LGS’de sorular öğrencileri zorlamadı
1 milyondan fazla 8’inci sınıf öğrencisine iyi bir lisenin kapılarını aralayacak olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı dün yapıldı. Öğrenciler 90 soruyu yanıtlamak için içeride ter dökerken veliler de dışarıda heyecanla bekledi. Öğrenciler soruların genel olarak kolay olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınav, dün 81 ilde, 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.
İki oturum halinde yapılan sınavın birinci oturumu 09.30’da başladı; öğrencilere sözel alanda Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil’den toplam 50 soru soruldu. Saat 11.30’da başlayan Sayısal oturumunda Matematik ve Fen Bilimleri testlerinde toplam 40 soru yer aldı.
Çeldiriciler güçlüydü
Milliyet'te yer alan habere göre; MEB, bu yıl deprem bölgesindeki öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için 8. sınıfın ikinci dönem konularını sınava dahil etmedi. Sınavın zorlayıcı olmayacağı belirtilmişti. Uzmanlara göre de sınav genel olarak kolay ve orta zorluktaydı. Belli puanlarda yığılma olacağına dikkat çeken uzmanlar, şampiyonların sayısının artacağını belirtiyorlar. Sorular kazanımlara uygun, MEB’in yayınladığı örnek sorularla paralel, genel olarak okuduğunu anlamaya, yorumlamaya yönelik nitelikteydi. Uğur Okulları, Özel Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Bilfen Ortaokulları, Bahçeşehir Koleji, Oğuzkaan Koleji bölüm başkanlarının yorumları şöyle:
Türkçe: Sınav okuma, yorumlama, akıl yürütme kurgusuyla hazırlanmış. Soru ve seçenek metinlerinin uzadığı ve soruların güçlük derecesinin arttığı görülüyor. Özellikle A kitapçığı 4. sorunun yaptığı göndermeyle ilgili öğrenciler sıkıntı yaşayabilirler. Teknik anlamda tuzaklı olarak hazırlanan sorunun oldukça güçlü bir çeldiriciye sahip olduğu görülmekte. Sınavdaki mantık muhakeme sorusu da öğrencilerin zorlandığı sorular arasında yer almakta. Görsel ve grafik yorumlama soruları yoğun dikkat gerektiren doğru okuma ve detayları görebilme becerisini ölçmüş.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Sorular, ünitelere dengeli bir şekilde dağıtılmış. Geçen yıldan farklı olarak öncüllü sorular artmış, soru metinleri de daha uzun. Cephelerle ilgili sorunun sınavın en belirleyicisi.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Sınav bilgi temelli, orta ve zor seviyede çeldiricileri olan çıkarım sorularından oluşuyor. Özellikle bazı sorularda şıklar anlam açısından birbirine yakın olduğu için dikkati ölçen bir sınav olarak değerlendirilebilir. Sınavın ayırt edici sorusu “Din ve Hayat” ünitesiyle ilgili öğrencilerin paragrafta verilen ayetten yola çıkarak ulaşılabilecek en kapsamlı yargıyı bulmalarını gerektiren soruydu.
Yabancı Dil (İngilizce): LGS’de İngilizce testi öğrencilerin kelime bilgisini test eden, okuduğunu anlama, yorumlama ve çıkarım yapma becerilerini ölçen ve dikkat gerektiren sorulardan oluşmuş. Sınavda ağırlıklı olarak bağlam odaklı sorular bulunmakta. Günlük hayatla ilişkilendirilmiş diyaloglara dayalı sorulara ağırlık verilmiş. Geçen yıldan farklı olarak görsel okuma becerilerini ölçen sorulara bu yıl yer verilmemiş.
Sade bir dil kullanılmış
Matematik: Geçmiş yıllara göre daha sade bir dille hazırlanmış, orta zorlukta bir sınavdı. Cebirsel ifadeler ve olasılık konularında seçici sorular yer alırken öğrencilerin soruları somutlaştırabilmeleri ve daha rahat yorum yapabilmeleri için şekil, grafik, tablo gibi görseller kullanılmış. Geçen yıllara göre soruların çözüm adımlarında kullanılan işlem yoğunluğunun azaltılmış.
Fen Bilimleri: Sorular çoğunlukla orta zorluk düzeyinde; çok fazla eleyici ve çeldiricisi yüksek soru yok. DNA ve Genetik Kod” ile Basınç ünitelerinden ayırt edici nitelikte sorular da yer almış. Sıvı basıncı, gen aktarımı ve mutasyon sorularının çeldiricisi güçlü, öğrencileri zorlayan sorulardı.
Sonuçlar 26 Haziran’da
MEB, LGS soru ve cevap anahtarlarını dün internet sitesi üzerinden yayınladı. Öğrenciler sınav kitapçıklarını bugün sınava girdikleri okullardan alabilecekler. Sonuçlar 26 Haziran’da açıklanacak. Aynı gün yerleştirme sürecine ilişkin LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu yayımlanacak.
Küçük farklar etkili olacak
İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday da Matematik testinde soruların yüzde 90’ının kolay ve orta düzey zorlukta, yüzde 10’nun yani 2 sorunun zor olduğuna dikkat çekiyor. Üst sıraları hedefleyen öğrencilerde bu durumun olumsuzluğa neden olacağını kaydeden İrday, “Öğrenciler çok küçük farklarla sıralanmak zorunda kalacaklar. Matematik ortalamasında ve matematik testini tam çözen öğrenci sayısında belirgin oranda bir artış olacak. Bu da sıralamayı çok zorlaştıracaktır” diyor.