkları cevap kağıdı görüntüsünü, yaptıkları işaretlemeleri, bu işaretlemelerin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen aday cevaplarını ve soruların doğru cevaplarını görebilecek.
Ayrıca adaylar, cevaplarının ve cevap anahtarının yayınlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabı ile ilgili soruya cevabı da inceleyebilecekler. Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenecek. İlgili sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile ham puanları da gösterilecek.