Maddi durumu yetersiz öğrencilere yurt sorunu nasıl giderilecek? Yurt ücretleri nasıl denetlenecek?
İçişleri Bakanlığı üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala yurtlarla ilgili genelge yayınladı. 81 il valiliğine gönderilen genelgede yurtlarla ilgili fahiş fiyat uygulayanlarla, maddi durumu yetersiz olan öğrencilerin barınmasına varana kadar pek çok sorunun çözümü için önerilerde bulunuldu. Peki, Maddi durumu yetersiz öğrencilere yurt sorunu nasıl giderilecek? Yurt ücretleri nasıl denetlenecek? Durumu olmayan öğrenciler nasıl yurt bulacak? İşte İçişleri Bakanlığı’nın yurt genelgesi ve yurtlar ile ilgili yapılacak çalışmalar…
İçişleri Bakanlığı duyurdu! Yurtlarla ilgili alınacak önlemler 81 il valiliğine gönderildi. Üniversitelerin açılmasına az bir süre kala öğrencilerin barınması ile ilgili oluşabilecek olası sorunların önlenmesi amacıyla valiliklere talimatlar verildi. Yayınlanan genelge ile yurtlardaki fahiş fiyatlar denetlenecek. Bunun yanında maddi durumu olmayan öğrencilere sunulacak imkanlar da genelgede açıkça belirtildi. Peki, Maddi durumu yetersiz öğrencilere yurt sorunu nasıl giderilecek? Yurt ücretleri nasıl denetlenecek? Durumu olmayan öğrenciler nasıl yurt bulacak? İşte İçişleri Bakanlığı’nın yurt genelgesi ve yurtlar ile ilgili yapılacak çalışmalar…
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YURT GENELGESİ YAYINLANDI!
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında 81 il valisi ve gençlik spor il müdürleriyle yapılan toplantıda alınan kararlar valiliklere “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” konulu genelge ile gönderildi.
Genelgeye göre, üniversitelerde yeni eğitim-öğretimin huzur ve güven ortamı içerisinde sürdürülebilmesi amacıyla her akademik yıl öncesi valiler başkanlığında ilgili üniversite yöneticileri ve güvenlik amirlerinin katılımıyla oluşturulan “Üniversitelerde Huzur ve Güveni Artırma İl Komisyonları”; üniversite yerleşkelerinin bina, tesis ve diğer alanlarına ilişkin risk analizlerini yapmaya ve önlemler almaya devam edecek.
Üniversitelerde, uyuşturucu suçlarıyla etkin mücadele, suç/terör örgütlerinin eleman kazanımlarının engellenmesi, istismar ve provokasyonların önüne geçilmesine yönelik önlemler alınacak.
YURT ÜCRETLERİ NASIL DENETLENECEK?
Ayrıca yeni eğitim-öğretim dönemi boyunca üniversite öğrencilerinin konaklayacağı yurt, pansiyon, apart vb. yerlerde olası fahiş fiyat uygulamalarına müsaade edilmeyecek.
MADDİ DURUMU YETERSİZ ÖĞRENCİLERE YURT SORUNU NASIL GİDERİLECEK?
Maddi durumu yetersiz olan öğrencilere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla burs ve konaklama konularında yardımcı olunacak.
YURT BULAMAYANLAR İÇİN NELER YAPILACAK?
Artan öğrenci sayısı öğrenci yurtlarına olan talebi artıracağı için üniversite öğrencilerinin barınmalarına yönelik il/ilçe bazlı ihtiyaç analizleri yapılacak.
Barınma sorunu olan öğrencilerin tespit edilerek kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhanelere yerleştirilecek, gerektiğinde sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği sağlanacak. Öğrenci yurtlarında var olan kapasitenin tam olarak kullanılması ve imkânlar ölçüsünde ek kapasite oluşturulacak.
Bu kapsamda; boş durumdaki lojmanların ve yurt olarak kullanılabilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların dönüşümlerinin ivedilikle yapılarak 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlangıcına yetiştirilecek.
YURT AÇMAK İSTEYENLER NELER YAPACAK?
İl genelinde bulunan otel, pansiyon, apart ve özel yurtların kapasitelerinden faydalanmak üzere Gençlik ve Spor Bakanlığı ile koordine kurularak kiralanacak.
Ayrıca il genelinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı yurtlarından boş kontenjanı olanlar imkânlar dâhilinde kullanılacak. Üniversite yerleşkesi bulunan küçük ilçelerimizdeki barınma sorununun çözümü amacıyla özel idare ve belediyeler tarafından gerekli çalışmalar yapılacak. Kapasite artırımı ve yeni kalacak yerlerin belirlenmesinin beraberinde getireceği personel, malzeme vb. ihtiyaçlar Valiliklerin koordinasyonunda karşılanacak.
FAHİŞ FİYATLA MÜCADELE NASIL OLACAK?
Eğitim-öğretim dönemi boyunca üniversite öğrencilerinin konaklayacağı yurt, pansiyon, apart vb. yerlerde olası fahiş fiyat uygulamalarına kesinlikle müsaade edilmeyecek. Maddi durumu yetersiz olan öğrencilere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla maddi destekte bulunulacak ve burs/kalacak yer konularında yardımcı olunacak.
Yerel yönetimlerle iş birliği halinde öğrencilerin kayıt dönemi esnasında ve sonrasında karşılaştığı sorunları (barınma ve ulaşım gibi) iletebileceği irtibat bilgileri kamuoyuyla paylaşılacak. Öğrencilerin üniversite/kampüs yerleşkelerine ve yurtlara kolay ulaşımının sağlanması amacıyla özellikle okul giriş-çıkış saatlerinde oluşabilecek yoğunluk göz önünde bulundurularak toplu taşıma vb. araç sayılarının artırılması ve yaşanması muhtemel ya da olası sorunların çözümü için ilgili birimlerle iş birliği sağlanacak.