Gazete Vatan Logo

LYS tercih dönemi başladı! Burslar nasıl belirleniyor?

LYS tercih dönemi resmi olarak başladı. ÖSYM ise öğrencilerin doğru tercihi yapabilmeleri için tercih kılavuzu yayınlandı. Peki LYS tercih dönemi hangi tarihte sona eriyor? İşte tüm ayrıntılarıyla LYS tercihleri ve ÖSYM tercih kılavuzu...

LYS tercih dönemi başladı! Burslar nasıl belirleniyor?

LYS tercih döneminde öğrencilerin yanlış tercih yapmasını önlemek amacıyla ÖSYM tercih kılavuzu yayınlandı. Peki ÖSYM'nin yayınlandığı LYS tercih kılavuzunda hangi bilgiler yer alıyor? LYS tercih döneminde öğrenciler için ÖSYM tercih kılavuzunda yer alan bilgileri sizler için derledik. İşte LYS tercihlerine ilişkin tüm ayrıntılar...

Tercih işlemleri, 29 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak ve 3 Ağustos 2016 tarihinde sona erecektir. 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanmıştır.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA ÖĞRENCİ YERLEŞTİRME İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

2016-2017 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar 2016- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklardır.

2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar üç gruba ayrılabilir:

a) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,

Haberin Devamı

b) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,

c) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.

Bu kılavuz üç grupta toplanan adayların tercihlerini nasıl yapacaklarına ilişkin kuralları kapsamaktadır. Adaylar, yukarıda sözü edilen grupların hangisinde olurlarsa olsunlar, tercihte bulunma hakları olan yükseköğretim programları arasından tercihlerini yapacaklardır. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan istedikleri programları istek sırasına koyarak tercih bildiriminde bulunacaklardır.

2016-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 150 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak bu kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini İnternet'tenbireysel olarak kendileri yapacaklardır.

Sadece sınavsız geçiş için başvuran adaylar ile 2016-YGS'de hiçbir puan türünde 150 veya daha fazla puan alamayan adaylardan sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar da tercih bildirimini aynı şekilde yapacaklardır.

Haberin Devamı

2016-YGS'de 150 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde tutmadan istedikleri sırada yapabileceklerdir. 2016-YGS'de hiçbir puan türünde 150 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları yoksa bu adaylar tercih bildiriminde bulunamayacaklardır.

MERKEZÎ YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?

Adaylar, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Tercih listesi ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste, ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.

Haberin Devamı

Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?

Adaylar, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için Tablo 4'teki lisans programlarına ve Tablo 3'teki ön lisans programlarına;

a) YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları ve varsa sınavsız geçiş hakları,

b) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar, Tablo 3'teki kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarının

sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) sınavsız olarak;

a) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

Haberin Devamı

b) Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,

c) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),

d) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları

göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.

Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2016-ÖSYS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINA YERLEŞTİRİLEN ADAYLARIN OBP'LERİNİN ÇARPILACAĞI

KATSAYILAR

OBP'lerin yerleştirme puanlarına katkısı, adayların bir önceki yılda bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olup olmamalarına göre farklı olacaktır.

2015-YGS/LYS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar, 2016-YGS/LYS'lere girdikleri takdirde OBP'leri 0,06 ve kendi alanında ek puanlı bir programa yerleştirilirken ayrıca 0,03 katsayısıyla çarpılacaktır.

2015 YGS/LYS puanına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, 2016-ÖSYS'de sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilirken bu adayların OBP'lerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

2015-ÖSYS'de sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2016-ÖSYS'de OBP'lerine uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Bu kurallar, 2016-ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar için 2017-ÖSYS'de de geçerli olacaktır.

MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KONTENJAN VE

KOŞULLARI NELERDİR?

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları bu kılavuzda Tablo 3 ve Tablo 4'te verilmiştir.

Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4'ten sonra yer almaktadır.

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN VERİLECEK BURSLAR
Devlet yükseköğretim kurumlarında Ziraat, Ziraat ve Doğa Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi altında yer alan Gıda Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı programları hariç Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Biyosistem Mühendisliği, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, Süt Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Zootekni programları ile diğer fakülte ve yüksekokullar altında yer alan Balıkçılık Teknolojisi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Organik Tarım İşletmeciliği, Orman Endüstrisi Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi programları için adaylardan 2016 ÖSYS’de ilk 15 tercihinde yer verip, söz konusu programa yerleşen ilk 3’ü öğrenciye kayıt yaptırmaları halinde zorunlu hazırlık sınıfı ve lisans öğrenim süresi (4 yıl, çift anadal programında
kayıtlı öğrencilere ise en fazla 5 yıl) boyunca genel not ortalamasının 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65’in altına düşmemesi şartıyla aylık 600 TL (12 ay boyunca) “YÖK Bursu” verilecektir.
Her yıl verilecek “YÖK Burslarının”, yıllık artış oranı Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenecektir.
“YÖK Burslarını” almaya hak kazanan öğrencilerin öğrenim gördükleri süre içerisinde aldıkları diğer burslar ve krediler devam eder. Burslara ilişkin ayrıntılı bilgiye Yükseköğretim Kurulunun internet sayfasında yer alan http://www.yok.gov.tr/web/guest/534 adresinden ulaşılabilecektir.